Angliában annyira sok az elhízott tinédzser, hogy sok esetben orvosi beavatkozás nélkül képtelenség rajtuk segítni. Most először vezetnének be olyan módszert egy dél-yorkshire-i kórházban, ami gyomorműtéttel állítaná meg a gyerekek további hízását.

A műtétet, ami tulajdonképpen egy gyomorszűkítő eljárás, eddig csak felnőtteken alkalmazták, és most akarják kiterjeszteni a gyerekekre, amennyiben szükséges. A Sheffieldi Gyermekkórház konzultánsa megerősítette, hogy csak a szükséges esetben, és nagyon kevés gyereken fogják elvégezni a beavatkozást. "Egy-két olyan fiatal tizenéves betegünk van, akin gyomorműtétet fogunk végezni a súlyproblémái miatt." A műtét lényege, hogy csökkentik a gyomor méretét, és ezáltal a beteg hamarabb jóllakottnak érzi magát.

A BBC-nek nyilatkozó orvos úgy tudja, ezt a módszert még soha nem alkalmazták gyerekeknél, és ők is csak végszükség esetén végeznék el a műtétet. A gyomorszűkítés veszélyes, ezért az orvosok nem szeretnék, ha mint mágikus gyógymódként tekintenének rá a betegek, és csak akkor vetik be azt a módszert, ha végképp nincs más megoldás. Dr Neil Wright ugyanakkor elmondta, bizonyos gyerekek esetében a gyomorszűkítés elkerülhetetlen lesz, hiszen egyre több az elhízott kamasz, sőt az orvos szerint már sok három-négy éves gyerekeknél is jelentős túlsúly mérhető.

Életben maradnak

Míg a legtöbb orvos járványszerű elhízásról beszél, a felmérések nem erősítik meg ezt a riadalmat. A 15 éves fiúk átlagsúlya Nagy-Britanniában 2003-ban 60,7 kg volt, ezzel szemben 1995-ben 58,8 kg, ez pedig nem mutat jelentős mértékű súlygyarapodást. . Ugyanez figyelhető meg a lányok körében is, míg 1995-ben a 15 éves angol lányok súlya 58,5 kg volt, 2003-ban 58,8 kg, ami szintén nem figyelemre méltó változás.

"Senki nem mondja, hogy nincs probléma, hiszen sok gyerek tetemes túlsúlyt cipel magán" - mondta dr. Peter Marsh a felmérést végző Social Issues Research Council vezetője a BBC-nek. "Mi csak azt mondjuk, hogy nem történt olyan számottevő változás az elmúlt évtizedben, ami igazolná a riadalmakat, és alátámasztaná azokat a jóslatokat, hogy a mostani gyerekek hamarabb fognak meghalni, mint szüleik." Marsh szerint a legnagyobb veszélynek azok a fiatalok vannak kitéve, akik befejezik az iskolát, és azzal együtt a rendszeres testmozgást is. Legtöbbjük hamar elkezd olyan életmódot folyatatni, aminek egyenes következménye az elhízás.