Rio de Janeiro, Velence vagy Köln? Aki melegben akar órákon át nézelődni, az Rióba menjen, az olasz romantika és Coolio hívei Velencébe, és - meglepetés - aki alkoholmámorban akar igazán jót őrjöngeni, annak irány Köln. A lényeg mindenütt a mulatozás.

Rio de Janeiro

A riói karnevál hivatalos kezdete a hamvazószerda előtti péntek, azaz a mai nap. A szambaiskolák sokszínű parádéja a világ legnagyobb bulijai közé tartozik.

Minden szambaiskola évente választ egy bizonyos témát, és annak megfelelően dekorálja a kocsiját és a fellépők jelmezeit. Ugyanez a téma határozza meg a koreográfiát, a táncokat és minden egyéb apróságot is. A hagyományok szerint a kosztümöket minden egyesd viselőnek meg kell vásárolnia, és ezért a néhány óra tündöklésért sokan egész évben keményen dolgoznak és spórolnak. Iskolánként nagyjából 3-5000 résztvevő vonul fel, a parádé napi 10-12 órán át tart az úgynevezett Sambodrómóban , ahova 60 000 néző fér be. Az eredményhirdetésre hamvazószerdán kerül sor, a győztes iskolát az egész ország nemzeti hősként ünnepli.

Bár a riói a legismertebb, kevésbé szervezett, zeneileg viszont sokkal változatosabb a Bahiában rendezett salvadori karnevál, melyet a világ legnagyobb utcai karneváljának tartanak. A turisták is bekapcsolódhatnak az ünneplésbe és követhetik az elektromos árammal felszerelt teherautókon zenélő csoportokat.

Velence

Idén január 27-én kezdődött a velencei karnevál. Az egyhetes mulatság hivatalos megnyitója és egyben csúcspontja "Az angyal repülése", amelynek során rendszerint egy angyalnak öltözött nő - bár ez idén egy férfi (sőt rapper!), Coolio volt - hatalmas konfettifelhőben a 99 méter magas Campanile toronyból a Szent Márk téren összegyűlt tömegbe veti magát.

Klikk!

Az oklevelekben először 1094-ben szerepel a velencei karnevál. Mint másoknál, a velenceieknél is az volt a jelentősége, hogy a hosszú tél után megünnepeljék a tavasz beköszöntét. Később Napóleon betiltotta és csak a hetvenes évek végén nyerte el mai formáját és lett a cölöpökre épülő város egyik legnagyobb turisztikai vonzereje. A karnevál elnevezés a "carne vale" kifejezésből ered - ami annyit jelent: "ég veled hús" -, utalva a nagyböjtöt megelőző napokra, a farsang időszakára, amikor utoljára volt szabad húsételeket enni. Velencében is fontos a jelmezverseny, igaz itt nem csoport, hanem személy győz, és itt is nagy dicsfény lengi be a győztest.

Köln

A kölni karnevál tulajdonképpen minden év 11. hónapjának 11. napján kezdődik, 11 óra 11 perckor. Ekkor kezdik a szervezők az előkészületi munkákat. Aztán január utolsó napjától február 6-ig, azaz Hamvazószerdáig a Rajna-mentén is felborul az élet. Turisták tízezrei, több mint száz zenekar, lovasok, feldíszített járművek özönlenek Köln utcáira, kocsmáiba.

A karnevál három szimbolikus alakját az első napon 11 óra 11 perckor választják. Innentől a karneváli herceget, a szűzt (aki voltaképp egy férfi női ruhában) és a parasztot kíséri a hömpölygő tömeg. A helybeliek ötödik évszaknak hívják az eseményt, csúcspontja a Rózsák hétfője, amikor elindul a hivatalos karneváli menet. Idén a labdarúgás jegyében öltöznek jelmezbe emberek ezrei (a kölniek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy maguk készítsék el ruháikat), mert a kölnin sokkal hangsúlyosabb a közönség részvétele, mint a rióin, olyannyira, hogy még a csók is szabad.

New Orleans

Amerikában New Orleansban rendezik a legnagyobb karneváli bulit, ami Mardi Gras néven fut. Az esemény időközben kultikus státuszba került, mivel olyan filmben szerepelt, mint a Szelíd motorosok és popdalokban is megénekelték. Az esemény idén február ötödikén kezdődik, csúcspontja a Húshagyó keddet megelőző hétvége, amikor különféle mitológiai alakok özönlik el az utcákat.

Csütörtök óta busójárás

Nálunk a busójárás a karneváli időszak legnagyobb eseménye, idén január 31-től február 3-ig tart. A néprajzban alakoskodásnak nevezett hagyomány egy magyarországi horvát etnikai csoport, a mohácsi sokácok népszokása, amely többnapos idegenforgalmi látványossággá nőtte ki magát.

Perelnének egy riói szambaiskolát

Pert helyezett kilátásba egy brazíliai zsidó szervezet arra az esetre, ha egy szambaiskola nem változtat a tervein és holokauszt-élőképpel vonul fel a riói karneválon. "Amitől libabőrös leszel" - ez a Viradouro szambaiskola 80 perces parádéjának a témája. A menetben nyolc élőképet terveztek különféle borzongató dolgokról, például a hidegről, a félelemről és a holokausztról. A szövetség felkérte az iskolát, hogy "a halottak, a családtagok és a történelem iránti tiszteletből" mellőzzék a holokauszt emlegetését. A riói bíróság január 31-én úgy határozott, hogy a holokauszt-élőkép nem vonulhat fel, és az Adolf Hitler-jelmezt is betiltották. MTI