Megfázáskor ne igyunk annyit!

2004.03.02. 10:49
Lehet, hogy többet árt, mint használ, ha az orvosok eddigi ajánlásait követve megfázáskor bőségesen fogyasztunk folyadékot - írta a British Medical Journal legfrissebb száma.
"Az orvosok a kiszáradás megakadályozása érdekében javasolják a megszokottnál több folyadék fogyasztását, legfrissebb kutatásaink során azonban olyan tényekre bukkantunk, amelyek azt sugallják: ez a gyakorlat a légúti fertőzésekben szenvedők számára ártalmas lehet" - jelentette ki Chris Del Mar, az ausztráliai Queensland Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője.

Túltengés

Légúti fertőzések (egyszerű megfázás, bronchitis és hasonló megbetegedések) során a szervezet nagy mennyiségben termeli a vízvisszatartást segítő hormonokat. Ha ilyenkor a beteg még többet iszik, folyadéktúltengés alakulhat ki, és a keringési rendszerben erősen lecsökken a nátriumkoncentráció, ami pedig a szervezet működési funkcióinak fenntartásához nélkülözhetetlen - mondta a kutatás vezetője.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindeddig ez volt az első ilyen természetű vizsgálat, és a meglepőnek tűnő eredmény bizonyítására még hosszabb kutatás szükséges.

Mindaddig azonban ajánlatos, - tette hozzá - hogy az orvosok óvatosabban javasolják a légúti betegségekben, főként alsó légúti megbetegedésben szenvedő betegeknek a folyadékfogyasztás növelését.