horoszkóp

Egy kis italozás jót tesz a nők egészségének

MTI
2005.02.16. 10:03
Napi egy pohár bor jót tesz a szív egészségének, és különösen hasznos a mértékletes borfogyasztás a korosodó nők számára - állapította meg a svédországi Karolinska Intézet kutatói.

Mint a stockholmi intézet munkatársai megállapították, a szívritmus alkalmazkodó-képességét már napi öt grammnyi bor is pozitív irányban módosítja.

Naponta

A kutatók szerint szívrohamon, illetve koszorúér szűkület miatti bypass műtéten átesett nők szívritmusának alkalmazkodó-képessége jobb, ha az érintettek nem teljesen absztinensek, hanem mértékletesen ugyan, de naponta isznak szeszesitalt.

A csökkent alkalmazkodó-képesség fokozza a szív újabb megbetegedéseinek, illetve egy esetleges szívhalálnak a kockázatát.

Igyanak bort!

A kutatók, akik legújabb vizsgálataik eredményét a brit orvoskamara egyik lapjában, a Heart című szakfolyóiratban tették közzé, hangsúlyozták, hogy a jótékony hatás eléréséhez nem a mennyiség, hanem a rendszeresség fontos. Ugyanakkor határozottan óva intettek mindenkit az "egészségügyi célzatú alkoholizálástól".

Figyelmeztettek arra is: bár a vizsgálatok azt mutatták, hogy a sör, és az égetett szeszes italok is javították a vizsgálatokban résztvevők szívritmusának alkalmazkodó képességét, a legjobb hatásúnak a bor bizonyult.