horoszkóp

Egyesek több száz métert is megtennének a szebb jövőért

2009.03.17. 17:15
Hazánkban szinte mindenki tisztában van azzal, hogy mi a szelektív hulladékgyűjtés lényege, de csak minden második ember él ezzel a lehetőséggel. Mindenesetre többen gondolják úgy, hogy lenne lehetőségük elhelyezni a különválogatott szemetet, mint ahány embernek ez tényleg módjában áll. Aki eddig nem gyűjtötte külön a csomagolóanyagokat, az főként arra hivatkozik, hogy az otthoni szelektálás túl macerás, hogy túl messze van a gyűjtősziget, és különben is egybeöntik a szétszortírozott hulladékokat. Kétharmaduk azért adna egy esélyt ennek a rendszernek, ha lenne rá lehetősége.

Az ÖKO-Pannon Kht. két év után újból kikérdezte az utca emberét a szelektív hulladékgyűjtés mibenlétéről. Az 1500 fő megkérdezéséből készült kutatásból kiderült, hogy a magyar lakosság 96%-a hallott már a szelektív hulladékgyűjtésről, és nagyjából meg is tudják határozni, hogy mi is ez pontosan. Ez a szám ugyan rendkívül impozáns, de csupán minden mások magyar ember gyűjti ilyen módon az otthonában keletkező hulladékot. Igaz, 2006 óta így is hat százalékkal nőtt azoknak a száma, akik azt mondták, hogy elkülönítve gyűjtik a lakásukban képződött csomagolási hulladékokat. Ez nagyjából megfelel annak az adatnak, miszerint hazánk polgárinak 40-60 százaléka vallja azt, hogy megpróbál környezettudatosan élni.

Így szelektálunk mi!

Megfelelési kényszer

Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója szerint egyébként a lakosság hozzáállását nagyban befolyásolja a megfelelési kényszer, vagyis az, hogy a környezettudatosság pozitív tulajdonság. Például a megkérdezettek 76 százaléka mondta azt, hogy lakóhelyén van lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre, pedig valójában csak a lakosság 61 százalékának áll ez módjában. Akik eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel, arra hivatkoznak, hogy nincsen idejük, túl nagy a távolság, vagy otthonukban nincsen elég hely arra, hogy így gyűjtsék a szemetet, vagy túl körülményesnek tartják ezt. Akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem tartják fontos ügynek a környezetvédelmet, vagy nem hisznek abban, hogy a szelektíven összegyűjtött hulladékot valóban szelektíven kezelik, vagyis nem öntik őket össze a telepen. Akik jelenkeg nem szelektálnak, azoknak kétharmada mindenesetre szívesen beszállna a szelektálásba, ha lenne erre módja. A legtöbb ember szerint egyébként több kihelyezett kukával és megfelelő propagandával, reklámmal és tájékoztatással lehet növelni a szelektív hulladékgyűjtés híveinek a számát.

Tippek a megelőzéshez!

Kevesebb szemetet termelünk, ha visszaváltható, vagy újrahasznosítható, illetve újrahasznosított csomagolású termékeket vásárolunk. Ha nagyobb kiszerelést választunk, valamint - ha van rá lehetőség - utántöltőt és koncentrátumot teszünk a kosarunkba. Az egyszerhasználatos, nagyon becsomagolt áru tiltólistás. Csak olyan árukat vásároljunk meg, amire tényleg szükségünk van. Inkább idénytermékeket vegyünk, és részesítsük előnyben a hazai termékeket. A megvásárolt holmikat pedig ne nejlonszatyorban, hanem textiltáskában, vagy fonott kosárban szállítsuk haza.

Forrás: FKF szóróanyag / Szelektíven Budapesten – A hulladék érték!

