A gyorsasági evés komoly sportág, szövetséggel, nemzetközi tornákkal, tévéműsorokkal, és persze rengeteg pénzzel és nyállal. A Nemzetközi Evőverseny Szövetséget és két különleges versenyzőjét, a kilenc kiló rizst elpusztító Takeru Kobayashit és a 45 kilós asszonyt, Sonya Thomast mutatjuk be. A japánt félidőben egy medve is legyőzi majd.

"A japán Takeru Kobayashi március 29-én 164 sushit evett meg 20 perc alatt, és ezzel megnyerte a kínai Suzhou városában tartott evőversenyt." Persze, ez is csak a szokásos japán baromságok egyike - legyintettünk elnézően a NorthFoto hírlevelére, de tévedtünk. Kiderült, hogy a falóharc nemzetközi népszerűségnek örvendő sportág, Kobayashi pedig az evőversenyzők egyik legnagyobbja. Pedig mindössze 75 kiló.

Kobayashi és hörcsöggyanús versenytársa

Vurstliból lett sportág az evés

Az I.F.O.C.E. biztonsági szabályzatából

A biztonság elsődleges szempont minden sportág esetében, és az I.F.O.C.E. megköveteli, hogy minden hivatalos evőverseny kontrollált környezetben, a szükséges biztonsági előírások betartásával bonyolódjon le.

A profi evőversenyek gyökerei az amerikai állami bulikig és kajafesztiválokig nyúlnak vissza, ahol az versenyfalás központi eseménynek számított. Később a bizarr harc annyira kinőtte magát, hogy megszületett az I.F.O.C.E., azaz a International Federation of Competitive Eating (nemzetközi evőverseny szövetség), a nemzetközi tornákhoz kanadaiak, skótok, németek, ukránok is csatlakoztak és amerikai csatornák közvetítik a bajnokságokat, indítanak saját tornákat (pl.: Fox). Ráadásul az olyan sztárok, mint Kobayashi több mint 50 millió forintot keresnek az evéssel évente. Ha még mindig nem hisz nekünk, nézze meg a sportág nagy pillanatait.

Körülbelül tizenöt éve Japánba is begyűrűztek az evőversenyek, ahol bebizonyították, hogy nem kell nagynak és kövérnek lenni ahhoz, hogy az ember percek alatt több kiló burgert tömjön magába. A japán versenyzők segítségül hívták a tudományt, különböző evőtechnikákat fejlesztettek ki, és megalkották a virsli-mártogatós módszert, melynek lényege, hogy a hot dogból kiszedik a virslit és letolják a torkukon, miközben a bucit vízbe mártogatják, hogy könnyebben lecsússzon. 2001-ben pedig feltűnt a színen Takeru Kobayashi.

Az evőversenyek általános szabályai


1. A harc előtt a bírák lemérik minden versenyző tányérját. Akinek a tányérja a verseny végére a legnagyobb súlykülönbséget produkálja, az a győztes.

2. Az evésre korlátozott idő áll rendelkezésre. Hogy mennyi, az versenyenként változik, de általában 5 és 12 perc közötti időtartam.

3. Az étel összetevői (pl.: a hot dognál a virsli és a kifli) külön is elfogyaszthatóak, de minden részt meg kell enni, hogy a bírák elfogadják.

4. A legtöbb versenyen lehet folyadékot is használni, hogy könnyebb legyen lenyelni az ételt.

5. Ha a versenyző elhányja magát, és a hányás a tányérhoz vagy az asztalhoz ér, a versenyző kizárásra kerül. A verseny után a gyomor tartalma szabadon felhasználható.

A férfi, aki kilenc kiló rizst evett meg egyszerre

"Takeru Kobayashi egyike a 21. század legismertebb sportikonjainak. Egyértelműen legenda az evőversenyzők világában, ő az, akit minden újonnan érkezett nagyevő le akar győzni." - olvashatjuk a 31 éves japánról az I.F.O.C.E. honlapján.

A férfi 2001 júliusában debütált, amikor a nathani hot dog evő versenyen benyomott 50 adagot 12 perc alatt, ami épp kétszerese volt a korábbi rekordnak. Az evőversenyek olimpiáján még hat egymást követő évben nyerte el a Mustár övet, igaz, 2004-ben 53,5 hot dog után versenytársai hányással gyanusították. Sohasem derült fény az igazságra.

Az I.F.O.C.E. biztonsági szabályzatából

Az I.F.O.C.E. nem fogadja el és nem hirdeti azokat az eseményeket, ahol nem ragaszkodnak a legkomolyabb biztonsági előírásokhoz. Az I.F.O.C.E. hisz abban, hogy a gyorsasági evés csak 18 éven felülieknek való, és kizárólag kontrollált környezetben, az előírt szabályok betartásával és a sürgősségi ellátás helyszíni biztosításával valósítható meg.

