Egy rövid héten át mérkőztettük a két fitneszvarázsló-fogyasztóművész, Alexandra és Norbi konyháját. Az eredmény: korrekt főételek, meglepően jó halas kaják, borzasztó desszertek, és olykor gusztustalan küllem alatt meglapuló zamatos ízvilág. Nem győzött senki, kiegyenlített küzdelem folyt. Egyedül a csomagolásban voltak jelentős eltérések - itt Norbi felé billent a mérleg.

Teszteltünk már sokkal rosszabbat Alexandra és Norbert konyhájánál - és bár vannak elmarasztaló észrevételeink, összességében inkább kellemesen csalódtunk (főleg azok, akik annak idején jártak Norbi éttermében). Akadt olyan kolléga is, akinek minden tetszett. Ő e kedélyes felütéssel kezdte beszámolóját:

"A legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy az ételszállítókkal kapcsolatos problémáinkra - általában a kukában landolt a menük több mint fele - a Schobert Norbi és a Béres Alexandra nevével fémjelzett cégek jelentik majd a megoldást. Szégyen, nem szégyen, a Total Foodtól és a Food Express-től rendelt ételeket az utolsó morzsáig elfogyasztottuk, mert jó volt" - írja többes szám első személyben kolléganőnk, aki az ízek fölött érzett örömmámorában nem látta, hogy egyes Norbi és Alexandra ételek bizony igenis a kukában landoltak. Kezdjük Norbival, mert szkanderban ő az erősebb.

Foodexpress (Norbi): omlós hús, jó hal, ehetetlen sütemény

Ízletes-zamatos ételek!

Az update birodalomból hozzánk érkezett küldemények nem rendítettek meg minket különösebben, Norbi éttermével ellentétben viszont legalább nem fúvódtunk föl tőlük és nem böfögtük vissza a mesterségesen előállított ételízesítők zamatát. És ezt már fél sikerként könyvelhetjük el. Lássuk, még mit:

Könnyű, vegyes gyümölcsleves (350 Ft): "Kicsit az általános iskola menzájának olajos műanyagterítőjét idézte ez a leves. Az íze az a tipikus halványrózsaszín, apró fahéjszemcsékkel, a meglepetést a kis darabra vágott alma-betét jelentette. Nem hagyott nagy nyomot bennem a leves, az adag megfelelő volt, de az íze elég menzás. Folyadékpótlásnak elmegy a nagy irodai igénybevétel közben. Jó pont, hogy feltüntetik, milyen allergizáló elemeket tartalmaz az étel."

"Döbbenet! Az ördög csirkemell jázmin barna rizzsel nevű ételből a csirkehús szétolvadt a számban. Több helyről is rendeltünk már hasonlóan bonyolult étket, de próbálkozásaink soha nem jártak sikerrel. Mint ahogy azt a neve is sejteti, a csirkemell csípős volt, igaz, nem nagyon. A köret sótlan volt, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Schobert Norbi a sószegény diéta híve.'"

Egyik kolléganőnket már önmagában az a tény nagy örömmel töltötte el, hogy könnyű volt letépni a fóliát (a későbbiekben látják majd, hogy a nagy vetélytársnál ez az extrák közé tartozik): "Én 880 forintért update rántott sertéskarajt ettem csőben sült karfiollal. Ki lehetett nyitni, hogy pozitívummal kezdjük. A szokásos kétrekeszes műanyagdobozban két szelet húst találtam, ami ránézésre csak barnább színében különbözött a megszokott rántott húsoktól. Az egyik szelettel nem volt gond, a másik viszont kellően nehezen szelhető és zsíros-inas volt ahhoz, hogy elfogyasztását feladjam."

És akkor jött a legrizikósabb pont, a hal: "A gyömbéres, fokhagymás, tejszínes halragu párolt pritaminpaprikával, zöldbabbal és zöldborsóval (795 Ft) eléggé rendben volt, bár a külleme nagyon megijesztett és bizalmatlanná tett. Kicsit ugyanis olyan volt, mit az aranygaluska sodója. És ez azután sem változott semmit, hogy kivettem a mikróból. Az ízével azonban a világon semmi gondom nem volt, pedig a hal tényleg a kajaküldők egyik legrizikósabb pontja."

Norbi tehát kapott kollektívánktól hideget és meleget is vegyesen, legelmarasztalóbb szavakkal csokihabos tortáját illették: "Keserű volt, a tésztája szivacsos, talán visszapattant volna a mosogatóról, ha ezzel kísérletezünk".

TotalFood (Alexandra): pazar hal, jó tészta, ehetetlen sütemény

Még ízletes-zamatos ételek!

Alexandra kapcsán is elsőként pozitív meglepetéseikről emlékeztek meg kedves kollégáink.

"Meglepő módon nem volt rossz. Sőt, a parajkrémlevesnek nevezett spenótleves kifejezetten finom volt, csak éppen hiányzott belőle mindenféle tápérték, úgyhogy ha lett volna időm, leszaladtam volna a közértbe, és belevágtam volna egy nagy adag levesgyöngyöt. Ettől függetlenül jólesett, és kellemesen fokhagymás is volt. A cukkinis-borjúragus durumfussili is hozta a kajaházhozszállítók jobbik formáját, és ez még laktatott is. Ízre, kinézetre, állagra is rendben lévőnek találtatott, a kilencszáz forint viszont egy picit mintha sok lenne érte."

