horoszkóp

A nevetés is fogyaszt

fzs
2005.06.06. 16:24
Nem olyan hatásos ugyan, mint egy aerobic-bérlet vagy a teljes fagylaltmegvonás, de amerikai tudósok szerint 10-15 perc nevetés egy közepes méretű csokoládénak megfelelő mennyiségű kalóriát éget el.

Az Elhízásellenes Európai Orvoskongresszus szombati zárónapján ismertetett tanulmányban a Tennessee állambeli Nashville Vanderbilt Egyetem kutatói új testsúlycsökkentő módszert ismertettek. A kísérlet során egy hotelszobának berendezett speciális helységben - az anyagcsereműködést mérő műszerekkel felszerelt úgynevezett metabolikus kamrában - vígjátékrészleteket vetítettek az önként jelentkező kísérleti alanyoknak, és ezalatt mérték, hogy a nevetéssel mennyi kalóriát használnak fel. A résztvevőknek nem árulták el, hogy a kísérlet célja a nevetés mérése, mert akkor előfordulhatott volna, hogy önkéntelenül is próbálják befolyásolni a reakcióikat, ehelyett azt mondták nekik, hogy a filmrészletek érzelmi hatását tanulmányozzák.

A speciális kialakítású helységben lévő érzékelők pontosan mérték a bent tartózkodók oxigénfelhasználását és széndioxid-kibocsátását, ami az energiafelhasználás standard mérési módszere. A nevetés előtt és közben mért értékek különbségéből a kutatók ki tudták számolni, pontosan hány kalóriát is használt fel ehhez az alanyok szervezete. Eközben a szívműködést is figyelték, ami szintén háttéradatként szolgált a mérésekhez, mivel a szívritmus gyorsabban reagál a szervezet érzelmi reakcióinak változásaira, mint a légzés. Az önkéntesek a kísérlet során épp ezért nem is mozoghattak és beszélgethettek, csak nyugodtan kellett ülniük a fotelban és a tévéképernyőt figyelni.

A birka nem fogyaszt

"Először félórányi unalmas filmet vetítettünk nekik, például egy vidéki tájrészletet" - mondta el Maciej Buchowski, a kísérlet vezetője - "ezalatt bemértük a szervezetük nyugalmi állapotú anyagcseréjét. Ezután öt különböző vígjáték-részletet mutattunk nekik, mindegyiket tíz perc hosszúságban, a részleteket pedig ötperces, szintén unalmas - mezőkön legelésző bárányokat ábrázoló - kliprészletekkel választottuk el." A pulzusmérő, a nevetést rögzítő magnófelvételek és a légzést figyelő mérőműszerek adatait aztán egy speciális nevetéselemző laboratórium kapta meg, akik percről-percre végigvizsgálták a felvételeket.

Már az ötlet is röhejes

"Nevetéskor az alanyok szervezete 20 százalékkal több kalóriát égetett el" - számolt be az eredményről Buchowski. "Ezután azt is kiszámoltuk, mi történik, ha valaki naponta 10-15 percet nevet, és arra jutottunk, hogy a nevetés erősségétől és a testtömegtől függően a különbség akár 50 kalóriányi is lehet." Ennek alapján a kutatók azt állítják, hogy napi ilyen mennyiségű nevetéssel egy év alatt akár két kilót is fogyhatnak a jókedvű diétázók.

Táplálkozástudományi szakértők kételkedve fogadták a kutatók eredményeit: szerintük ez nem igazán hatásos módja a fogyásnak, de az ötlet mindenképp nevetésre ingerlő.