Az évek alatt a magát falóharcosnak definiáló Kobayashi elnyerte a cunami nevet, megevett 100 malacos zsömlét 12 perc, 41 homáros tekercset 10 perc, 8 kiló marhaagyat 15 perc és 9 kiló rizsgolyót fél óra alatt. "A falóharc az egyetlen munkám és minden nap edzek rá. Az edzés nem csak evést, hanem napi szintű testedzést is jelent." - írja a myspace-en, ahol az is kiderül róla, hogy annyira lefoglalja a munkája, hogy maximum evőversenyt néz a tévében, a filmeket pedig nem szereti, bár szerepelt a Zen és az evőversenyzés művészete című alkotásban. Annyira azért érdekelte a média, hogy 2003-ban a Fox kedvéért versenyre keljen egy közel öt mázsás medvével. Vesztett.

Kobayashi, aki káposztafogyasztással és vízzel tágítja a gyomrát, egyedi versenytechnikát dolgozott ki. Evés közben csavargatja testét, hogy segítsen a nyelőcsövébe engedett ételen. A hot dog esetében pedig az úgynevezett Solomon módszert alkalmazza, melynek lényege, hogy a virsliket kettétépve nyeli le. A többi japánhoz hasonlóan a bucit Kobayashi is lubrikálja, leginkább Sprite-tal és 7uppl. Hogy mennyire népszerű a fiatal japán, azt jól példázza, hogy még a Master Card is virsliket etet vele reklámfilmjében.

A fekete özvegy, az osztrigaevés bajnoka

Sonya "Fekete Özvegy" Thomas

A fenti reklámban Kobayashi a másik legendás ázsiai származású evőbajnokkal, Sonya "Fekete özvegy" Thomasszal száll harcba. A 40 éves koreai asszony fiatalon vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol vígan dolgozott egy Burger Kingben, amíg egy virginiai evőversenyen Kobayashi produkcióját nézve rá nem jött, hogy a zabálásban sem a méret számít. A 45 kilós Thomson 2003 óta küzd az élmezőnyben, ezalatt minden létező női rekordot megdöntött, és simán legyőzte a nála négyszer-ötszörször nagyobb férfiakat. Nem véletlen, hogy Fekete özvegy a neve.

Az I.F.O.C.E. biztonsági szabályzatából

Az I.F.O.C.E. ellenzi az otthoni edzés bármilyen formáját. Az I.F.O.C.E. minden körülmények között óvva inti a fiatalokat a gyorsasági vagy mennyiségi evés bármilyen formájától. Az I.F.O.C.E. arra kér minden érdeklődőt, hogy NE próbálja ki a gyorsevést otthon.

A csaj egyébként számos rekordot állítot fel, köztük a főtt bab, a sajttorta, a csirke nuggets, a csilis sajtos krumpli, az osztriga és a tojásevés rekordját. Ez utóbbiból 65 főtt darabot nyelt le 6 perc 40 másodperc alatt. Persze megpucolnia nem kellett őket. A legtöbb, amit Thomas együltő helyében megevett az körülbelül 8 kilónyi hamburger és víz volt. Szerinte ennél több dolog nem is nagyon férne bele egyszerre.

Hogy formában tartsa magát Thomas csak egyszer eszik egy nap, de akkor sokat, regeteg zöldséggel és gyümölccsel, kerüli a gyorsételeket és egy héten ötször két órát gyalogol. Sűrűn látogat el all-you-can-eat éttermekbe gyakorolni, és a versenyek előtt egész éjjel koplal, hogy a kellő pillanatra farkaséhessé váljon.

A fiatalok még ennél is többet bírnak

Takeru Kobayashi szárnyalása egészen 2007-ig tartott, amikor a 25 éves Joey "Jaws" Chestnut legyőzte őt a nathani hot dog evő versenyen. Tizenkét perc alatt 66 hot dogot vágott be. Pedig hősünk is jó formában volt, 63 hot dogjával ugyanis megdöntötte saját rekordját. 2008-ban a küzdelem folytatódott, és az új, csupán 10 perces meccs alatt a srácok döntetlent játszottak. Hogy mi történt azután, azt nézze meg a saját szemével.

Az I.F.O.C.E. nemzetközi ranglistáján a japán jelenleg a harmadik helyen áll. Az első Joey Chestnut , a második pedig a 24 éves Patrick Bertoletti, aki egyszer megevett 266 darab Jalapeno paprikát 15 perc alatt. Csodálatos lehetett a másnap. A Fekete özvegy most az összesített világranglista ötödik legnagyobb evője, és a női mezőny egyértelmű győztese. Ha ön úgy érzi többet bír enni náluk, még jelentkezhet az április 11-i a kaliforniai sütievő bajnokságra. Csak ne felejtsen el videót küldeni nekünk.