Báli etikett: mulasson mértékkel harisnyában

2009.02.05. 08:56
Bár a hétköznapi életben is előnyünkre válik, ha betartjuk az illemszabályokat, a bálokon még nagyobb szerepet kap az etikett. Amikor például kiszállunk a kocsiból, kerüljük a sok celeb védjegyévé vált terpesztést és a váltócipőnket se nejlonszatyorban szállítsuk. A férfiak pedig ne próbálkozzanak be minden ismerős hölgyél, ha első választottjuk nem óhajt velük táncolni. Természetesen nem elég, ha illedelmesen viselkedünk, arra is ügyelni kell, hogy miben jelenünk meg egy ilyen eseményen. Tiltólistás darabnak számít a szandál, a túl mélyen dekoltált ruha, a papír zsebkendő, valamint a harisnyamentes láb.

Nyakunkon a báli szezon, így a Trend rovat és kényeztetésügyi blogunk keretében már többször kitértünk arra, hogy milyen remek öltözékek közül válogathatnak azok, akik hivatalosak egy bálba. A felkészüléshez azonban hozzátartozik a báli etikett kellő ismerete is. Ódor Zsuzsa protokollszakértő a Velvetnek elmondta, hogy mit illik, és mit nem egy ilyen társasági eseményen. Első és legfontosabb szabály, hogy a férfiaknak sokkal udvariasabbnak és figyelmesebbnek kell lenniük, még akkor is, ha házastársukkal mennek el a bálba. Egy ilyen eseményen egyébként nem érdemes szólóban megjelenni, azok, akiknek éppen nincs partnere általában társasággal együtt érkeznek. Viselkedésünkre természetesen már megérkezésünk első pillanataiban is ügyelnünk kell. Amennyiben autóval érkezünk, a férfinak a gépkocsit hátulról megkerülve ki kell segítenie hölgypartnerét.

A kiszállás és a kikosarazás művészete

Apropó hölgyek, az autóba való beszállás, illetve a kiszállás külön művészet, amit bizony kevés híresség ismer. Természetesen a terpesztés mindkét esetben szigorúan tilos, beszálláskor először a feneket kell elhelyezni az ülésen, majd az összezárt lábakat beemelni a járműbe, kiszálláskor pedig értelemszerűen fordítva kell végrehajtani ezt a mozdulatsort. A bejáratnál a férfi lépjen be először az épületbe, hiszen bizonyára nála vannak a jegyek. A legtöbb ilyen eseményen egyébként hostessek segítenek bejutni a vendégeknek, akiknek a biztonság érdekében több kapun kell áthaladniuk. A ruhatárnál a hölgyeknek illik segíteni a férfiaknak abban, hogy kabaréba illő jelenet mellőzésével vegyék le róluk a kabátot.

Ha valaki felkér minket táncolni, ám mi kikosarazzuk, akkor nem illik rövid időn belül igent mondani egy másik illetőnek. A kikosarazott férfi pedig nem invitálhat a táncparkettre egy másik hölgyet eredeti választottja helyett egy társaságon belül. Tánc közben is fontos a mértékletesség, ügyelni kell arra, hogy senkinek a testi épsége, a ruhája ne szenvedjen kárt. Ha ez mégis megtörténik, akkor természetesen bocsánatot kell kérni az érintett féltől. Ha pedig valaki zavaróan és illetlenül viselkedik, nyugodt szívvel rendre utasíthatjuk.

Evés közben nincs fotózás

Tánc után a férfinak mindenképpen vissza kell kísérnie táncpartnerét az asztalához, és segítenie kell elfoglalnia a helyét, még akkor is, ha ugyanahhoz a társaságot tartozik. A táncot természetesen illik megköszönni. Mivel a báli szezon év elején esedékes, ezért könnyen előfordulhat, hogy az időjárás miatt csizmát kell felvenni. Ilyen esetben a váltócipőt ne a ruhatár előtt, hanem a mosdóban vegyük át, és egy egyszerű nejlonzacskó helyett inkább egy textilből készült táskában szállítsuk.

Régóta bevett szokás, hogy a színi előadások, illetve a filmvetítések előtt megkérik a közönséget, hogy kapcsolják ki, illetve halkítsák le a mobiltelefonjaikat. Természetesen ezt a szabályt érdemes a bálokon is betartani. Ha már a modern technika vívmányainál tartunk, fontos megjegyezni, hogy engedély nélkül nem fotózhatunk le senkit. Ha valakit mindenképpen meg akarunk örökíteni, akkor például dicsérjük meg a ruháját, és kérdezzük meg, hogy lefotózhatjuk-e - adott egy tippet Ódor Zsuzsa, aki az Operabál protokollfőnökeként arra is ügyelt, hogy VIP-vendégeket soha ne fényképezzék le étkezés közben.

