A magas tesztoszteronszint 50 év feletti férfiak esetében fokozza a prosztatarák kialakulásának veszélyét, az elhízás viszont növeli a rák kiújulásának valószínűségét a sikeres műtétet követően - állapították meg amerikai kutatók.
A tekintélyes baltimore-i Johns Hopkins egyetemen elvégzett vizsgálat tanúsága szerint óvatosan kell bánni a férfiak általános egészségi állapotának, illetve férfiúi erőnlétének helyreállítását célzó tesztoszteronpótló terápiával, amely az Egyesült Államokban éppen kísérleti stádiumban van. Mivel a tesztoszteronpótló terápia növeli a vérben keringő férfi hormon mennyiségét, az idősebb férfiaknak mindenképpen konzultálniuk kell orvosukkal a rákos megbetegedés és a tesztoszteronszint összefüggéséről, mindaddig, amíg a terápia klinikai vizsgálatának hosszú távú eredményei nyilvánvalóvá nem válnak - hangsúlyozta dr. Kellogg Parsons, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem urológusa, a 750 idősebb férfi bevonásával készült vizsgálat vezetője.

Kövéreknél gyakori a prosztatarák kialakulása

A rákos megbetegedés fokozott kockázata és a magas tesztoszteronszint közötti összefüggést nem befolyásolja az érintett férfiak testsúlya, magassága, testtömegindexe, illetve izomtömege - mondta Parsons az amerikai urológusok San Franciscóban rendezett kongresszusán. Szerepet játszik viszont a testsúly a rák kiújulásában: az elhízott férfiak körében gyakoribb a prosztatarák ismételt megjelenése azt követően, hogy a tumort sebészeti úton sikeresen eltávolították.

A műtét után kiújulhat a tumor

A Johns Hopkins egyetem egy másik kutatócsoportjának megállapítása szerint az elhízott férfiak vérében a normális testsúlyúakénál magasabb az úgynevezett prosztataspecifikus antigén (PSA) szintje. A prosztatasejtek által termelt PSA-t a szervezet - normális esetben - a prosztata tumoros elváltozáskor termeli az addiginál nagyobb mennyiségben. A jelentős testsúlytöbblettel küszködő férfiaknak tehát a műtétet követően is emelkedett PSA-szinttel kell számolniuk, és egyúttal fel kell készülniük a prosztatatumor kiújulására is - mondta dr. Stephen Friedland, az elhízás és a prosztatarák összefüggését kutató program vezetője.