horoszkóp

Sárkányos szárnyalás Wang mesterrel

2005.11.11. 11:03
A Kínai Étekmester Műhelyben a világ legcukibb angol akcentusával rendelkező Wang mester tanítja a kínai recepteket. A megnyitón Varga Edit, Váncsa István, és B. Tóth lászló főzték a kínait.

Wang mester, a Lanzhou étterem szakácsmestere főzőtanfolyamot indít, ami azért is jó, mert ezentúl mi is nyithatunk majd kínai büfét. Persze nem olyan piros-keményítőset, ami állítólag a kínaiak sem esznek meg, hanem olyan Huai Yang-félét, amilyet a Lanzhouban is főznek. Mi elsőként pillanthattunk be a Hernád utcai Vendéglátó Szakiskola konyhájába, ahol a meghitt összejövetelek lesznek Wang mesterrel, aki a világ a legcukibb angol akcentusával rendelkezik.

Mindenki nyert

Tekintse meg képeinket!

A tanfolyam bevezetőjeképpen három celebritás, Varga Edit, az MTV bemondónője, B. Tóth László, a Sztár FM szerkesztő-műsorvezetője, és Váncsa István, mint Váncsa István állt tűzhely mögé, hogy egy főzőverseny keretében bemutassa, mennyire jártas a kínai konyhában. Wang mester már az előszóban mindenkit arra biztatott, hogy ismerkedjen meg mélyebben a kínai konyhával, hiszen ő tudja, hogy az európaiak mindig rohannak, de a kínai ételek is igen gyorsan elkészíthetők.

Ezt egyébként a versenyzők is bebizonyították, igen hamar elkészültek az ételekkel, legelőször Varga Edit a Gong Bao csirkéjével. A műsorvezető főzés közben kifejtette, hogy a wokba csak akkor kell beletenni az ételt, amikor az edény már jó forró, mire Váncsa közölte, hogy az övét nem. Ö ugyanis rögtön beleöntötte a wokba csirkeszárnyait, melyből egy olyan ételt kívánt elkészíteni, mely az eseményt szervező Lucullus társaság szerint bonyolult, és kimondhatatlan nevű. Az biztos, hogy volt rajta szójaszósz, meg gyömbér, meg osztrigaszósz, és Hong Kongban is esznek ilyet. Váncsa végül kivitelezte a feladatot, de egy olyan embertől, aki már írt egy teljes, nagy szakácskönyvet, ez el is várható.

Varga Edit azt is elmondta, hogy szerinte a kínai egyáltalán nem bonyolult, igaz, ő inkább magyar és olasz kajákat szokott főzni. Ennek ellenére tőlünk ő kapta ez első díjat, csirkéje igazán finomra sikerült, bár kissé sok volt benne az Erős Pista. Másodiknak B. Tóth László készült el, aki szintén az Erős Pistával küzdött, és a szigorú zsűri meg is említette, hogy a csípős savanyú levesnek nem csak csípősnek, hanem savanyúnak is kellene lennie. B. Tóth László végül azért kapott tőlünk második díjat, mert egyrészt életében először főzött kínait, másrészt később feljavította egy kicsit a levest, amely így savanyú is lett. Utolsónak készült el, és nálunk a dobogón is utolsó helyre szorult Váncsa István, hiába ugyanis az ízletes szósz, ha a csirke nyers marad. Márpedig aki már írt egy teljes, nagy szakácskönyvet, annak ezt tudnia kell. A Kínai Nagykövetség attaséjából, és Wang mesterből álló zsűri mindenkinek első helyet ítélt meg, de Liou Wen Quing attasé azért elmondta, "nem azért, mert mindegyik étel jó, hanem mert mindegyik más, és nem lehet összehasonlítani".

Párolt zúza és társai

Klikk a képre!

Ezután következett az esemény igazán élvezetes része, több fogást is felsorakoztattak ugyanis a Lanzhou étterem étlapjáról, melyek közül nekem a párolt kacsazúza és a Nyolc Kincs nevű étel volt a kedvencem, utóbbiban mogyoró, sertésgyomor és rákocska is volt, és jól csípett. Evés közben odalopóztam Váncsa és B. Tóth mellé, illedelmesen bemutatkoztam, ám mikor megkérdeztem, hogy főztek-e már kínait, Váncsa, aki már írt egy teljes, nagy szakácskönyvet, úgy nézett rám, mintha éppen azt fejtegettem volna, hogy nálunk az Élet és Irodalmat a macska szokta megenni. Végül azt mondta, ő már 20 éve főz kínait, mert tanulta földrajzórán, hogy van olyan, hogy Kína. Ezek után inkább B. Tóth Lászlóval beszélgettem, aki elmondta, hogy bár rajong a kínai ételekért, életében most főzött először ilyet, és nem elképzelhetetlen, hogy majd a tanfolyamra is benéz.

A Kínai Étekmester Műhelybe bárki jelentkezhet, akinek van hetente egy szabad órája. A Sárkány Szárnyalása című tanfolyam mindössze négy hetes, és 18 ezer forintba kerül, ezért cserébe a szervezők mindent a tanulók rendelkezésére bocsátanak. A tanfolyamon elsajátíthatók a kínai konyha vágási, sütési, főzési és fűszerezési technikái, a wok kezelése, valamint alkalmanként 2-2 recept. A szervezők garantálják, hogy a magyarul is kitűnően beszélő Wang Qiang mester mindenkivel személyesen foglalkozik. (Jelentkezni a lanzhou@kinaikonyha.hu e-mail címen lehet.)