Izzadni kívánatos és nem is mindig büdös

ef
2007.07.18. 11:37
Vilmos (52) olyan, mint egy szarvasmarha, de reggel azért hideg vízzel zuhanyozik, hogy ne legyen büdös. De az utca népe szerint a klíma a tuti megoldás. Vagy Afrikába születni. A bőrgyógyásztól megtudtuk: izzadni fontos, és nem is feltétlenül büdös, ráadásul gyógyszerrel is csökkenthető a kipárolgás, csak éljük túl a mellékhatásokat.

Vannak közkézen forgó, praktikus tippek arra, hogy mit muszáj megtennünk a trópusi időjárás átvészelésére. Ha betartjuk a tanácsokat és tényleg eleget iszunk, valószínű, hogy még többet fogunk izzadni. De ne utáljuk a verejtékezést, hiszen fontos a szervezet által termelt hő levezetésére.

Izzadni jó

Bármennyire is kellemetlen érzés az izzadás, nem feltétlenül okoz rossz szagot. Kétféle verejtékmirigy van ugyanis, az egyik vizet verejtékez, a másik pedig olajosabb nedvet, ami büdös. A sima izzadtságtól még nem fogunk bűzleni, hanem az attól lehet, hogy a verejték a bőrünkön található baktériumokkal akcióba lép. Ezért is hasznos az izzadásgátló és a dezodor, meg persze a víz és szappan.

Azok, akik rettentő izzadósak, használjanak gyakrabban izzadásgátlót. Ettől majd a hónaljunk kevésbé izzad, viszont más helyen fogja a szervezetünk leadni a termelt hőt: tehát például a homlokunk vagy a hátunk kezd el verejtékezni. Úgyhogy nem rossz ötlet, ha viszünk magunkkal egy kisebb törölközőt a munkahelyünkre, hogy meg tudjunk mosakodni.

Nem szégyen a verejték

Dr. Nyirkos Péter bőrgyógyász elmondta, hogy más égtájakon és más kultúrákban nem akkora probléma az izzadás, mint nálunk: "ha elmegyünk délebbre, akár csak Dél-Európába vagy egy afrikai országba, láthatjuk, hogy az emberek sokkal kevésbé törölgetik magukról a verejtéket, ott jobban hozzátartozik ez a mindennapokhoz. Hiszen izzadással jobban elviseljük a meleget!" Azt is hozzátette, hogy az újabb évtizedekben sokkal többen keresik fel a bőrgyógyászatokat azzal, hogy túlságosan izzadnak. Dr. Nyirkos szerint ma ezt a kérdést felnagyítjuk és sokan a normális izzadást is kórosként értékelik.

Egyébként ha a dezodorok nem segítenek, léteznek gyógyszerek is a túlzott izzadás csökkentésére, de általában mire hatnának, kialakulnak a mellékhatásaik. A bőrgyógyász szerint attól nem kell tartanunk, hogy a dezodorhasználat gátolná a bőr légzését, mert annyira sokat nem tudunk belőle elhasználni. Allergizáló hatásuk is csekély, hiszen Nyirkos doktor szerint ha gyanús összetételűek lennének, már kivonták volna őket a forgalomból.

Terjed az illatallergia

A bőrgyógyász szerint egyre több ember allergiás az illatanyagokra. A legtöbb kozmetikumon viszont nincs feltüntetve, hogy pontosan milyen illatanyagokat tartalmaz, ezért csak a kipróbálás után jöhetünk rá, hogy jó-e nekünk vagy nem. Dr. Nyirkos hozzátette, hogy ilyen szempontból a natúrkozmetikumok akár rosszabbak is lehetnek: mivel bonyolultabb az összetételük, több lehet bennük az allergiát kiváltó anyag. A mosószer is hibás lehet abban, ha a bőrünk viszket, különösen nyáron irritálhatnak a vegyi anyagok és illatosítószerek. Válasszunk olyat, amire rá van írva, hogy hipoallergén – ezt akkor tünteti fel a gyártó, ha korábban nem érkezett allergiás panasz a termékre.

