horoszkóp

Válogasson pázsitseprűt: Bauhaus-, OBI-, Praktiker-körkép

2007.11.01. 14:52
Azt gondolhatjuk, hogya természet lassan úgyis hibernálja magát, és kényelmesen hátradőlhetünk, hisz ősszel nincs semmi tennivaló a kertben. A gatyarohasztó, fűnyíró-tologató napok elmúltak ugyan, de ilyenkor is bőven jut kezünk alá munka, amihez eszközök is kellenek. Megnéztük, hogy a friss Bauhausban, az OBI-ban és a Praktikerben mennyibe kerülnek az őszi kertészkedés alapeszközei.

Nincs szükség különösebben sokféle kerti eszközre, körülbelül öt-hat szerszámból megoldható az őszi kertápolás, de high-tech hívők bővíthetik mindezt elektromos megoldásokkal. A díszkert rendbetétele azért is fontos, mert ha hagyjuk, hogy az avarok megrohadjanak az őszi esőben, az a tavaszi kert pompázását majdhogynem kizárja.

Boross Dávidot, az Oázis kertészet PR-munkatársát kérdeztük arról, hogy milyen teendőket jobb nem elfelejteni, mielőtt befedi a kertet a hótakaró. Az egyik egyszerű tennivaló, hogy az ősszel vagy tavasszal ültetett növényeket 20-30 centiméteres rétegben be kell fedni (szakszóval élve: lesodorni), így védjük őket a fagytól.

Alapteendő: ragadja meg a gereblyét!

Metszegethetünk is, az örökzöldeket és a sövényeket kell például ilyenkor helyre pofozni, és a legfontosabb tevékenység a söprögetés, a lehullott levelek összegereblyézése. Boross Dávid szerint ne csak a teraszról és a járdáról söpörjük le a leveleket, hanem a gyepről is. "Ugyanis ha be van takarva a gyep a 10 fok fölötti hőmérsékletben, akkor berohad." Diófa alatt mindenképpen gyakran gereblyézzünk, mert a leveléből kiszivárgó nedv lúgosítja a talajt, így ott sem sok fű nő majd.

Ültetni még novemberben is lehet, de csak addig, amíg nem fagy a talaj, mert akkor már csákánnyal kellene neki esnünk. A tavaszi virágzású hagymás növényeket kell most ültetni, mint amilyen a tulipán, a krókusz, a nárcisz, a jácint, az írisz vagy a hóvirág. Fedjük le az elültetett hagymákat avarral, de ha a hó már elolvadt, húzzuk félre a leveleket, mert akkor könnyebben kibújnak majd a növények.

Bauhaus: zavarba ejtő választék

A néhány hete Dunakeszin megnyílt hatalmas szakáruházba kijutni kissé hosszadalmas, és az ember szédelegve száll ki az autóból a milliónyi körforgalom után. Viszont az épületbe lépve csak balra kell fordulnunk, és máris feltárul előttünk a "városi kert" szekció. Nemcsak növényeket és kerámia- és fonott kaspókat találunk itt, de az elektromos sövényvágótól kezdve az ágvágók és szemeteszsákok kiterjedt választékát.

Tekintse meg képeinket!

Akkor érdemes ide kiutaznunk, ha pontosan tudjuk, hogy mi a különbség az ötféle metszőolló között, és meg vagyunk győződve róla, hogy nekünk a tizenkét-fogú gereblye kell, nem a hétfogú. Egyébként az avar összegyűjtésére alkalmas eszközökből akkora választékkal találkoztunk itt, ami akár egy kisebb kertészboltot önmagában kielégítene. Létezik az ásó és lapát, gereblye és lombseprű külön vásárolandó fej és nyél változatban, de ugyanezt megtaláljuk műanyag változatban (körülbelül háromszoros áron), valamint használatkész kiszerelésben, ami gusztusos, de szintén drágább a fapados megoldásnál.

Szemetest csak fekete színben találtunk, viszont spirálozott, felállítható kerti szemeteszsák vásárolható. Kedvencünk volt még a gumicsizma szekció: a kisgyerek foglalkoztatásához beruiházhatunk egy katicás lábbelibe ruházhatunk 2600 Ft. A kerti kesztyűkből szintén hatalmas a kínálat, a sima pamutkesztyűtől kezdve a mintás változaton át a szarvasbőr és műanyag kesztyűig kedvünkre válogathatunk.

