Ráncokat mulaszt el az infravörös fényterápia

2004.12.07. 11:42
Először herpesz elleni gyógymódnak szánta felfedezését a két angol kutató, de a kísérletbe bevont páciensek nem akarták abbahagyni a terápiát. Kiderült: az infravörös fény a herpesz mellett a ráncaikat is eltüntette.
Infravörös sugárral végzendő terápiát javasol a ráncok eltüntetésére két brit orvos, akik szerint az általuk felfedezett kezelési mód a bőr öregedének eddigi legjobb ellenszere.

Mellékhatásként fiatalít

Jim Haslam szemsebész és Dr. Gordon Dougal belgyógyász az új - még kísérleti stádiumban lévő - ránctalanító kezelési módszert egy eredetileg a herpesz gyógyítását célzó terápiára alapozta, amelyet ugyancsak közösen dolgoztak ki 2001-ben. A terápia - amely szemre akár 10 évvel is megfiatalíthat valakit a doktorok szerint - lényegében a bőr feszességét adó elasztin stimulálásán alapul. Ezt egy egyszerű, Restorelite nevű szerkezettel érik el.

Mint a kísérletekben részt vevő kutatók egyike elmondta, sok orvosi felfedezéshez hasonlóan, a kedvező hatásra való rátalálás ezúttal is a véletlen műve volt. Az eredmények olyan drámai javulást hoztak, hogy egyetlen önkéntes sem akarta beszüntetni a kezelést - mondta dr. Haslam.

Egy idő múlva azért abba kell hagyni

A kísérletek a szemhéj bőrére és a szemek közvetlen környékére összpontosultak, de nincs különösebb akadálya annak, hogy a módszert a bőr más területein is alkalmazzák - tette hozzá. Társa, dr. Gordon Dougal szerint a technológia annyira új, hogy az orvosok még nem tudják, vajon két hónapnál hosszabb ideig tartó kezelés esetén vannak-e felhalmozódó mellékhatások. A józan ész persze azt diktálja, hogy bizonyos ponton a kezelést be kell fejezni - figyelmeztetett.

A terápia egyik nagy vonzereje a valóban könnyű alkalmazásában rejlik. Az emberek csak nézik a televíziót és a szerkezetet a bőrükre helyezik naponta 15-30 percig attól függően, hogy mennyire ráncosak - állította a kutató.