Valami bűzlik

Ne csak a hónaljunk izzadására gondoljunk, hanem a lábunkéra is. Ha a munkahelyünk nem követeli meg a zárt cipő viselését, húzzunk inkább könnyen lélegző, nyitott vagy félig nyitott cipőt. A cipőben és zokniban belüli hőmérséklet állítólag elérheti a 49 fokot. Feltesszük, hogy senki sem szeretné, ha innen gyilkos bűzök szállingóznának az iroda belseje felé. A szellőző cipő viselete mellett jó ötlet, ha munkába indulás előtt bepúderezzük a lábunkat. Kaphatóak a láb izzadását mérsékelő dezodorok is, próbáljuk ki valamelyiket.

Eszter (27)

Fotók: Katona Boglárka

Mindenképpen nagyon figyelni kell a folyadékbevitelre, és mivel kismama vagyok, két személyben kell gondolkodnom. Persze a légkondicionált irodában könnyebb kibírni a meleget, de aki teheti, maradjon otthon és délután 3-4 körülmozduljon csak ki, ha teheti. Az izzadás miatt persze ajánlott a tisztasági felszerelést magunkkal vinni, és szerintem mindenki megtalálja a maga dezodorát is. Én szerencsés alkatnak mondhatom magam, mert nem vagyok izzadós, de ismerek olyat, akinek ez problémát okoz. Mindenképpen a naponta többszöri tisztálkodás, a megfelelő higiénia segít.

Tamara (26) öt éve itt él, Etiópiából érkezett

Nekem az a véleményem, hogy ilyenkor nem szabad otthonról mozdulni, hidegebb helyen kell maradni. A fodrászatban, ahol dolgozom, ki lehet bírni, van légkondicionáló. Szoktam egyébként időnként kimenni a mosdóba, gyorsan lehűsítem magamat hideg vízzel. És persze sokat iszom.

Warren (37) két éve él itt, Ausztráliából jött

Hát dolgozzunk légkondis helyen! Ha nincs ventillátor, maradjunk otthon. Az én tippem: igyál sört és ússzál sokat. Egyébként én hozzá vagyok szokva a hőséghez, úgyhogy nem nagyon zavar.

Mária (29) Georgina Mária (2)

A közértben, ahol dolgozom, nem sokat ér a légkondicionáló, mert nyitva vannak az ajtók. Nehezen lehet kibírni. A munkahelyemen az nem megoldható, hogy kiszaladgáljunk mosakodni, a nyakunkat szoktuk vizezni. A kisgyereket is nagyon megviseli a meleg, nyűgös ilyenkor, meg olyan kis bágyadt. Ha nem muszáj, melegbe nem viszem ki, inkább csak estefelé. Rengeteg folyadékot megiszik, a vizet nem issza meg, hanem gyümölcsteát és gyümölcsleveket. Valamikor egy litert is.

Rezső (66)

Idős vagyok, tehát a lehető legkevesebb mozgással, sok folyadék ivásával és pihenéssel vészelem túl a meleget. Ásványvizet és teát iszom, körülbelül négy litert összesen naponta. Az izzadás nekem nem okoz különösebb gondot. Én szerencsére olyan munkahelyeken dolgoztam, ahol az emberek mosakodtak és tisztálkodtak, mert szerintem ez egy elemi szükséglet. Az ember reggel fürdik, meg este, de nem a munkahelyen – kötve hiszem, hogy van olyan, ahol ez lehetséges.

Vilmos (52)

Én tűröm a meleget, olyan vagyok, mint a szarvasmarha. Az kint van egész nap a levegőn. Több folyadékot iszom, semmi más. Látja, nekem az izzadás nem okoz gondot. Reggel zuhanyzom hideg vízben, azzal kezdem, aztán csak melegben. Akkor nem izzadok. Délután meg még egyszer ugyanígy lezuhanyzom.