Michael Jackson sok év kihagyás után csütörtökön bejelentette, hogy tíz koncert erejéig visszatér a popbizniszbe. Ennek örömére meg is ragadnánk az alkalmat, hogy bemutassuk, milyen alakuláson ment keresztül Michael Jackson a hetvenes évek közepe óta. Önök meg eldönthetik, hogy melyik korszakot kedvelik a legjobban. Kitartó olvasóinknak a cikk végén megmutatjuk, hogy nézne ki Jacko, ha nem esett volna át néhány száz plasztikai beavatkozáson.

A hét egyértelműen legnagyobb bejelentése, hogy Michael Jackson újra színpadra áll. Tíz koncertet vállalt a londoni O2 Arenában 2009. július 9-től kezdődően. A jegyeket a jövő héten kezdik majd el árulni, nagyjából tizenhatezer forint a legolcsóbb. Jackson több mint tíz éve nem adott nagykoncertet, utoljára 2006-ban lépett fel, és akkor is csak pár sort énekelt a We are the Wordlből. A nagy visszatérés alkalmából érdemes végigtekinteni néhány képben Jackson pályáján, akit nemcsak az egészen furcsán alakuló arca, és a minden zenei sikeréhez mérhetően nagy hírverést keltő gyerekmolesztálós ügye jellemeznek, hanem a zenék és a ruhák is.

Jacko 1975

Jacko 75-ben

Időrendi sorrendben tekintsük át a pályaképet, és kezdjük ott, ahol Michael Jackson a világ meghódítására indult: a hetvenes években. A testvéreivel alapított Jackson 5 nevű zenekar már 1966-ban is létezett, de igazán elsöprően sikeres a hetvenes években lett. A kép 1975-ben készült, Jackson ekkor 17 éves volt. A pop királya már az 1966-as formációban is szerepelt, alig nyolcévesen. Ebben az évben jelent meg a zenekar Moving Violation című albuma, talán éppen a lemez R&B slágerét, az All i wanna do is think of you-t énekli Jackson a képen. A ruháról nem sokat tudunk mondani, ez a fekete nadrág, fekete mellény, hófehér ing mindig tökéletes összeállítás marad, és nagyon jól megy az összeállításhoz Michael Jackson fekete frizurája is.

Jacko 1984

Jacko 84-ben

A képen a világsztárrá váló Michael Jackson a Victory című turnéjának torontói állomásán énekel éppen 53.000 sikítozó rajongójának. Ez volt a Jackson 5-ból fejlődött The Jacksons utolsó turnéja, hat hónap alatt 55 koncertet adtak, összesen mintegy kétmillió ember előtt. Jackson ekkor már két éve kiadta az egyik legismertebb albumát, a Thrillert, amelyiken a címadó Thriller, a Billie Jean és a Beat It is szerepelnek, mind mind lassan örökzöld világsláger. A Thriller című számhoz készített videóval Jackson forradalmasította a videoklipek műfaját, egy komplett negyedórás rövidfilmet készítettek a számhoz. Nagyjából ezután kezdtek a videoklipre, mint művészi kifejezési formára, és promóciós eszközre gondolni. A képen Jackson a 75-ös visszafogott eleganciától iszonyúan elrugaszkodott, mintha éppen most lépett volna ki egy kristálybányából, miután ráomlottak a tárnák. Mindenhol csillog, még a kilógó ingujj is. Az arca is a változás jeleit mutatja a 75-öshöz képest. Más formája van, és világosabb kicsit.

Jacko 1995

Jacko 95-ben

A The Jacksons öt éve feloszlott, Michael Jackson is túl van már szakmai sikereinek a javán, és látjuk, a plasztikai műtétekből is elfogyasztott már jó néhányat, mire ez a kép elkészült. Ebben az évben jelentette meg a HIStory című duplalemezét, ami a poptörténelemben valaha kiadott legjobban fogyó duplalemez, több mint 18 millió példányban kelt el. Az első lemezen régi nagy slágereket hallhatunk, a másodikon meg olyanokat, amik azóta lettek régi nagy slágerek, mint például az Earth Song, a You are not alone, vagy a They don’t care about us. Talán ez az énekes legdurvább időszaka kinézet szempontjából, tényleg olyan, mintha nő lenne. Erős smink és szörnyű frizura emelik ki az egyre deformáltabb arcot.

