horoszkóp

Luxuspörkölt féláron

2006.03.03. 15:59
Nincs jobb dolog, mint ingyen jóllakni. Ha pedig erre nincs lehetőség, még egy féláras megoldásnak is lehet örülni. Az idén először megrendezett Torkos Csütörtökön éppen erre nyílt lehetősége az ország étterembe egyébként nem járó részének. Riportereink a Nosztalgia és a Margitkert Étteremben, valamint Yoko Ono kedvenc helyén, a Biarritzban táplálkoztak tesztjelleggel.

A Magyar Turizmus Rt. Nagy Ízutazás 2006 kampányának célja hivatalosan az, hogy a magyar gasztronómiát markánsan beleépítse a belföldi turizmusba. Az ennek keretében megszervezett Torkos Csütörtökön az ország 499 étterme fél áron kínálta fogásait. A Velvet falánk munkatársai ezért kutya kötelességüknek érezték, hogy feltérképezzék a kínálatot és enni indultak jegyzetfüzeteikkel. Azt nem tudjuk, hogy mi jó sült ki ebből a magyar államnak hosszútávon, mi viszont degeszre ettük magunkat, és a Homárnak panaszkodó Naiv Ügyfél tapasztalataival ellentétben többnyire jók voltak a benyomásaink.

A végösszeg fele számít

Klikk a képre!

Fogyasztói szempontból remek ötlet a féláras nap, mert így egyrészt méregdrága éttermeket tesztelhet le a nép, másrészt új fogyasztói szokásokat alakíthat ki. A feltételezésünk, hogy a magas árfekvésű éttermekbe a szokásos vendégsereg többszöröse látogat el egy féláras napon, beigazolódik, amikor az első tesztéttermünkben, a Biarritzban - mely Yoko Ono egyik kedvenc helye - az étterem üzletvezetőjét faggatjuk. "Sokan voltak. A legnagyobb öröm számunkra viszont az, hogy a vendégek 90 százaléka a Nagy Ízutazás előtt még soha nem járt az étteremben. Így mindenképpen jól jártunk, hiszen meggyőződésem, hogy új vendégeket nyertünk" - nyilatkozta Würth Krisztina a Velvetnek. A Parlament melletti étteremben egyébként a vezetőség azt tapasztalta, hogy kevesebb volt az olyan vendég, aki kirendelte mindenből a legdrágábbat, csak mert olcsóbb volt a bárány és a bélszín. Sokkal jellemzőbb volt, hogy a vendégek annak örültek, hogy a végösszegnek a felét megspórolhatták. A nevezett étteremben egyébként a Velvet Kommandó kifejezetten jót evett.

Vadragu már nincs

A pesti Biarritz után a budai Margitkert Vendéglőt szúrtuk ki további próbálkozásra."Három termünk van, ahol minden helyet lefoglaltak már több napja. Ha meg kell saccolnom az egész napra eső vendégek számát, körülbelül 350-400 vendégre gondolok" - tudtuk meg Csúcsy Istvántól, az étterem üzletvezetőjétől, miközben mi is egy hozzávetőleges számítást végeztünk. A féláras forgalom sem lehet kevesebb, mint egy új Opel Corsa ára.

Az üzletvezető hozzátette, ez a fajta akció nem újdonság számukra, minden vasárnap ebédidőben engedményt adnak az ételek árából, hogy hasonlóan a torkos csütörtök kezdeményezéséhez a vendéglőben étkezést népszerűsítsék. "A szilvás pilisi őzragu volt a mai sláger. Olyannyira, hogy már órákkal ezelőtt elfogyott" - mondta az üzletvezető, majd a felszolgálótól azt is megtudjuk, más vadragu sincs. Maradtunk így a libamájnál, amelyet többek közt grillezve, narancsosan, vagy bélszínérmék Budapest módra formájában fogyasztottuk. Mind remek volt, bár nem túl nagy adag.

Fél áron reális

Galéria!

A Velvet Kommandó estére ismét a belvárosban találta magát, és a Nosztalgia Kávéház és Étteremben fejezte be gasztro-túráját. A helyről nem hallottunk túl sokat, de a honlapon szereplő étlap árait tanulmányozva úgy tűnt, ez is egy olyan hely, amit teljes árú napokon esélyünk se volna kipróbálni - és tényleg. A valóban kifogástalan menüsor után sajnos azzal kell szembesülnünk, hogy további kísérletekre nem nagyon lesz lehetőségünk: az árak az 50 százalékos kedvezménnyel kerültek a reális kategóriába. Azért az estére nosztalgiával gondolunk majd vissza - részletesebb elemzésünket olvassa el itt!

Jól jött az éttermeknek

"Ebben a csendesnek mondható éttermi szezonban nagyon jól jött nekünk a kezdeményezés" tudjuk meg Mészáros Lászlótól, a Százéves Étterem igazgatójától. "Délben szinte telt házunk volt, ami márciusi átlagforgalom ötszörösét jelenti. Délutánra, estére minden asztalunkra volt már foglalás." Mészáros László is megerősítette, hogy nem volt olyan vendég, aki direkt a legdrágább ételekből állított össze menüsort. "Sokkal inkább az lehetett a motiváció, hogy egyenek egy jót fél áron" - vélte az igazgató.

Ki fizet mindezért?
Az MT Rt. által közétett felhívásban minden olyan étterem részt vehetett, melynek az étlapján magyar specialitások is szerepelnek. Így nem volt kizáró ok sem a thai csirkeragu leves, vagy a vadvízi lazac, ha a jelentkező legalább egy magyaros itemet is felsorakoztatott az ételkínálatban. Az így összegyűlt 499 étterem a Nagy Ízutazás 2006 kampány keretében vállalta, hogy március 2-án, a Torkos Csütörtökön, fél áron eteti a vendégeket, és állja a különbözetet, ezért cserébe pedig egy évig részt vehet a nagy pecsétgyűjtő játékban. Az akció keretében a polgároknak legalább hat különböző pecsétet kell szerezniük füzetkéjükbe a kampányban részt vevő éttermekben történő táplálkozással, majd a betelt kártyát a Turizmus Rt-hez küldhetik el különböző nyeremények reményében.