Terhesség alatti influenza okozhatja a skizofréniát

2004.08.05. 10:52
Jó, ha a várandós kismamák még a széltől is óvják magukat: a terhesség első felében beszerzett influenza ugyanis károsíthatja a magzat agyának fejlődését, és növeli a gyermeknél kialakuló skizofrénia esélyét.
Egy 64 családos mintát vizsgálva kutatók arra a megfigyelésre jutottak, hogy a leggyakoribb elmebetegségként számontartott skizofrénia felnőttkori kialakulása hétszer olyan gyakran fordul elő azoknál a pácienseknél, akiknek az édesanyja a terhesség első trimeszterében influenzás volt - adta hírül a Reuters.

Attól függ, mikor

Az Archives of General Psychiatry szakfolyóriatban közölt tanulmány szerint ha a vírus a terhesség első harmadának közepe és a második harmad közepe közti időszakban támadja meg az édesanya szervezetét, a fenti veszély még további háromszorosával nő. Ha azonban a terhesség második felében kapja meg a kismama az influenzát, a kutatók szerint ez már semmilyen károsodással nem jár a magzatra nézve. "Ez az eddigi legfontosabb bizonyíték, ami igazolja, hogy a terhesség korai szakaszában lezajlott influenzafertőzés szerepet játszik a skizofrénia kialakulásában." - nyilatkozta a most publikált tanulmány egyik szerzője, Ezra Susser, a New York Állami Pszichiátriai Intézet munkatársa. Előző vizsgálatok már sejtették, hogy kapcsolat lehet a terhesség alatti influenza és a születendő gyermekek későbbi skizofréniája közt, de csak most derült ki, hogy a terhesség melyik trimeszterei a veszélyeztetett időszakok.

Lehetséges tényezők

A jelenlegi tanulmány egy nagyobb kutatássorozat részeként született, amelyben azt vizsgálják, milyen összefüggések lehetnek a skizofrénia és a terhesség alatti fertőzések, az étkezés, kémiai behatások, vagy az édesapa életkora közt. A vizsgálatban résztvevő, skizofréniával diagnosztizált egykori gyerekek negyedének volt influenzás az édesanyja a terhesség kritikus időszakában, míg a kontrollcsoportban ez az arány csak egy a tízhez. A tanulmány szerint a magzati agy fejlődését károsító faktorok - az édesanya által termelt antitesteket is beleértve - áthatolnak a placentán, és reakcióba lépnek a magzat kialakulásban lévő immunrendszerével, mindezt pedig elősegít az édesanya láz miatt megemelkedett testhőmérséklete is.