Jacko 2000

Jacko kétezerben

A képhez tartozó leírásban Michael Jacksont poplegendának definiálják, és valóban, ez idő tájt nagyjából mindent letett már az asztalra, amit csak le lehetett tenni. 2000-ben még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mint az a híresség, aki a legtöbb jótékony kezdeményezést támogatja, szám szerint harminckilencet. A 2001. szeptember 11-i események után szerves része volt az áldozatok családjának megsegítésére életre hívott jótékonysági koncert megszervezésében. Legendához méltó ez a kép az énekesről. Az erős háttérvilágítás jól kiemeli az alakját. A tőle megszokott széles, hegyes vállrész megjelenik ezen a sárkányos ruhán is, a haja sokat finomodott a 95-ös képhez képest, de ez a kozsós tincs nem az igazi.

Jacko 2004 1992*

Jacko 04

A legenda először 2003-ban látszott megtörni, amikor megkezdődött karrierjének legfontosabb pere: hétrendbeli gyerekmolesztálással vádolták. Jackson mindig hangsúlyozta, hogy nem követett el semmit sem, végül felmentették. Az énekes a HIStory album megjelenése környékén kezdett el katonai ruhákra emlékeztető darabokat hordani. Ezen a képen is hasonló, egyenruhára emlékeztető szerelése van. Vállapok, karszalag, aranyozott gombok. A képen Jackson teljesen fehér, az 1975-ös képhez képest felismerhetetlen. Annak ellenére, hogy ruhái elég extravagánsak, általában jó ízléssel válogatja össze az elemeket – már amennyire lehet. Ezen a ruhán például a színeket találták el ügyesen, a fekete, a vörös, a fehér és a sötétkék jól összeillenek. (Elnézést kérünk a félredátumozásért, ez a kép valójában 1992-ben készült, Bill Clinton beavatási gáláján)

Jacko 2005

Jacko 05

A 2003-ban kezdődött per végül 2005 júniusában fejeződött be azzal, hogy Michael Jacksont felmentették. A képen Jackson éppen a tárgyalóterembe tart, és az egyik rajongóját üdvözli. A perre elég rendesen ráment az énekes szervezete, nagyon sokat fogyott a stressz miatt, és morfiumfüggő lett. A függőségtől állítólag azóta megszabadult. A korábbi katonás stílust már kicsit arisztokratább váltotta fel. A sötétkék és a piros boldog összhangja ezen a ruhán is visszaköszön, viszont az összeállítás egészen Harry Potter-es vagy úgy általában bentlakásos iskolás. Az arcról nem szeretnénk nyilatkozni: megváltozott, na.

Jacko 2009

Jacko 09

„I’ll be back” – mondta a Terminator a film végén, és Michael Jackson a csütörtöki sajtótájékoztatóján, amin bejelentette, hogy néhány koncertre visszatér, egészen tökéletesen idézi meg a mára már kormányzóvá avanzsált élő szövetet a fémvázon. Ráadásul Michael Jackson a Terminatorral szemben visszatért, igaz mostanra nagyjából olyan állapotban, mint amilyenben Schwarzenegger volt a második rész végén, de a lényeg, hogy a csütörtöki bejelentésével rajongóik millióit hozta iszonyú lázba. A ruha jól ötvözi az énekes korábbi stílusait. Megtalálhatóak rajta a korai, csillogást kereső stílusának és a későbbi katonás image-nek a stílusjegyei is. Az arca ezen a képen egészen gumiszerű, a haja meg a legbénább parókákat idézi.

És hogy nézne ki Michael Jackson, ha nem lett volna több mint ötven plasztikai beavatkozása? Állítólag nagyjából így.

*1992 vagy 2004

Michael Jackson 2004-es kinézetéhez sajnos egy 1992-es kép került be, ennek ellenére ez a szavazás kimenetelén mit sem változtat, hiszen nem a korszakokra, hanem a külsőségekre kellett voksolni. A fotóügynökségnél, akiktől kapjuk a képeket elírták ennek a képnek a dátumát, így nem derült ki, hogy 1992-ben készült, és bevalljuk, mi meg nem vagyunk akkora rajongók, hogy egy ruháról megállapítsuk a pontos dátumot. Ezúton is köszönet a figyelmes fórumozóknak. És nézzék meg a ruhát mozgás közben!