horoszkóp

Divatos böllérnő csakis geometrikus mintát hord

vb
2007.10.13. 13:45
Kapcsolódó cikkek (1)
Mi történik akkor, ha valaki a kétkezi munkák világából meríti kollekcióját és topaktuális mintázással látja el? És amikor az egész mögött még koncepció is van? Nos, egy izgalmas divatbemutató lesz belőle, mint amilyen Bianca Koczané volt a Kultiplexben.

Sosem hittem volna, hogy az indusztriális német dizájnvilág ennyire vonzza a magyar fiatalokat, márpedig a Kultiplex koncertterme egyértelműen az érdeklődés jeleit mutatta. Az ilyen helyzetek érzékeltetésére találták ki azt a kifejezést, hogy "annyian vannak, hogy egy tűt sem lehet leejteni".

Magasztossá válik a vájár, a vájárnő, a mosónő és az ipari gépész

Bianca Koczan (akinek magyarosan hangzó neve nem ámítás, felmenői között valóban akadnak magyarok) ismét bebizonyított egy sokat hallott alapigazságot: a legegyszerűbb ötletek a legjobbak. Két évvel ezelőtt készült Bekleidungswerk (nem egyszerű lefordítani, maradjon is csak németül) diplomamunkájában a csöppet sem divatos munkaruházatot ötvözte a prét-a-porterrel. Aztán bezsebelt egy sor német díjat, kollekcióját a Design7 keretében pedig a több mint teltházas Kultiban mutatták be.

Nézzen divatbemutatót!

A fiatal tervező azt jelenítette meg a minimál díszletekkel operáló színen, amikor a teljesen funkcionális munkaruha ötvöződik a legkevésbé sem funkcionális divattal, melynek végeredménye - nyilván a paradoxonból fakadóan - igazán izgalmas. Az egyszerű szabásokat feltűnő és funky, ugyanakkor szigorú geometrikus minták (volt például fogaskerék illetve anyacsavar) emelték magasabb szintre. Na meg az aktuális kiegészítők, mint amilyen a leggings, a sportcipő és a magas sarkú. Az volt az érzésünk, mintha a böllérnő, a vájár, a vájárnő, a mosónő, a konyhásnő és az ipari gépész épp az esemény előtt pár perccel alakultak volna át valami egészen magasztossá.

Remek koreográfia, csattanós befejezés

A németekben én nagyon sok mindent szeretek, egyebek mellett azt is, hogy koncepciózusan dolgoznak, és így többnyire pontosan tudják, mit miért csinálnak. Igazán szép, kidolgozott íve volt ennek a divatbemutatónak is: a sötétben elemlámpával hadonászó modellekkel indult, és a sötétben is ért véget, amikor egyikük egy gyors mozdulattal kihúzta a dugót a konnektorból: egyszerre szűnt meg minden fény -és hangforrás.

Összesen egyébként kettő darab tourt számoltam össze, és egy nagyjából negyed órás produkciót, mely mint említettük, példaértékűen meg volt koreografálva. És elég is volt negyed óra: egyrészt egy diplomamunkából nem lehet ennél hosszabbat bemutatni az önismétlés veszélye nélkül, másrészt pont elviselhető időtartam azoknak, akik mindvégig állni kényszerültek. Önök viszont most abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy kényelmesen hátradőlve nézhetik végig a kollekciót. Rajta.

Katt!

"Németországban luxusgondolattá vált a munka"
"A divat ritkán nyúl társadalmilag fontos témákhoz. Például a munkához, ami az utóbbi időben - főleg Németországban - nagyon megváltozott. Nagy a munkanélküliség, így a munka luxusgondolat lett" - mondta a divatbemutató után érdeklődésünkre Bianca Koczan. "Miután manapság már egyenruhát sem visel senki, megjelent a régi munkák iránti nosztalgikus vágy."

A tervezőnő még azt is elárulta nekünk, hogy a kollekció kialakításában szem előtt tartotta a hordhatóságot, valamint hogy a kendők és a táskák is saját tervezésűek, amiket szintén a különféle foglalkozásokból merített.