Extraság: kapható többféle méretű és kivitelezésű komposztálódény. A fa változatot 5370 Ft-ért adják, de célszerűbbnek tűnik a szellőzős, műanyag fajta, aminek az alján lévő ajtón keresztül kikaparhatjuk a jól megérlelt komposztot. A 290 literes változat ára 10970 Ft, de van nagyobb 40000 körül is.

OBI: nagy a választék, csak távol egymástól

Az OBI-ban a kerti eszközök nagy részét és a növényeket az épület mellett, egy nyílt területen lehet böngészni. Ha megunjuk a friss levegőt és a távolabbi ajtón visszatérünk az épületbe, akkor rögtön beleütközünk a többi kertészkedéshez szükséges holmiba. Ennek ellenére érdemes körülnézni az egész áruházban, ugyanis az akciós kesztyűt például a pénztáraknál szúrtuk ki, egy drágább lombporszívót pedig egy-két sorral távolabb fedeztünk fel.

Talicskát viszont az egész áruházban nem találtunk, pedig az egyik alkalmazott készségesen útba igazított minket. Néhol az árak után is vadászni kellett, de leginkább az a zavaró, hogy az egyébként katonás rendben felpakolt termékeket a vásárlók - jó, magyar szokás szerint - kicsit összedúlták vagy kibontották. Kicsit csalódottan a kijárat felé vettük az irányt, meg-megállva a kicsit kifosztott és leamortizált Halloween-kiegészítőknél és a lényegesen jobb állapotban lévő karácsonyi díszeknél. Bár viszonylag kevesen voltak az áruházban, a záróra miatt (hétköznap jártunk itt) kisebb tumultus alakult ki a kasszánál. Igaz, a tömegjelenet alig tartott egy percig, ugyanis szinte azonnal új pénztárt nyitottak.

Klikk!

Extraság: Bár nincs szoros összefüggésben az őszi kerti munkákkal, nekünk legjobban a különböző félkész, illetve teljesen összeállított madáretetők tetszettek (1499-6799 Ft). Az esztétikumról ugyan lehetne vitatkozni, viszont a cél szentesíti az eszközt. Plusz pont, hogy az etetők mellett különböző madáreleségeket halmoztak fel.

Praktiker: gyors, de nem egy oázis

A Praktikerben viszonylag gyorsan megtalál minden kerti eszközt az ember, bár a pénztárhoz jutásra ottjártunkkor (vasárnap délelőtt) elég sokat kellett várni. Az avargyűjtéshez szükséges szemetesből több félét is találtunk eltérő árakon, és az ásóból és gereblyéből is 2-3 féle lóg a polcokon. Az árak elfogadhatóak, és a hat legszükségesebb eszközt tízezer forint alatt megvásárolhatjuk. Ráadásul a honlapjukon olyan termékkereső van, ami az árakat is tartalmazza, remekül használható fölösleges utazgatás előtt.

Extraság: Viszonylag nagy területet szentel az áruház a kerti törpéknek, zöld és olajozott testű békáknak, de a mi kedvencünk egy nagy kerámiasün volt. Ha már végeztünk a kerti munkálkodással, de maradt bennünk valamilyen bizarr kreativitás, megragadhatunk némi kerámiafestéket, hogy beborítsuk az állat natúr testét mindenféle remek színekkel. Mondjuk nem olcsó mulatság, mert 7200 forintért tehetjük magunkévá a sünit.

Bauhaus OBI Praktiker
Kerti kesztyű 206-több ezerig 79- 199 209 Ft/pár
Szemetes 4370 (40 l) 120 l-es, műanyag:10990 2599 (46 literes színes)
Szemeteszsák 497, spirálos fajta: 1370 549-1199 nincs adat
Gereblye 617-től (csak fej), 2500 1099-1199 1999
Pázsitseprű nincs adat 1699-2999 1799
Lombseprű 1670-2970 1190 nincs adat
Talicska nincs adat nincs adat 5999
Ásó 600 plusz nyél, 1800 1599-2799 1699 plusz nyél
Lapát 600-1800 1899-2999 1699
Metszőolló 2370-től 1799 699
Lombszívó 8999-től 9999 10990-től
Sövényvágó olló 10970 3999-5999 3299
Elektromos sövényvágó 20000-50000 nincs adat 11990