horoszkóp

Csak bögrét és nyakkendőt ne adjon karácsonyra!

2007.11.20. 10:40
A nyakkendő, a zokni és a mackófejes bögre a kínból vásárolt, tiltólistás ajándékok közé tartozik. Vannak, akik az ajándékutalványt is száműznék, mások szerint viszont csak az az igazán használható. Mi az a karácsonyi ajándék, aminek ön őszintén tud örülni? És mi az, amit már másnap visszavinne a boltba, ha már az ajándékozóhoz nem illik hozzávágni?

Szerkesztőségünkben megoszlanak a vélemények arról, hogy mi az ideális karácsonyi ajándék. Egyesek szerint az utalványok felülmúlhatatlanok (pl. könyv- vagy bútorvásárlási utalvány), de Bea a gigaplázában pont az ellenkezőjét mondta: szerinte az utalvány azt jelenti, hogy nem vesszük a fáradságot igazi ajándék felkutatására vagy elkészítésére. Az illatgyertya, a csini nyakkendő és a nejlonharisnya szintén a használhatatlan ajándékok közé sorolódott be, csakúgy, mint az iskolai és munkahelyi ajándékozás gyöngyszeme, a kimeríthetetlen tematikájú bögre. A közösségi ajándékozás másik bevett tárgya az ünnepség előtt a polcról lekapott könyv, amit az illető becsomagol, átad, Éva kicsomagolja az ajándékot, és látja, hogy a könyvben Erzsikének gratulálnak egy évvel azelőtti születésnapjára.

Ezzel szemben viszont a jó ajándék az, amin látszik, hogy ötlet is társul hozzá és kiderül belőle, hogy valamennyire ismerjük a megajándékozottat. Ilyen lehet például a színház- vagy koncertjegy, főzőtanfolyam vagy egy masszázsbérlet. A kiegészítők trendkövető megszólalóink szerint idén halmokban fognak állni a karácsonyfa alatt. A saját készítésű apróságok mellett a tárgyiasulatlan, de kreatív ajándékok is bejönnek, ismerősünk egyszer egy kézzel írt "időutalványt" kapott: az ajándékozó 24 óráját ajánlotta szabad felhasználásra.

Megkérdeztük az egyik budapesti pláza vásárlóit is, hogy szerintük mi a haszontalan ajándék, illetve ők mire vágynak karácsonyra. Mondja el ön is, hogy mi az, amit legszívesebben azonnal becserélne és mi az, amire mindig is vágyott!

László

Rossz: A sapka meg a zokni ciki, ilyet mindig is utáltam kapni. Olyan még nem volt, hogy én rossz ajándékot adtam, mert mindig előre megvan. Mikuláshúzásnál volt, hogy utáltam az ajándékozást, mert olyan embereknek kellett adni, akikről fogalmam nem volt, hogy kicsodák. Olyankor bögrét adtam. Tipikus bögre!

: A jó ajándék olyan, ami személyes. Ez mindenkinél más, amit tud is használni az életében. Én olyan családban nőttem fel, hogy mindig mindent megkaptam, tehát nekem nehéz ajándékot venni úgy, hogy annak örüljek is. Nincs nagy vágyam, csak annyi, hogy ne betegedjen meg a gyerekem karácsonyig, meg utána se.

Kriszti

Rossz: Ha ruhát vesznek és szar rám, szóval ami nem tetszik. Iskolai ajándékozásnál a használt dísztárgyak, amitől ki tudok készülni! Volt már rá példa nem egyszer.

: Valami kreatív, amit ő csinál, az sokkal személyesebb és szerintem jobban is tetszik az embernek. Én is szoktam készíteni karácsonyi ajándékot, papírral kreatívak vagyunk vagy mécsest festünk, ilyen egyedi dolgok. Szerintem ez a legjobb. Megvásárolható dolgok közül egy új táskának örülnék vagy valami kiegészítőnek, öv, sapka, ilyesmi.

Zoli és Bea

Rossz: Ha a családomtól kapok valamit, annak általában örülök, bármi az, teljesen mindegy. Én sosem adok rossz ajándékot - mondta , és ezt a mellette álló lány is megerősítette: Tényleg nagyon jó ajándékokat ad, mindig olyat, amire az embernek szüksége van, meg ami olyan titkos vágy. Borzasztó ajándék az utalvány! Aki ennyire nem veszi a fáradságot... Nem, szerintem az a rossz ajándék, amiben utalsz a fogyatékosságára, hogy mondjuk nem lát és adsz neki egy szemüveget.

: Én tudom, mire vágyakozom, cipőre! - mondta Bea. Zoli hozzátette, hogy szerintem ezt nem hirtelen kell eldönteni, karácsony előtt pár héttel. Hanem az egész évet kompletten kell nézni, hogy mik azok az apró mozzanatok az életben. Miért adjak tippeket, te is azt szeretnél venni? Édesanyám egy ékszernek biztos nem örülne, de hentes a szakmám, viszek haza egy szép malacot, annak biztosan örül. Bea: Csajoknak csak olyan, ami hordható. Nálam nincs olyan, hogy nem stimmel a méret, én mindenkinek mindent eltalálok. Mivel a divatszakmában dolgozom, tudom, hogy aki egy kicsit alternatívabb, az sálas lesz ebben az évben vagy sapkás, de mindenféleképpen ilyen kiegészítős. De én is szelektálok, sokan kapnak könyvet és kiegészítőt is, és akkor még színházjegyet, változó. A munkahelyi ajándékozás nálunk családias szokott lenni, fényképmontázst adtunk egymásnak tavaly például.

Zeev és Rachel (Izrael)

Zsidók vagyunk, szóval mi nem ünnepeljük a karácsonyt. De a hanuka hasonló, mondjuk ott nem hagyomány az ajándékozás. Pénzt adunk a gyerekeknek, és együtt megyünk el velük ajándékot vásárolni. Ha olyan ünnepet kell mondani, ami hasonlít ajándékozás szempontjából a karácsonyra, az a Ros Hásáná, azaz a zsidó újév szeptemberben. Akkor általában veszünk ajándékot barátoknak, családnak.

Tomi

Rossz: A lányos dolgok, mint például a baba.

: Társasjátékot szeretnék, Monopoly-t. Én már tudom, hogy mit adok az anyukámnak, de nem árulom el.

István

Rossz: A nyakkendő!

: Bármi, ami szívből jön. Én megmondom az őszintét, szegény ember vagyok, úgyhogy nem szoktunk nagy ajándékozást csapni, de ilyenkor karácsonykor igyekszünk a márkásabb dolgokat megvenni a gyerekeknek. Ruhaneműt, amit hordani is tudnak.
Karácsonyra malacot?
Ha ön nem hentes, mit ad az anyukájának karácsonyra? És a barátjának? Írja meg nekünk azt is, hogy a közösségi ajándékozásban mi lehet a nyerő tipp!