horoszkóp

Lenyomja a Kolin a Depeche Mode-ot?

2009.03.29. 12:13

A 2009-es év első negyedévének legjobb videóklipjeit igyekeztünk összegyűjteni. Örömmel jelenthetjük, hogy van magyar induló is, ráadásul nem is egy, hanem kettő. Ismertségtől és zenéktől függetlenül gyűjtöttük össze az ötletes klipeket. Döntsék el, melyik volt a legjobb az év első negyedében!

01. The Kolin - San Francisco

A magyar The Kolin első klipje a Jimmy is zseniális volt a maga nemében, a Michel Gondry-féle makettes, bábos szürreált hozta. Új klipjük a San Francisco szintén nagyon jó darab, testfestéses balettozással minimál mesélnek el benne egy rendőrsztorit, némi péniszlengetéssel és homoerotikával fűszerezve a végén. A klipre Perez Hilton is felfigyelt, bár ennek semmi köze ahhoz, hogy tényleg kiemelkedő darab a magyar popzenében.

02. Fever Ray - When I Grow Up

Karin Elisabeth Dreijer Andersson a The Knife jellegzetes hangú énekese 2009-ben jelentette meg Fever Ray néven az első szólólemezét. Nagyon hangulatos klipet készítettek a szép lassú elektronikus zenéhez. Kifejezetten minimál a videó, az énekes egy medencénél táncol egy ugródeszkán valamiféle városi indiánnak öltözve, és minden nagyon lassan történik. Történetet nem fedeztünk fel, de nagyon ízlésesen pszichedelikus az egész a villódzó víz lassú csobbanásaival.

03. Lady Gaga - Love Game

Lady Gaga a pattogós gumipop és az igazi műanyag diszkó nemzetközi nagykövete lehetne lassan. Legújabb klipjében a Love Game-ben még jól rá is tesznek egy lapáttal az egészre az olyan finom apróságokkal, mint a Village People hasonmás bőrkabátos táncosok a metrón, meg a citromsárga kvarcóra. Az egész tényleg annyira műanyag, hogy öröm nézni

04. Coldplay - Life in technicolor II

A Coldplay-nek már volt egy pár jó videója, de ez talán a legötletesebb mind közül. A számot egy gyerekeknek szóló bábelőadás bábjai adják elő, de ettől eltekintve minden olyan, mint egy rendes koncerten, még kis kivető is van. Kedvenc pillanataink voltak a bábos stage dive (szörfözés a közönségben), és a motoros kaszkadőrjelenet. Részben kapcsolódik csak a kliphez, de tudták, hogy a South Park készítői többek között azért csinálták meg az Amerika Kommandó: Világrendőrség című bábfilmet, mert régi álmuk volt, hogy bábokat mutassanak szex közben?

05. Depeche Mode - Wrong

Április közepén jelenik majd meg a Depeche Mode új albuma, Sounds of the Universe címmel. Ehhez el is készült már az első klip. A videó autós, és hangulatában kicsit hasonlít a Radiohead Karma police című számára. A videóban egy megkötözött maszkos férfi ül egy autóban, ami hátrafele megy, és mindent eltalál, amit csak lehet. Szintén kellemesen lassan történik minden, mint a Fever Ray számnál.

06. Bloc Party - Signs (Armand Van Helden Remix)

A Bloc Party is azok közé a zenekarok közé tartozik, akik az évek során csináltak már egy pár emlékezetes klipet, de egyet mindenképpen. A legutolsó, Intimacy című lemezükhöz készített remixalbumon található meg a Signs feldolgozása, ami ezt a príma, egészen beteg klipet kapta. Van itt minden, gerincoszlopokon villog equalizer ledek, diszkógömb fej, és a szám harmadától egy éneklő punci várja a klikkelni vágyókat.

07. Idoru - When the morning comes

Nehéz megfelelő szavakat találni a magyar Idoru klipjére. Lehetne az mondani, hogy nagyszabású, meg nyugatias, meg nagyon jól effektelt. Talán a legegyszerűbb, ha azt mondjuk: igényes. Minden szempontból, és nincs benne semmi kínos momentum, semmi túlzás, a zenéhez is nagyon jól passzol. Hangulatában néha kicsit emlékeztet a Nine Inch Nails We?re in this together klipjére, bár igazából semmi közös nincs a kettőben, talán a homokvihar teszi.

08. Archangel - Do it again

A Coldplay-hez hasonlóan az ötletességével tűnik ki az Archangel klipje, amivel nemrég a brit Music Video Awards-on is nyertek. Egy Post-It matricán élő pálcikaember mindennapjaiba kaphatunk betekintést a videóban, nagyon jópofa stop-motion animációval. Külön kiemelendő az utolsó negyven másodpercben a perspektívaváltás, amikor a figurát először felülről, majd szemből látjuk sétálni. A szám egyébként Steely Dan nagysikerű Do it againjének a feldolgozása.

09. Pet Shop Boys - Love Etc.

Ekkora káoszt utoljára Mano Chao honlapján láthattunk, mint a Pet Shop Boys új klipjében. A pattogós számhoz nagyon jól passzol a teljes pszichedélia, amit a klipben látunk. Nem is szeretnénk összefoglalni a dolgot, de vigyázzanak, egyrészt függőséget, másrészt retinakárosodást okoz. A direktgagyinak azt a szintjét hozza a klip, ami egyszerre borzasztja és delejezi meg az embert.

10. Lily Allen - Not fair

Mivel Lily Allen zenéjében inkább a szövegen van a hangsúly, ezért a klipjei nem szoktak nagyon emlékezetesek lenni, szerencsére a legújabb klipje kellemes meglepetés. Nagyon jó ABBA-t és spagetti westerneket idéző hangulatot teremtenek a klipben. Ráadásul tele van olyan finom momentumokkal, mint a halálosan unatkozó dobos. A kedves kis szám egyébként arról szól, hogy mennyire szomorú, amikor egy férfiban minden megvan, ami ahhoz kell, hogy egy nő jól érezze magát, csak az ágyban pocsék vele együtt lenni.