Koffeines csodaszer narancsbőrre: mese!

2007.08.02. 16:34
Napjainkban egyre több, koffeint tartalmazó narancsbőr- és hajhullás elleni termék tűnik fel a drogériák polcain, így felmerül a kérdés: egy újabb, pénzeket megmozgató szépségmítosszal állunk szemben vagy tényleg elképzelhető, hogy a sokáig ellenségnek hitt kávé valóban csodákra képes? A bőrgyógyász szerint ez kamu.

Azt eddig is tudtuk, hogy a kávé mindamellett, hogy finom, stimulál is, erős a vízhajtó hatása, továbbá nagy bánatunkra sárgítja a fogainkat. Újabban azonban sorra jelennek meg a különböző hangzatos szalagcímek és forradalmi kozmetikumok, melyek a koffein jótékony hatását hirdetik. A legújabb trend szerint a koffein a női lét egyik legkényesebb, legmakacsabb problémájára hozhat választ: a cellulitiszre, vagyis a rémisztő narancsbőrre.

Karfiolos comb, avagy a narancsbőr

A probléma, mely főleg a nőket érinti, általánosabb, mint gondolnánk, szinte mindannyiunknak van valamilyen mértékű cellulitisze (ha összecsippentjük a bőrt, látható). A baj akkor kezdődik, amikor már alapállapotban, vagyis a kisimult bőrön is látszanak a rettegett hepehupák. Dr. Mónos Zsuzsa bőrgyógyász-kozmetológus szerint a narancsbőr tulajdonképpen akkor jelentkezik, ha a nyirokerekben, a zsírsejtekben felhalmozódnak a salakanyagok és nincs rendes keringés. A jó hír az, hogy ez egyrészt megelőzhető, másrészt kezelhető. De ne álmodjunk arról, hogy koffeines bőrfeszesítő krémekkel.

Kamu csodaszerek

A koffein nem az egyetlen "csodaszer", hiszen a kozmetikai ipar időről-időre újabb alapanyagokat kiált ki a narancsbőr elleni küzdelem egyedüli fegyverének. Hatóanyagtól teljesen függetlenül valamennyi narancsbőr elleni krém azzal kecsegtet, hogy a bőr alatt megrekedt zsírt eltünteti, a bőrt pedig kisimítja. Független bizonyíték viszont nincs, különösen, mert a kutatást végző cégek gyakran eleve ilyen krémek vagy a hozzájuk szükséges alapanyagok előállításával foglalkoznak.

A termékek azonban továbbra is gombamód szaporodnak, a vásárlók pedig sorra dőlnek be a megváltást ígérő szlogeneknek. A magyar drogériák polcain is megtalálhatók a világmárkák koffeinnel dúsított narancsbőr elleni termékei. Bár már 1-2000 fortinttól is lehet kapni feszesítő krémeket, érdemesebb talán a következő kategória termékeibe invesztálni, melyek 4-5000 forint körül mozognak (pl. L'Oréal), ennek háromszorosáért pedig már boldogan kenegethetjük magunkat a luxusmárkák kencéivel is (Clarins, Lancôme, Estée Lauder, Biotherm, 12000 forinttól).

Nem ússzuk meg az életmódváltást

A legnagyobb probléma ezekkel a termékekkel az, hogy hamis képet mutatnak: azt próbálják elhitetni a vásárlókkal, hogy a narancsbőr elleni harc kimerül a krémekben. Valójában viszont a kenegetés elenyésző része lehet egy sokkal összetettebb kezelési programnak. Dr. Mónos Zsuzsa szerint "ezek a narancsbőr elleni krémek önmagukban az égvilágon semmit nem használnak. Ez egy nagy mese!"

Szerinte ha a krémek használatát nem követik olyan fontos életmódbeli változtatások, mint egészséges, teljesértékű, rostokban gazdag táplálkozás, bőséges folyadékfogyasztás, méregtelenítés, rendszeres testmozgás, valamint nyirokmasszázs, akkor ne is reménykedjünk abban, hogy búcsút mondhatunk a hepehupáknak.

Koffein kopasz pasiknak

A narancsbőr kezelése mellett a koffeint újabban a hajápolás területén alkalmazzák. Míg a narancsbőr főként a nőket sújtja, addig a hajhullás többnyire a férfiak átka. A Cosmetics Design szerint a hajhullás többnyire örökletes probléma, mely az 50 feletti férfiak több mint felét érinti, és legalább akkora kozmetikai iparág épült rá, mint a narancsbőrre. A koffein alkalmazásában ugyanakkor a német Alpecin cég ezidáig egyedülálló a piacon. A hajhullás hátterében igen gyakran hormonális folyamatok állnak. A Jénai Egyetem kutatói például megnövekedett tesztoszteron-szinttel magyarázzák a jelenséget, ez ugyanis károsítja a hajhagymákat, ezáltal gátolva a hajnövekedést, mely végső soron hajhulláshoz vezet.

Erre jelenthet megoldást a koffein, ami az ismert serkentő hatása miatt lehet jótékony: dr. Mónos Zsuzsa szerint "a koffein a hajhagymák körül fokozza a vérbőséget, tulajdonképpen több oxigénhez jut a hajhagyma. Az anyagcsere pedig fokozódik, ezáltal a salakanyagok kiürülése felgyorsul." A koffein tehát bizonyítottan segít a hajhullás megelőzésében, valamint jó hatással van a hajnövekedésre. A kérdés csupán az, remélhetünk-e hosszútávú hatást a helyi kezelésektől? A bőrgyógyász meglehetősen szkeptikus ezzel kapcsolatban. Szerinte ezeknek a készítményeknek a hatása előbb-utóbb elmúlik, hiszen még a gyógyszerek sem képesek 24 óránál tovább fenntartani hatásukat.

Koffeinszappan, hú de friss

Tudományosan legkevésbé alátámasztott újdonság ugyan, de minden bizonnyal nagy lelkesedést fog kiváltani a koffeinnel felturbózott szappan illetve tusfürdő, melyek azonnali felfrissülést ígérnek a fáradt testnek. Itt is, mint a hajhagymák esetében, a koffein a bőr oxigenizációját javítja, illetve stimulál, akárcsak egy csésze kávé. A hatásuk azonban nagy valószínűséggel elenyésző, 5-10 percnél nemigen tarthat tovább.

Bármennyire is szeretnénk, a koffein tehát nem csodaszer. A narancsbőr eltüntetéséért továbbra is alaposan meg kell küzdenünk, a felfrissülésre pedig nagyobb eséllyel pályázhatunk egy-két óra plusz alvással, vagy egy finom, gőzölgő eszpresszóval.