És hogy mennyire nem jellemzi szerkesztőségünket a csordaszellem, azt az azonos ételről alkotott következő vélemény is jelzi: "Alexandra konyhájában nem komplikálják túl az ételek elkészítését. A parajkrémleves úgy jöhetett létre, hogy a nem túl testes főzeléket felhígították vízzel, majd összerottyantották."

Mennyivel drágább?

Az update- és az Alexandra-menü kétségtelenül drágább, mint a sima, nem hiperegészséges kínálat. Egy átlagos fitnesz menüsor ára kb.: leves 350 Ft, főétel hússal 740 Ft / főzelék 490 Ft és desszert 350, ami minimum 30 %-kal drágább, mint a hagyományos étel (kb. 250 Ft a leves, 550 Ft a főétel / 300 Ft a főzelék és 265 Ft a desszert). A különbség néhol akár 60 %-os is lehet, amiből Norbi és Alexandra már nyilván fedezi az összes marketingkiadást. Ezeknek az ételeknek arcuk van, amit a fogyasztó készségesen kifizet. Már aki.

Alexandránál a fél szerkesztőség mozarellát tartalmazó cuccokkal kísérletezett, és többünket lelombozott a látvány, ízével viszont nem voltak jelentősebb gondjaink: "Eleinte kicsit bizalmatlanul szemléltük a dobozban heverő sült mozarellát paradicsomos-gombás rizzsel, ugyanis a sok pakolgatás következtében a rizs és gomba bizarr pozíciót vett fel, a mozarrella pedig kopott PVC darabként pihent a furcsa keveréken. Melegítés után szerencsére normalizálódott az ebéd külleme, és az íze sem volt rossz."

Másik teszterünknek viszont egyenesen kedvét szegte a sült bazsalikomos mozzarella: "Nehéz volt érezni rajta bármiféle ízesítést, viszont az állaga tipikus, akciós, cheesland-féle, és az íze a tejet soha nem látott sajtíz volt. Egészséges táplálékként hirdetett ételektől nem várnék ilyen minőséget. Maradéka a szemétben landolt."

A BBQ lazacfilé feketebabos rizzsel (770 Ft) ellenben kellemes meglepetés volt, főleg a már említett tapasztalatainkból kiindulva, mert igazán jó halat ételszállítótól még nem kaptunk: "Dijoni-mustár illatot varázsolt az Alexandra-ebédem a kis konyhába. Ízletes volt és pont megfelelő állagú, a babos rizs is ment hozzá, bár kicsit szokatlan volt. Az adag nekem megfelelt, jóllaktam vele, és az ár is teljesen kielégítő. Ha ezt a lazacos ételt étteremben szolgálnák fel, 1400 forintot minimum elkérnének érte."

Alexandránál is a desszert kapta a legrosszabb minősítést, a túrós palacsintát (195 Ft) annak ellenére minősítette teszterünk ehetetlennek, hogy tésztája tönkölylisztből készült, "viszont íztelen, túrót pedig maximum nyomokban tartalmazott, ami igénytelenség. Úgy éreztem, mintha kisütött fűrészport ennék némi szomorú, száraz túróval." Nem hiába, a diétás étkezéssel nagy valószínűség szerint nem egyeztethető össze a desszertfogyasztás.

És a csomagolás

Alexandra ételszolgálatának nevét legtöbbször - és nem túl pozitív kontextusban - akkor emlegettük, amikor megpróbáltuk ételeinket kinyitni. A legnagyobb gond a fedőnejlon volt, mely minden esetben változatos darabokra szakadt. Ezt frappánsan, és az ürömben az örömet kereső kolléganőnk így foglalta össze: "Alexandra ételei nehezen kibontható csomagolásukkal szálkásítják a karizmokat, és fejlesztik a logikai készséget."

(Update: "A TotalFood-os doboz úgy van kitalálva, hogy a sarkát kell csak kissé föltépni (vagy villával megszúrni), hogy a gőz távozhasson és úgy rakni mikróba. Két perc melegítés után a fedőfólia könnyen lehúzható! Hiba hidegen nyitni és már a tányérban melegíteni, úgy tényleg csak éles késsel lehet szépen" - írja Gergő nevű olvasónk. Ehhez csak annyi a hozzáfűznivalónk, hogy az infó nincs túlságosan feltűnően tálalva a drága megrendelőnek.)

Önátverő kiskapu annak, aki be akar lakni
Norbi és Alexandra ételt sem egyszerű választani, mert le kell görgetni az ételrendelő cégek honlapjának legaljára, hogy valóban a "fitt" menüket lássuk. Ez kicsit félrevezető egyébként mindkét cégnél, mert lehet, hogy kinéz az ember magának egy fűszeres, tejszínes sütőtökfőzeléket a felső menükből, ami egyáltalán nem kalóriaszegény, de ha már megkívánta, azzal nyugtatja a lelkiismeretét, hogy hiszen ez "fogyókúrás étel". Mi nem így tettünk, tesztelőink a kimondott Béres Alexandra-Schober Norbert menükből választottak.