horoszkóp

Az elhízás már gyerekkorban maradandó károsodást okoz

2004.09.29. 10:37
A gyerekkori elhízás nem csak a későbbi betegségek rizikófaktorait növeli, de valódi káros hatásokkal is jár a szervezetre: a magas vérnyomás és a rugalmatlan érfalak már ekkor kialakulhatnak.
Az elhízott gyermekeknél már hétesztendős korukban elkezdődik az artériák rugalmatlanná válása - állapította meg egy amerikai és olasz tudósok által közösen végzett vizsgálat. A kutatók a vizsgálatban részt vevő 100 túlsúlyos gyermek nyaki artériáinál megvastagodást tapasztaltak, és azt észlelték, hogy az érfal veszített rugalmasságából. Kiderült az is, hogy már ebben a fiatal korban megvannak a későbbi diabétesz kialakulásának kockázati tényezői - írta a Reuters.

Érrendszeri változások már fiatalkorban is

"Eddig is közismert volt, hogy a gyermekkori elhízottság növeli az érelmeszesedés és az ebből fakadó halálozás kockázatát az élet későbbi szakaszában. Azt azonban meglepetéssel tapasztaltuk, hogy a túlsúlyos gyermekeknél már ilyen fiatal korban is észlelhetőek érrendszeri változások" - mondta dr. Maurizio Trevisan a kutató program vezetője, a New York, állambeli Buffalo egyetemének munkatársa.

A cukorbetegségre való esély is fokozott a kövérek közt

Az egyik nápolyi kórházban olasz-amerikai kutatók által elvégzett vizsgálatba bevont 6-14 éves gyermekek mindegyike jelentős testsúly többlete miatt került be az intézménybe. Mint az orvosok megállapították, a gyermekek inzulin rezisztenciája - ami a cukorbetegségre való hajlam előjele - magasabb volt, mint a kontroll csoportot alkotó 47 normális testsúlyú, hasonló életkorú gyermeké.

Rugalmatlan artériák már gyerekkorban is

Az elhízott gyermekek vérnyomása és koleszterin szintje is magasabb volt az átlagos testalkatú társaiknál. A súlyproblémákkal küszködő gyermekek átlagos vérnyomása 120/76 volt, míg a vékonyaké 98/65. A legmeglepőbb adatot azonban az ultrahangos vizsgálat szolgáltatta, amely megállapította, hogy az elhízott gyermekeknél a koponya vérellátását biztosító nyaki artériák fala már igen fiatal korban elkezd vastagodni és rugalmatlanabb a várnál, és a vékony alkatú gyermekek esetében tapasztaltnál.

Kövérek társadalma

Az Egyesült Államokban a gyermekek 15 százaléka túlsúlyos, és az európai országok közül is sok olyan van, ahol ez az arány nem sokkal jobb. A vizsgálat eredménye tehát nagyon fontos jelzés a szülők és az orvosok számára annak érdekében, hogy az érintett gyermekek életkilátásainak javítása érdekében már kisgyermekkorban fellépjenek az elhízottsággal szemben.