Harmónikus dresscode

A megfelelő viselkedéskultúra mellett természetesen nagyon fontos az alkalomhoz illő megjelenés is. Ódor Zsuzsa szerint fontos, hogy korunkhoz, testalkatunkhoz, stílusunkhoz megfelelő ruhát válasszunk, ami lehetőleg valamilyen ünnepi kelméből, például csipkéből, selyemből, brokátból vagy muszlinból készült. A bálokon érvényes dresscode szerint a hölgyeknek nagyestélyiben kell megjelenniük, vagyis a ruhának földig kell érnie. Amennyiben spagettipántos, vagy egyszerű ujjatlan darabról van szó, mindenképpen vegyünk fel hozzá egy stólát vagy egy keppet. Ha a váll teljesen fedetlen, akkor legalább könyékig érő kesztyűt kell viselni, amire egyébként nyugodtan felhúzhatunk egy elegáns gyűrűt. A bálokon természetesen nem kell lehúznunk a kesztyűt, ha kezet akarunk fogni valakivel, hiszen ezzel megspórolunk egy kínos jelenetet.

Bár földig érő ruhában mulatjuk végig az éjszakát, alaposan vét az íratlan szabályok ellen, aki nem húz harisnyát. Hasonlóan nagy hibát követ el, aki szandált vesz fel, vagy olyan cipőt, ami elöl nyitott. Ami a kiegészítőket illeti, egyre több tervező készít a ruháihoz illő cipőt és táskát. Legpraktikusabbak egyébként a zsinórral összehúzható kis erszények, amiket a csuklónkra akaszthatunk. Ékszerek tekintetében nagyon sokat javult a helyzet, és annak ellenére, hogy a kevesebb itt több, bőven van miből válogatni.

Báli túlélőkészlet

Egy vállpánt nélküli ruhát például fel tud dobni egy nyakék, egy ujjatlan darabot egy olyan karperec, amit akár a felsőkarunkra is felhúzhatunk, de a tiara és egyéb hajékszerek is divatosak. A profi bálvendég, illetve szervező természetesen minden eshetőségre megpróbál felkészülni. A hölgyek táskáiban mindenképpen legyenek dekorkozmetikumok, hogy fel tudják frissíteni a sminkjüket, esetleg egy dezodor vagy parfüm. A papír zsebkendő tiltólistás darab, helyette a férfiak és nők is vászonból készült zsebkendővel készüljenek a nagy eseményre. Ha van elég hely, akkor ragtapaszt, egy kisebb varrókészletet és fájdalomcsillapítókat is pakolhatunk a táskákba.

A sminkünket természetesen mindig az adott fényviszonyok alapján kell kiválasztani. Egy bálon tompábbak a fények, így a nappal használatos dekorkozmetikumoknál kicsit erőteljesebb árnyalatokat kell használni, és azt is figyelembe kell venni, hogy a hölgyek éjfél után kicsit elsápadnak, bármennyire jól érzik magukat. A báli sminknek természetesen harmonizálnia kell a ruha színével, így érdemes elvinni egy apró darabot öltözékünk anyagából, ha egy sminkmesterhez látogatunk el az esemény előtt. Arra mindenképpen ügyelni kell, hogy mindenhol ki legyünk sminkelve, ahol nem fedi ruha a testünket, vagyis a jó smink - természetesen különböző tónusban - a hajtőtől a dekoltázsig tart. A kellő harmónia jegyében a körömlakk színének egyeznie kell a rúzs színével, illetve ha nem lakkozunk, akkor szájunkat a ruha színéhez passzoló rúzzsal emeljük ki. Ami a frizurát illeti, akinek hosszú haja van, mindenképpen kontyba tűzze fel.

Köztes férfidivat

A férfiak esetében valamivel könnyebb a megfelelő külső elérése. A bálok white tie-os események, vagyis az uraknak fehér csokornyakkendőben, frakkban és lakkcipőben illik megjelenni. Bár mutatkozik némi fejlődés ezen a téren, Magyarországon köztes viszonyok uralkodnak, vagyis a férfiak szmokingot is ölthetnek, de a nőknek mindenképpen nagyestélyit kell felvenniük. Egy ilyen jellegű ruhában pedig meg kell tanulni viselkedni, járni, ülni, amit ő a Hamupipőke program keretében igyekezett is megtanítani az első bálozóknak - tudtuk meg a szakértőtől. Ha például lefelé megyünk a lépcsőn, lábunkkal kicsit lendítsük előre a ruhát, így nem lépünk majd rá.

Egy-két szabályt természetesen a hétköznapi életben való boldoguláshoz is kölcsönvehetünk a báli etikettből. Ódor Zsuzsa szerint a kevesebb néha több szabály bármikor alkalmazható, és az elegancia nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy vakon követjük a divatot. Vagyis mindenkinek érdemes figyelnie arra, hogy mi áll jól neki, és az aktuális trendből azokat az elemeket kell kiemelni, ami illik a személyiségünkhöz és külsőnkhöz, hiszen az első benyomás nagyon sokat számít az élet minden területén.