Hiperaktivitást okoznak az élelmiszeradalékok

2004.06.04. 20:39
A mesterséges élelmiszer-színezékek és tartósítószerek is felelősek az óvodáskorú gyermekek közt egyre növekvő számban kimutatható hiperaktivitásos viselkedésért - állítja egy nemrég napvilágot látott tanulmány. Annak ellenére, hogy a mesterséges élelmiszeradalékok már régebben gyanúba keveredtek, mint a gyerekkori viselkedészavarok lehetséges kiváltói, a közelmúltig nem készült átfogó felmérés arról, hogy a hiperaktivitásos viselkedési szimptómák növekvő előfordulása mennyiben kapcsolódhat ehhez a jelenséghez.
Dr. John O Warner az angliai Southampton Közkórház munkatársa és kutatócsoportja a kórház 227 óvodáskorú páciensén vizsgálta a mesterséges ételszínezékek és tartósítószerek hatását. A kutatás kezdetekor elvégzett állapotfelmérés szerint a gyerekek közül 36 volt hiperaktív és allergiás, 75 csak hiperaktív, 79 csak allergiás, a maradék 87 pedig nem mutatott semmilyen tünetet. A szülők értékelése szerint amikor a hiperaktív gyerekektől megvonták az élelmiszeradalékokat, a tünetek enyhültek, amikor pedig a gyerekek ismét elkezdtek tartósítószerrel és/vagy színezékkel kezelt ételeket enni, a tünetek ismét erősödtek, ráadásul a kísérlet kezdetekor mért értékekhez képest jelentős mértékben.

Az adalékok hatása bizonyítható

"Az adalékok bizonyíthatóan befolyásolják a hiperaktív viselkedést" - mondta el Warner a Reutersnek. "A hatás nyilvánvaló, bár további, szélesebb körű vizsgálatok szükségesek, mielőtt törvénymódosítást és az adalékanyagok engedélyeztetésének szigorítását követelnénk."

Egyelőre nem tudni, pontosan melyek a károsak

A kutatók ezért most újabb vizsgálatot terveznek, amelyben a 4-9 éves southamptoni iskolások állapotát mérik fel. "Azt reméljük, hogy egy szélesebb körű, reprezentatívabb mintán elvégzett vizsgálattal megalapozottan tudjuk bizonyítani a szülők megfigyeléseit." - mondta el Wagner. "Egyelőre nem tudjuk, pontosan mely mesterséges adalékok felelősek ezekért a tünetekért, vagy hogy nem kell-e a listára egyéb, természetes adalékanyagokat is felvennünk."