horoszkóp

Keressük a notórius késők legjobb kifogásait

2008.04.22. 08:55
Az elmúlt hetek közlekedési sztrájkjai jó kifogást szolgáltattak a munkahelyről késésre hajlamosaknak, de a körülmények nem mindig sietnek így az ember segítségére. Ha nem sikerül időben beérni az irodába, vagy töredelmesen mindent bevallunk, vagy ki kell találnunk valami elfogadható okot. Statisztikák és listavezető kifogások következnek, de természetesen kíváncsiak vagyunk az ön által hallott legfurább indokokra is.

"Szembefújt a szél"

Aki úgy érzi, élesben nem tudna maga előállni egy frappáns mentséggel, ha véletlenül elkésne a munkahelyéről, az jobban teszi, ha (biztos, ami biztos) előtanulmányokat folytat az interneten. A felkészülést ezzel a cikkel a leginkább érdemes elkezdeni, mert mi szemléztük a weben található temérdek forrást és toplistát, és gyorsan közöljük is, hogy mik számítanak a legfrappánsabb "kreatív" kifogásnak arra az esetre, ha nem sikerül időben beérni a munkahelyre, de valamiért mégsem akaródzik a főnök és a kollégák előtt felfedni az igazi okot. A Keepers of Lists rangsoroló-site már öt éve gyűjti az ilyenkor használható mondásokat, és olvasóik szavazatai alapján a legfrappánsabb, ha azt mondjuk, "úgy éreztem, jobb, ha otthon alszom, mint ha itt az irodában". Előkelő helyezést ért el ezen kívül az, hogy "szembefújt a szél", "fiatal házas vagyok - folytassam?" és hogy "egy új útvonalat próbáltam ki, de nem jött be".

"Elütöttem egy kecskét"

Vannak olyan kifogások, amelyek akár igazak is lehetnek, de a dolgozó talán még ez esetben is jobban tette volna, ha kitalál valami mást. Elég hihetetlennek hangzik ugyanis, hogy "elütöttem egy kecskét" vagy "kirabolták a boltot, ahol a szendvicsemet vettem, és a rendőrség ott marasztalt tanúskodni". Olyan kifogások is keringenek a neten, amelyek esetében egyenesen jobb fényt vetne az illetőre, ha a dolog nem lenne igaz - nyilván ezért viszont annál valószínűbbnek tűntek a főnök számára. "Bepisiltem és vissza kellett menni átöltözni", "egész éjjel a Jóistennel vitatkoztam", "fogorvoshoz kellett vinni a macskámat" vagy "már majdnem benn voltam, amikor észrevettem, hogy még pizsamában vagyok" - szabadkoztak egyesek állítólag. A careerbuilder.com site legutóbb közzétett hülyekifogás-listáját az vezeti, hogy "követtek, és háromszor végig kellett autóznom a városon, mire sikerült leráznom őket", de őnáluk korábban az volt az első, hogy "azt álmodtam, hogy ki vagyok rúgva, ezért föl se keltem".

Ráébredt

Az igazi okok

Persze nem mindenki ilyen szórakoztató, amikor elkésik. A lemaradtak 27 százaléka ilyenkor egyszerűen rávágja, hogy dugó volt vagy nem jött a busz, azaz a közlekedésre fogja a dolgot. (Hogy ez a jolly joker a kezünkben maradjon, nem érdemes elárulni, ha véletlenül olyan közel lakunk a munkahelyhez, hogy gyalog járunk be.) A careerbuilder.com adatai szerint egyébként a dolgozók 13 százaléka egy héten legalább egyszer elkésik, és közülük minden ötödik szokott füllenteni az igazi ok tekintetében. A University of Manchester kutatói pedig azt találták, hogy a fiatalabb, egyedülálló kollégák hajlamosabbak a késésre, míg egy átlagos 35 éves dolgozó egy hónapban már csak egyszer szokott elkésni, annak ellenére, hogy a családos élet, a gyerekek óvodába-iskolába juttatása könnyen okoz késést a szülőknél.

Ön is a közlekedésre szokta fogni?

A kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében ossza meg velünk, ha Ön fogfehérítő pasztát használva esetleg látványos változást észlelt a fogain. Írja megazt is, ha úgy járt, mint mi.