Amikor a dinnye lesz a ventilátor: hőségkaják

2007.07.28. 15:34
Az ígéretekkel ellentétben a kánikula nem múlt el, folytatódik. Miután a boltokból lepusztították a légkondikat, a ventilátorok éjjelenként idegesítően zümmögnek, a tópartok felkeresésében pedig munkánk akadályoz meg, nincs mit tenni, belülről kell hűteni a szervezetet. A dietetikus szerint legfőképp szezongyümölcsökkel: logikus, hogy azért érnek épp most, mert épp rájuk van szükségünk.

"Ezeket az ételeket könnyű emészteni, hiszen általában gyümölcsalapúak vagy gyümölcsök. Nem terhelik meg a gyomrot, mint például egy tányér pörkölt" - mondta Vincefiné Simon Tímea, dietetikus-táplálkozási szaktanácsadó. Majd összegezte, milyen ételekkel hűsíthetjük magunkat belülről, ráadásul a hízás veszélye nélkül.

Görögdinnye

Kevés kalória van benne, így még a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják a lédús gyümölcsöt (egyesek szerint zöldséget), amely behűtve igazi nyári csemege és sok C vitamint tartalmaz.

Sárgadinnye

Édes, de egészséges, igaz, több benne a kalória, mint a görögdinnyében, de ez ne szegje kedvünket, ebből is megehetünk vacsorára egy szeletet, például sovány sonkával (ahogy az olaszok is teszik).

Gyümölcsjoghurt

Válasszuk a zsírszegény variációt vagy azokat, melyekben nincs cukor, így büntetlenül ehetünk naponta többet is és így megfelelő mennyiségű kalciumot viszünk be a szervezetünkbe. Otthon is tudunk készíteni, csak natúr joghurt és gyümölcs kell hozzá.

Kefir

Jó a nagy hőségben vacsorára meginni 3 dl kefirt, hisz egészséges is és sok fehérje, valamint kalcium van benne.

Nektarin/őszibarack

Ebből a lédús gyümölcsből is tartsunk a hűtőben, hisz két étkezés között két-három hideg barackot megenni igazi felfrissülés lehet.

Fagylaltok

Válasszuk a gyümölcsös variációt, melyben igazi nagy jeges-gyümölcsök vannak, azonban ezekből sem ajánlok két gömbnél többet, sőt, aki diétázik, az elégedjen meg egy gombóc fagyival.

Jeges tea

Készítsünk otthon zöld teából jeges teát: tegyünk bele mézet vagy a diétázók édesítőszert, facsarjunk bele citromlevet, öntsük az egészet jeges gyümölcsökre és máris kész az igazi frissítő, és biztosítottuk vele a napi folyadékbevitelünk nagy részét is.

Frissen facsart gyümölcslé vagy 100%-os gyümölcslé

Legyen narancsból vagy ananászból, a lényeg, hogy mindkettőben sok C vitamin van és egészséges. Nagy melegben tegyünk bele pár darab jégkockát, így hűsítőbb lesz az élmény.

Gyümölcssaláta

Vágjunk össze többféle idénygyümölcsöt, cukrot semmiképp se tegyünk bele, viszont citromlevet és mentalevelet igen. Sokkal egészségesebb, mint a habos-krémes sütemények."