horoszkóp

Huszárgulyás és aurafotó az Íz-Feszten

ef
2007.09.16. 11:33
Miért jó, ha már egy gasztrofesztivált sem úszhatunk meg ezotéria nélkül? Mert amíg a kaja nem akar elkészülni, kérhetünk basic aurafotót elemzéssel.

Úgy tűnik, hogy széttéphetetlenül összefonódott az egészséges táplálkozásról való gondolkodás a különféle ezoterikus műfajokkal. Már a vegetáriánus fesztivált sem úsztuk meg kegyetlen köpölyözés nélkül, és az Íz-Feszten is végig kellett járnunk a sorsunkat és egészségi állapotunkat kielemző mindentudók hadát. Mi akartuk.

A park a fényben

Egész kis sátorvölgyet rendeztek be a hétvégére a Goldmann György téren, a harmadik Íz-Feszt alkalmával. Talán csak nekünk okozott meglepetést, hogy a nevével ellentétben ez nem kimondott gasztrofesztivál, hanem élelmiszerek és kertészeti termékek vására. Nem utolsósorban azért, mert a rendező ASSA Kft. éveken keresztül szervezte a Kertészeti Egyetem dísznövénykiállítását. Ezért aztán a Vörösmarty téri karácsonyi vásárhoz hasonló kézművesholmik és kürtőskalács mellett egy csomó dísznövényt is lehetett vásárolni, sőt ezüstékszert meg kínai hajgumit áruló standokat is találtunk. Az eklektikus összeállítás már-már koncepcióhiányba hajlott, amire rá is kérdeztünk a szervezőnél.

Nézegessen huszárt a galériában!

E-számok és kártyavetés

Krébecz József ügyvezető ügyesen kivágta magát: ők olyan családi programot álmodtak meg, ami népszerűsíti a magyar hagyományos ízeket, a fogyasztókat közelíti a termelőkhöz, és ráadásul még szórakoztat is. A szakmai alapok miatt voltak előadások, például a szarvasgombáról vagy az E-számokról, jelen volt néhány termelő a kiállítás keretében, a családi programot pedig a gyermeksarok és a látványosnak beígért főzőbemutató jelentette.

Szerettük volna tudni, hogy mégis hogyan döntötték el a kiállítók beválogatásakor azt, hogy az ezoterikus fronton ki jöhet és ki nem. Krébecz József elmondta, hogy amit a szakma hivatalosan elfogad, annak itt a helye, például ilyen az íriszfotózás. A tenyérjóslás pedig a fesztiváljelleget hivatott erősíteni.

Méhek és huszárok

A vegetáriánus életfilozófiáról szóló előadás ugyan elmaradt, viszont belehallgattunk A kanál forradalma címűbe, aminek a lényege egy önálló életre kelt kanál, ami nem hajlandó mást mint egészséges ételt táplálni az ember szájába. A népmesei eszmefuttatásról inkább továbbálltunk megnézni a méhészeket, ahol több standnál is kóstolhattunk mézet, és az egyiknél kis kaptárban még egy kisebb méhcsaláddal is találkoztunk. Megtudtuk, hogy a mézet naponta kellene fogyasztani, mert például hasznos a gyomorsavtúltengésre vagy a prosztatabántalmakra, sőt, külsőleg is alkalmazható felületi sebekre. Gesztenyemézzel felvértezve továbbálltunk, hogy megnézzük a "látványos ételbemutatót", de a tűz csak nem akart feléledni, pedig egy deli huszár próbálkozott vele.

Gulyás helyett aurafotó

A jövőnk az aurafotóban

Miközben a gázlánggal inspirált tűz lassan kezdett beindulni, megtudtuk, hogy a Magyar Hagyományőr Világszövetség tagjai olyan gulyást készülnek főzni, ami igazi huszár dolog: "benne van a huszár meg a ló is". Ezt majdnem szó szerint érthettük, hiszen minden a recept része, amit a portyázó huszárok össze tudtak dobni a saját készletből, így szalonna, kolbász, bab, marhahús kell bele, "a zöldségeket meg a földekről szerezték". A továbbportyázás elengedhetetlen tartozéka, a ló tehát mégiscsak kimaradt.

Lassú folyású fesztivál volt ez, így izgalmakban reménykedve úgy döntöttünk, nem állunk ellen az ezotériának többé. Kiválasztottuk a legolcsóbb aurafotót, ami egy A5-ös méretű papíron elfér, és a szakértő ennek nyomtatása közben (kb. 3 perc) elemzi a delikvens csakráit. Ez 1500 forintba kerül, de ha több oldalas elemzést kérünk, az ár megugrik. A gép elvileg látja a hét csakránk minőségi állapotát és azt is, hogy milyen körülmények határozzák meg az érzelmi- és stresszállapotunkat (ez áll a fotó bal oldalán), és mi várható a jövőre (jobb oldal). A szakértő szerint "ön folyton gondolkozik, érzelmes típus, és a torokcsakrából látszik, hogy vannak dolgok, amiket még nem mondott ki". Az aurafotó mindentudása rátapintott, hogy nehezen hozunk meg döntéseket, és hogy változásra készülünk. Be kellett ismerjük, igaza van:valóban arra készültünk, hogy a tenyérjóst is magunk mögött hagyva visszalebegjünk a pesti oldalra. Még úgy is, hogy az íriszfotó itt és most csak 3000 Ft volt, pedig amúgy 7000.