A házasság hizlal

2004.04.14. 17:00
A házasulandók többnyire mindent elkövetnek, hogy a Nagy Napon a lehető legjobb formájukat mutassák: fogyókúrával, edzéssel próbálnak minden addiginál jobban kinézni. Egy most publikált tanulmány szerint azonban fontosabb volna, hogy inkább az esküvő után figyeljenek magukra.
A friss házasok jobban meghíznak, mint egyedülálló, megözvegyült, vagy elvált embertársaik - derül ki Jeffery Sobal, a Cornell Egyetem professzora most publikált tanulmányából. Az Obesity Research szaklapban közölt, elhízást kutató vizsgálat még ennél is pontosabb adatokkal szolgál: az esküvőt követő két évben a házastársak átlagosan 2,5 - 3,5 kilót híznak. Hogy miért? Mert úgy tűnik, mindenki hajlamos felvenni szüleinek káros evési szokásait - állítja Sobal a Social Science and Medicine szaklapban közölt tanulmányban.

Egy életre szól

Az egyik kritérium, amit házastársunk kiválasztásakor figyelembe veszünk, az, hogy hogyan eszik. "Ha ön vegetariánus, vagy ínyenc, jó eséllyel olyan ember társaságában érzi magát kellemesen, aki osztja az Ön ilyen irányú lelkesedését. Gondolja meg: élete végéig ezzel a személlyel fog étkezni." -állítja Sobal.

Dr. David Katz, a Yale Egyetem közegészségügyi professzora szerint a házasság utáni hízás egyik kézenfekvő oka a "már megszereztem, nem kell tovább erőlködnöm" mentalitás. Emellett további tényezők a felelősség növekedése, a csökkenő mennyiségű szabadidő, a stressz és a pénzügyi elvárások fokozódása. Ráadásul egy másik emberrel együtt még a "bűnös" ételek fogyasztása is megbocsátható tetté szelídül, így a házastársak étrendjében sütemény, fagylalt, vagy csipsz is többször fordul elő. Legvégül pedig a házassággal általában együtt jár az étkezés rendszeressé válása akár családi vacsora, akár éttermi étkezés formájában, ezekre azonban általában a kiadós adagok és a zsíros ételek jellemzőek.

Soványabb szinglik

Mindezek mellett egyéb események is vezethetnek testsúlyváltozáshoz, például a válás és a gyermekszülés. Robert Jeffery, a Minnesotai Közegészségügyi Intézet munkatársa az elhízásról készült jelentésében kimutatta, hogy a válás, vagy a párunk elvesztése testsúlycsökkenéshez vezet. A szakértők egyelőre még nem biztosak ennek az okában, de a kutatások szerint "az egyedül étkezés során a személyek általában kisebb adagokkal is beérik" - állítja Sobal.

A Duke Egészségügyi Központ tanulmánya szerint a nőknek minden egyes gyermekük születésekor átlagosan 7 százalékkal nő az esélyük az elhízásra. A férfiaknál ugyanez a mérőszám csak 4 százalék. "Az álmatlanul töltött éjszakák és a rendszertelenné váló étkezési szokásokon felül valódi változásokkal is jár az, amikor egy pár családot alapít. Ez az élelmiszereket és az aktivitási szokásokat is befolyásolja. Több időt töltenek otthon, kevésbé aktív életmódot vesznek fel, és ez lesz az, ami a betegségeket okozza majd később." - tárta fel Dr. Lori Bastian, a Duke Egészségügyi Központ társprofesszora. A gyorskaja, az ezt-azt csipegetés megszokottá válik, az edzések pedig - ugyan, kinek van arra ideje?

Házastársi szabotázs

"A házasság alatt a testsúly megőrzése iránti erőfeszítések megítélése különös változáson megy át: a házastársak sokszor szabotálják a másik ezirányú törekvéseit, mert idegesíti őket párjuk fogyási kísérletei. Ennek eredményeként - finom vagy rámenősebb módszerekkel - megpróbálják aláásni a másik elhatározását, gyakran például oly módon, hogy a legcsábítóbb ételeket hordják haza" - mesélte el Katz a Seattle Timesnak.