Veszélyes lehet a karcsúsító műtét

2004.10.19. 12:15
A hasi karcsúsító műtéten átesettek gyakran fájdalomra és viszketésre panaszkodnak. Minnesotai kutatók szerint megfelelő táplálkozási programmal elkerülhetők a problémák.
A minnesotai Mayo Clinic kutatói szerint a hasi karcsúsító műtéti eljárások - így a gyomorszűkítő műtét - a legtöbb beteg esetében periferális idegsérülést okoznak. Kutatásuk eredményeiről a Neurology című lapban számoltak be.

A hasi karcsúsító műtéten átesett betegek általában fájdalomról, viszketésről vagy érzéketlenségről panaszkodnak. A kutatók úgy vélik, az ok abban keresendő, hogy a szervezet az eljárást követően kevésbé képes felszívni a szükséges tápanyagokat, de valószínűleg megfelelő táplálkozási tanácsadással kivédhető lenne a probléma.

Tolókocsiba is kerülhetnek

Vizsgálatuk eredményei szerint a súlycsökkentő eljárások 16 százalékában alakul ki a probléma. Enyhébb tünetei a viszketés és érzéketlenség, súlyos esetben azonban tolókocsiba is kerülhetnek a betegek. Ugyanakkor azon betegeknél általában nem alakult ki a probléma, akik a műtétet megelőzően, és azt követően táplálkozási programban vettek részt. A legfontosabb kockázati tényezők a megfelelő táplálkozási tanácsadás hiánya, az émelygés és rosszullét, illetve a gyors súlycsökkenés.

Számolni kell a komplikációkkal

Dr. Jim Dyck neurológus elmondta, mind a karcsúsító műtéteket végző orvosoknak, mind a lakosságnak tisztában kell lennie azzal, hogy az idegkárosodás a beavatkozás gyakori kísérője. Hozzátette, nem az eljárás hasznosságát vonják kétségbe, mindössze azt kívánják hangsúlyozni, hogy komplikációkkal kell számolni, amelyek szigorú orvosi felügyeletet igényelnek. Jelenlegi ismereteink alapján az idegkárosodás nem visszafordítható.

Életmentő is lehet az eljárás

Dr. Ian Campbell, a brit National Obesity Forum elnöke a BBC-nek elmondta, ismert tény, hogy a hasi karcsúsító műtétet követően számos beteg táplálék-felvételi képessége csökken, ám ez idővel javulhat. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy extrém túlsúlyosság esetén az eljárás életmentő, sőt a mellékhatások enyhébb esetekben is elhanyagolhatók a beavatkozás áldásos hatásaihoz képest.