A kávészünet árt a férfiaknak

2004.03.01. 17:13
A néhány perces kávészünetek negatívan hatnak az irodai dolgozókra, elsősorban a férfiakra. A rövid kimenő a tudósok szerint csökkenti az erősebb nem képviselőinek képességeit: koncentrációs- illetve viselkedési zavarokat okoz, és megnehezíti a közös munkát. Meló közben kávézni csak a matematikusoknak ajánlott.
A kávészünet okozta káros mellékhatásokat komolyan kell venni - állítják a Bristol Egyetem kutatói, akiknek a témában készített beszámolója olyan nagy hatással volt néhány angol irodavezetőre, hogy némelyikük a rövid kimenők beszüntetését tervezi. A munka szünetében történő kávézás ugyanis nem hogy csökkenti a stresszt, hanem annál inkább, súlyosbítja azt, ráadásul konfliktusokat szül és csökkenti a koncentrációképességet. Elsősorban a férfiaknál.

A zseniknek nem árt

Kivételek természetesen mindig vannak, így a kutatók ebben az esetben is találtak egyet. Kiderült, hogy míg az irodai dolgozókra kártékony hatással bír a néhány perces szünet alatt elfogyasztott kávé, addig a matematikusoknál a dolog kifejezetten jól sül el. A kutatás eredményei ugyanis azt mutatják, hogy az egyenletekkel és algoritmusokkal foglalkozó férfiaknál a kávé nem csökkenti, hanem éppen ellenkezőleg, növeli a szellemi képességeket, és nem okoz stresszt - írja a La Stampa című újság. "Az eredmények alapján kimondható, hogy a kávészünet igen negatívan hat az irodákban dolgozó férfiakra, legfőképp azokra, akiknek magánéleti problémái vannak. A néhány perces munkaszünet alatt súlyosbodik a már meglévő stressz"- mondta a kutatás egyik vezetője, Lindsay St Claire, aki azzal magyarázta a problémát, hogy a szünetekben a negatív gondolatok a bumeránghoz hasonlóan mindig vissza-visszatérnek és ezáltal nő a feszültség.

Veszekedés, lassuló munkatempó

St Claire és kollégája, Peter Rogers azután kezdett el komolyan foglalkozni a kérdéssel, miután tudomásukra jutott egy történet, amely egy csoport angol férfiról szólt, akik az Egyesült Államokban együtt dolgoztak kiküldetésben. Az ideiglenes munkahelyen - sajátjukkal ellentétben - ingyen és bérmentve ihattak kávét akkor, amikor csak akartak. A rendszeressé vált kávészüneteknek köszönhetően azonban napról napra rosszabbodott a teljesítményük, szervezetlenekké váltak, és állandóan vitáztak egymással.

A tudósok ki akarták deríteni, mi okozza a koncentrációs- és egyéb zavarokat, ezért 32 alany segítségével elvégeztek egy kísérletet, amelyet teljes egészében videóra is rögzítettek.

A tudósok csak annyit mondtak a résztvevőknek, hogy háromféle kávét kellene kipróbálniuk: teljesítménynövelő koffeines kávét, stressz tüneteit előidéző koffeines kávét, illetve koffeinmentes kávét. Valójában azonban mindvégig csak kétfélét ittak: hagyományosat és koffeinmenteset. A kísérlet során a tudósok azt vették észre, hogy a koffeintartalmú kávét fogyasztók sokkal idegesebbek és elviselhetetlenebbek kollégáiknál, sokkal nehezebben jönnek ki munkatársaikkal és a munkát illetően gyengébben teljesítettek társaiknál.