Hosszú kávéval a cukorbetegség ellen

2004.04.09. 12:04
A kettes típusú, azaz a nem inzulinfüggő diabétesz felnőttkori cukorbetegségként ismert, mivel általában a negyvenedik életévet követően alakul ki. Ez a típusú cukorbetegség nem jár végzetes következményekkel, ha rendben tartják és megfelelően kezelik. A tudósok szerint kávéval is küzdhetünk ellene.
Tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy a kávéfogyasztás drasztikus módon csökkentheti a diabétesz egyik típusa, a nem inzulinfüggő cukorbetegség, vagy más néven a II. típusú cukorbetegség kockázatát.

Felnőtt korban jelentkezik

Ez a fajta cukorbetegség általában felnőtt korban, negyvenéves kor után jelentkezik. Az éveken át tartó magas vércukorszint idegeket és véredényeket rongál, így vezethet szívbetegséghez, agyvérzéshez, vaksághoz, veseproblémákhoz, izommerevséghez. A prediabeteses - azaz cukorbetegséget megelőző magas vércukorszintes - időszakot követően akkor diagnosztizálják a II. típusú cukorbetegséget, amikor az izomsejt már képtelen inzulint felvenni a véráramból. A diabétesz másik fajtája viszont egy autoimmun betegség, amely szétrombolja az inzulint előállító hasnyálmirigy-sejteket, ezért a betegeknek kell naponta maguknak beadni injekcióval az inzulint.

A finneket vizsgálták

A kutatók Finnországban végezték a felmérést, ahol a legnagyobb az egy főre jutó kávéfogyasztás a világon. A kutatók a harmincöt és hatvannégy év közötti korosztályban megvizsgálták 6974 férfi és 7655 nő kávéfogyasztási szokásait. Felfedezték, hogy a kávéfogyasztás emelkedésével párhuzamosan csökkent a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Több kávé, csökken a kockázat

Azoknál a nőknél, akik napi három-négy csésze - úgynevezett hosszú, tehát nem presszó - kávét ittak, 29 százalékkal volt kisebb a betegség kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak kávét. Akiknek pedig a napi kávéadagjuk a tíz csészét is meghaladta, 79 százalékkal csökkent a kockázat. A férfiaknál a napi négy csésze kávé fogyasztása 27 százalékkal csökkentette a diabétesz kockázatát, míg a tíz csésze feletti adag 55 százalékkal.

Egyelőre nem világos, vajon a kávé miért hasznos a cukorbetegség ezen típusának megelőzésében. A tudósok úgy gondolják, hogy talán az italban található kálium és magnézium ellensúlyozza, hogy egyes embereknél csökken az inzulin-felhasználás képessége.