Műanyagban jók vagyunk

Ami a szelektíven gyűjthető hulladékok mennyiségi eloszlását illeti, továbbra is a műanyag palackok vezetik a listát, a legtöbben csupán ezeket válogatják ki a lakásukban összegyűlt szemétből. A második helyen végzett a papírhulladék, amit az üvegek követnek a sorban. Bár érzékelhető némi növekedés, legkevésbé a fém- és kartondobozok szelektálásával szeretünk foglalkozni. Az elemeket és az egyéb veszélyes hulladékokat pedig csak a megkérdezettek 1%-a gyűjtötte külön, ami talán annak köszönhető, hogy ezek elhelyezéséhez sokkal nagyobb távolságot kell megtennünk, hiszen vagy hulladékudvarokban helyezhetjük el őket, vagy bizonyos gyűjtőpontokig kell elvinni. A legtöbben, pontosan a megkérdezettek 33 %-a hetente egyszer látogat el a színes kukához, de sokan vannak azok is, akik hetente, vagy havonta többször szabadulnak meg a szelektíven gyűjtött hulladéktól.

Kényelmes környezetvédelem

Bár a hulladékok különválogatása a szebb jövőt hivatott biztosítani, még a nemes cél érdekében sem feltétlenül vagyunk hajlandóak lemondani a kényelemről. Azoknál, akik eddig még nem adták hulladék szétválogatására a fejüket, döntő szempont a távolság, 56%-uk például nem tenne meg száz méternél többet a gyűjtőszigetekig. Más a helyzet azoknál, akik már alkalmazzák ezt a módszert, 65%-ukat nem zavarja ez a távolság, és több mint 100 métert is megtennének a színes kukáig. Bár meg kell jegyeznünk, hogy a felmérés szerint nőtt azoknak a száma, akik nem gyalog, hanem autóval szállítják el szemetüket a kijelölt helyig. A kényelem iránti megnövekedett igényt jelzi az is, hogy nőtt azoknak a száma, akik a házhoz menő, zsákos gyűjtést részesítenék előnyben a gyűjtőszigetes módszerrel szemben. A megkérdezettek 91 százalékának lakóhelyén egyébként a gyűjtőszigetes rendszer működik, míg huszonegy százalékuknál a kényelmesebbnek tartott zsákos módszer.

Tippek a szelektáláshoz!

Papír: Bedobhatók: újságok, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, italosdoboz (tetrapak) Tanácsok: A dobozokat hajtsuk össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el, és így minél több papírhulladék férjen a tartályba. Higiéniás okokból ne dobjuk bele: az élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat.

Műanyag: Bedobható: ásványvizes PET palack, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (samponos, habfürdős, stb.), háztartásban előforduló tiszta fólia (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák, stb.). Tanácsok: A tejes, joghurtos poharakat öblítsük ki bedobás előtt! Ne dobjunk bele: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nylonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott.

Fehér üveg: Bedobható: A tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegek – befőttes, parfümös, stb. Tanácsok: Az üveget mossuk el illetve az üvegekről távolítsuk el a fémkupakot. Ne dobjunk bele: színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet.

Színes üveg: Bedobható: színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveg. Tanácsok: Az üveget mossuk el illetve az üvegekről távolítsuk el a fémkupakot. Ne dobjunk bele: színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt.

Fém doboz: Bedobható: a fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves, stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszközök, stb.). Tanácsok: A kutya és macskaeledeles dobozokat csak elmosva dobjuk be. Ne dobjunk bele: pl: nem csomagolási fémhulladékot, barkácsolásból megmaradt hulladék fémdarabot, mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott.

Forrás: FKF szóróanyag / Szelektíven Budapesten – A hulladék érték!

Veszélyes szemetelők

Bár a szándék nagyon fontos, nagyon sokan vannak, akik komoly károkat okoznak azzal, hogy nem megfelelő hulladékokat helyeznek el a színes kukák mellett. Mint kiderült, pár évvel ezelőtt közel 00 millió, tavaly pedig 700 millió forintot költöttek arra az illetékesek, hogy a gyűjtőszigetek mellől elszállítsák azokat a holmikat, - például ruhákat, bútorokat – amiket az üveg, a műanyag, a papír, vagy a fém gyűjtésére felállított kukák mellett raktak le volt tulajdonosaik. Akik pedig olyan veszélyes tárgyat helyeznek el a nem megfelelő helyen, mint egy akkumulátor, bűncselekményt követnek el.