Nem kell télen fogyózni

MTI
2004.12.22. 09:55
Karácsony táján nagy az édességek csábítása, de ez természetes, mert az emberek a fény téli hiányát próbálják egyebek között cukorfogyasztással ellensúlyozni.

Természetes dolog az édességet kívánni - véli Ulrike Gondner táplálkozás-kutató. Ez azzal függ össze, hogy a fény és a cukor egyaránt befolyásolja a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin termelését. Így aztán minél borúsabb az idő, annál inkább vágyik az ember egy kis édességre.

Normális a hízás

Az egészségesen étkező embereknek nem is kell lemondaniuk a sütikről, mert orvosi szempontból teljesen normálisnak számít, ha valaki télen felszed egy kilót, mert ennyit azután tavasszal általában le is ad.

A baj azoknál van, akiknek az étkezésmódjuk nem normális, akik nem tudnak megállni egy-két süteménynél. Ők azok, akik az evéssel kárpótolják magukat valami olyanért, ami hiányzik az életükből. Nekik aztán kétszeresen is nehéz időszak a tél, egyrészt a fény hiánya miatt, másrészt mert az ünnepek többnyire nagy stresszt jelentenek számukra.

Gondner azonban nekik is azt javasolja, hogy ne tagadják meg maguktól az evést, hanem inkább próbálják meg kideríteni, mit igyekszik testük az evéssel pótolni, és az evést valami más jótéteménnyel helyettesíteni. Ez lehet egy jó könyv, vagy egy hosszú, forró fürdő, vagy valamilyen más kellemes dolog.

Fény, gyümölcs, saláta

Az édesség iránti vágyakozást a tudós szerint csökkentik a szabad levegőn tett séták, mert a kinti fény még borús idő esetén is jobb a mesterséges világításnál. A karácsonyi asztalon mindenesetre a süti mellett legyen gyümölcs is. Aki pedig délután feltétlenül akar édességet enni, az próbáljon kihagyni egy másik étkezést.

Nem ajánlatos viszont az ünnepek után éhezéssel büntetni magunkat. Az ünnepi lakomákon a tudós szerint inkább húst és zsiradékot kell fogyasztani, de minél kevesebb szénhidrátot. A zsírok ugyanis hosszabb időre lakatnak jól. A salátákból viszont mindenki kedvére lakmározhat.

Azoknak, akik tavasszal sem adják le a felszedett kilókat, Gondner asszony sovány vígasszal szolgál: "Nem lehet mindenki karcsú" - mondja, majd hozzáteszi: a legfontosabb a normális táplálkozási magatartás és a fitnesz, mert még mindig jobb egy jó erőben lévő kövér ember, mint egy legyengült sovány.