Törjük meg a vaníliafagyis kávé uralmát!

ef
2007.06.21. 12:22
Kétségtelen, hogy jól esik egy teraszon üldögélve belekanalazni a hosszú pohárban elnyújtózó hűs kávéitalba. Csakhogy: ha az ital a vaníliafagyitól olyan sűrű, hogy a fejünk duplájára dagad a szívószállal való erőlködéstől, akkor nem biztos, hogy jó italt választottunk. Kávészakértők szerint Magyarországon még mindig a fagyis móka dívik, pedig az igazi jegeskávé főszereplői, no lám, a tört jég és a kávé.

Magyarországon a legtöbb kávézóban, az esetek 99 százalékában fagylaltos kávét szolgálnak fel, amikor jegeskávét kérünk. Ez az 1980-as években terjedt el, tudtuk meg a Barista Hungary ügyvezetőjétől, Senkáriuk Andrástól. Valójában a jeges kávéital egy gyűjtőfogalom, legalábbis külföldön, amibe a tört jégre öntött eszpresszótól kezdve a rumos jegeskávéig egy csomó változat beletartozik.

Az egyik legismertebb hideg kávéital, amit néhány helyen nálunk is kínálnak, az a frappé. A legenda úgy tartja, hogy a frappét egy görög bártulajdonos találta fel egy forró nyári napon, amikor elromlott a kávégépe. A vendégeinek viszont azonnal kellett valami hideg, így fogott egy blendert, egy pár szem jégkockát, másfél kanál instant kávéport meg némi cukrot, és az egészet összemixelte. Ezt a habos-jégkásás italt ma is így készítik Görögországban, tej nélkül.

Külföldön nagy sikere van a „blended ice coffee”-féléknek is, azaz azoknak a tört jéggel kevert italoknak, amelyek presszókávét és mindenféle ízesítő szirupot tartalmaznak. Ha van egy nagy teherbírású (legalább 500-600 wattos) turmixgépünk, mi is megpróbálkozhatunk ezek előállításával. Egyszerűbb viszont, ha egy benzinkúton beszerzünk egy zacskó tört jeget, amiből egy pohárnyit beleszórunk a blenderbe és ráöntjük a lefőzött kávét, majd pár másodpercig turmixoljuk. Ezt a kávét hívják az olaszok espresso freddónak (azaz hideg eszpresszónak), de létezik capuccino freddo is, ami viszont hideg tejet és a tetején kis tejhabot is tartalmaz. A hűsítő kávéitalunkat persze tetszés szerint ízesíthetjük cukorral, szirupokkal, tejjel, vagy éppen alkohollal.

Ha alkohollal szeretnénk

Kaptunk egy tippet az alkoholos kávé elkészítéséhez is: Senkáriuk András szerint a rum, különösen a fehér, nagyon alkalmas mindenféle kevert ital elkészítésére, mert viszonylag semleges az íze. Szerezzünk be egy shakert, és máris megállíthatatlanul készíthetjük a hideg rumoskávét. Főzzünk le egy eszpresszót, a shakerbe tegyünk tört jeget, 4 cl rumot és 2 kanál barnacukrot, öntsük rá a kávét és rázzuk össze az egészet. Viszont ne túl sokáig (kábé tíz másodpercig), mert ez elég ahhoz, hogy a jég felhabosítsa a keveréket, viszont még nem olvad el. Hitték volna, hogy már kész is van a karibi kávénk?

Nemcsak elméletben akartunk okosodni jegeskávé téren, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy mivel hűsíthetik magukat a forróságtól elgyötört lelkek Budapesten. Ígyhát megkóstoltuk a frappét és a fagyival készült jegeskávét is néhány helyen.

1. Odeon-Lloyd mozi kávézója (XIII. ker. Hollán Ernő u.)

Itt jegeskávét választottunk, ami jég-eszpresszó-tej-vaníliafagyi-növényi alapú hab összetételben készült. Nos, ez utóbbi nem kellett volna, ugyanis rendkívül gusztustalan módon keveredik a tejjel: amúgy túrósan. A kávé egyébként bejött volna, hiszen alapból nem édesítik, és főként ilyen hőségben szempont, hogy az ital ne legyen gejl. Az maximális öt pontból kettőt kap, talán azért is, mert az ár-érték arány nem rossz: a fagyis jegeskávé ára 380 forint. Frappét is választhatunk szezonálisan (azaz most), 320 forintért.

2. Európa Kávéház (V. ker. Szt. István krt.)

Frappét rendeltünk, amit itt jég-cukorszirup-hideg kávé-hideg tej összetevőkkel készítenek. Szerencsésnek éreztük magunkat, hogy a fotós kolléga édesszájú, mert magunk nem tudtuk volna meginni a hűsítő italt. El kell ismernünk azonban, hogy nagyon szép és dús habot kapott az ital. Ezért kap 4 pontot, az ára is elfogadható: 570 forint, míg a fagyis jegeskávéért itt 750 forintot kérnek.

3. Balettcipő Eszpresszó (VI. ker. Hajós u.)

Nos, itt történt egy félreértés, a mi hibánkból. Vicceskedve az étlapon használt megfogalmazásban kértük a frappét, azaz a "klasszikus görög jegeskávét", de ennek a pincér csak a végét értette. Csodálkoztunk is, hogy miért ilyen sűrű az italunk és, hogy miért kerül 950 forintba. A valóság az, hogy vaníliaszirup-jégkocka-presszókávé-tej-vaníliafagylalt-saját készítésű tejszínhab és csokiöntet tartalmú jegeskávét fogyasztottunk. Gyönyörűen nézett ki, a tejszínhab is remekül keveredett a lével, de kicsit édes és drága volt. A frappé ugyanitt 590 forint. Négy pont jár neki.

4. Café 22 (VII. ker. Síp u.)

Mivel szinte kezdett lelkiismeretfurdalásunk támadni, amiért a harmincöt fokban kellemes, hűs italokat fogyasztunk, betértünk a fairtrade termékeket kínáló kávézóba. A méltányos kereskedelemből származó kávét egyszerűen jéggel és tejjel keverték össze, az édesítést ránk bízták. Teljesen korrekt áron, 400 forintért kaptuk ezt az italt, de fagyis változatban 600 lett volna. Négy pontot kap, de csak azért nem ötöt, mert ízlésünknek túl sok tejet tartalmazott.

Összegzés: a jeges kávéital a kánikulában nagy kedvenc, de a meglátogatott kávézókban megerősítették, hogy nálunk a fagyival felturbózott fajtája a legnépszerűbb. Aminek még nem sikerült utánajárnunk az az, hogy vajon szója- vagy rizstejjel is kaphatóak-e ezek a frissítő nedűk. Ha tudja, ne legyen rest megírni nekünk!