A középkorú nők és férfiak többsége már nem törődik alakjával, ezért jelentős túlsúlyt halmoz fel. A szakemberek a helyes táplálkozásra hívják fel a figyelmet.

A középkorúak helyes táplálkozásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége legfrissebb hírlevelében. Az időskori betegségek súlyossága nagymértékben csökkenthető illetve egyes betegségek elkerülhetők, ha a középkorúak megfelelő életvitelt folytatnak.

Nők, túlsúly, depresszió

A középkorú nők gyakori problémája a már meglévő túlsúly, a további súlygyarapodás, a csontritkulás, a rossz közérzet és súlyosabb esetben a depresszió. A nők többségére jellemző, hogy fiatalkorában mindent képes megtenni az ideális alak eléréséért és megtartásáért, fogyókúra, sport, diéta, ám az idő előrehaladtával ez az igényük csökken és helyét átveszi a család, az otthon és a munka. De a középkorú nőknek sem szabad lemondaniuk a szépségről és az egészségről, hiszen egyáltalán nem mindegy mennyi ideig élnek aktív életet.

Hatékony fogyás

A túlsúly kialakulásában közrejátszik, hogy az alapanyagcsere szintje lecsökken, vagyis a szervezetnek kevesebb energiára és tápanyagra van szüksége, mint korábban. Ha az étkezés során ezt nem veszik figyelembe, akkor pár év alatt több kilóval is nőhet a testsúly. A nők többsége ilyenkor valamilyen gyors fogyókúrába kezd, amitől azonban végleges, vagy hosszútávú megoldás nem remélhető.

Ehelyett a kevesebb energiát tartalmazó, de kiegyensúlyozott, arányos tápanyag-elosztást biztosító táplálkozást tanácsos választani. A túlsúly kialakulásának elkerülése, mérséklése érdekében nemcsak a napi energiamennyiséget kell kismértékben csökkenteni, hanem a megfelelő mennyiségű testmozgásra is kellő figyelmet kell fordítani. A fizikai aktivitás formáját mindenki a saját egészségi állapotához, teherbírásához, lehetőségeihez mérten válassza meg. Az úszás, futás, kerékpározás, kirándulások, az otthon vagy csoportban végzett torna egyaránt jótékony hatású.

Férfiak, túlsúly, szívroham

A középkorú férfiakat ugyanúgy fenyegeti az elhízás veszélye, mint a nőket. A súlytöbblet sokszor nem hirtelen alakul ki, hanem lassan, fokozatosan. Azonban évi 1-2 kiló plusz 10 év alatt már 10-20 kilót jelent, ami nagymértékben növeli bizonyos betegségek - például a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri betegségek - kialakulásának kockázatát, valamint súlyosbítja a már fennálló betegségeket.

Bizonyos kockázati tényezők, például a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsír-szint, a túlzott alkoholfogyasztás megváltoztatásával illetve elhagyásával a betegségek kialakulásának esélye csökkenthető. A férfiak esetében is fontos, hogy a testmozgás formája, mennyisége és intenzitása igazodjon az egészségi állapothoz, teherbíráshoz. Ha az illető korábban nem végzett rendszeres testmozgást, akkor mindenképp fokozatosan, lépésről lépésre kezdje el.

Az elsősorban a férfiakat fenyegető szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében törekedni kell a normál testtömeg megtartását vagy elérését megcélzó étrendre. A bőséges teljes őrlésű gabona-, gyümölcs- és zöldségfogyasztással biztosítható a minimum 25 gramm napi élelmi rost bevitel. A tej- és húskészítmények közül az alacsony zsírtartalmúakat, az ételkészítéshez használt zsiradékok közül pedig a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni.

Bor és csoki

A zöldségek és gyümölcsök mellett a minőségi vörösbor és a minőségi, magas kakaótartalmú csokoládé is beilleszthető az étrendbe. A modern táplálkozástudományi kutatások a borról és a csokoládéról is bebizonyították, hogy kismértékű fogyasztásuk előnyös a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. A vörösborban lévő antioxidánsok egy csoportja (polifenolok) megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erekben. Külföldi vizsgálatok igazolták, hogy akik rendszeresen, de csak mértékletes mennyiségben (napi 1-2 dl) fogyasztottak minőségi vörösbort, azoknál kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, mint akik egyáltalán nem ittak alkoholt, vagy akik ennél nagyobb mértékben fogyasztották azt.

Ugyanilyen kedvező hatású anyagok találhatóak az étcsokiban is. A csokoládé a polifenolok csoportjába tartozó flavonoidokat tartalmaz, amelyek szerepet játszanak a vérrögök képződésének csökkentésében, ezáltal hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Természetesen fontos betartani a táplálkozástudományi szakemberek javaslatait: kizárólag minőségi csokoládét ajánlott fogyasztani, lehetőleg főétkezések után, s egyszerre csak kis mennyiséget, hetente maximum 1-2 alkalommal.