"Ha be szeretnél ülni egy hangulatos vendéglőbe egy jó resztelt májat enni, már az sem olyan, mint azelőtt"- sóhajtott Laisz András mixermester a Retorta étterem előterében, és noha eredetileg a koktéltrendekről szerettem volna kérdezni, a mixer a gasztronómia egészét tervezte bemutatni.
Egészséges alkohol
"Divat lett az egészséges életmód, és ez mind az étkezési szokásokban, mind pedig az alkoholfogyasztásban nyomon követhető. Amikor a szakmát kezdtem több mint harminc évvel ezelőtt a Gundelben, nehéz ételeket ettek az emberek, később, amikor már egyre többen koktéloztak, a whiskyalapú koktélok mentek a legjobban. Ma már inkább cézársalátát esznek az emberek, és könnyű pezsgőkoktélokat isznak" - mondta Laisz András, aki évekkel korábban a magyar hedonizmus szimbólumaként említette hasát és bajszát. A mixer személyisége valóban inkább a pacal-retróhoz köthető, véltük, és érdeklődve figyeltük, ahogy a sajtó megjelent képviselői hivatalból nosztalgiáztak.
A hazánkban nem túl ismert Grand Marnier narancslikőr gyártója Francia érintés néven limitált üvegszériát ad ki a már jól ismert, és sokak körében mára inkább ellenszenves branddé vált "retró" nevű kifejezés jegyében négy budapesti pubban. Ennek bejelentésére nem a sajtóbemutatót választották, hanem gyorstalpaló koktéltanfolyamon igyekeztek mixerré képezni az újságírókat. Mesterünk Laisz András, a TV2 Kifutó című műsora óta médiaszemélyiségként ismert mixer, aki in medias res 1933-tól kezdte az oktatást, mialatt az asztalsornál szemügyre vettük az előkészített, ipari mennyiségű italt.
Red Lion egy kézzel
"Akkor készítették el ugyanis először a Red Lion koktélt, amely az órarendünk első tétele" - magyarázta, és bemutatta az eszközöket. A csavaros nyelű kanalat az egyszerűség kedvéért a százas szöghöz hasonlította, holott a problémát inkább a többi, szinte teljesen egyforma kanál jelentette. "Keverőpoharat mindenki látott már" - folytatta szerencsére Tom Cruise zsengéjének említése nélkül. Félig megtöltöttük jéggel a fémpoharat, ám "próbarázásunk" nem sikerült túl elegánsra. "Ja, te egy kézzel csinálod? Az nem valami látványos"- nevetett a szomszédom. Én igyekeztem nem az intim áthallásra koncentrálni, nehogy elvétsem a Beefeter megpörgetését a levegőben. Körbenéztem: más sem merte feldobni azt a drága gint.
A két cent Grand Marnier után a ginből három centet kellett volna a sékerbe önteni, de többünk arányérzéke a welcome drinkként kínált Grand Mimoza koktél után megváltozott. Ad hoc választottuk meg a tömény italok után a citrom és narancslé mennyiségét is. "Összerázzuk az italt, és az Y alakú pohárba töltjük ki, amit az előbb jéggel lehűtöttetek" - mondta Laisz András, és sékelés közben egy népdal részletét énekelte el. Nem ismertem.
Női ital férfias erővel
"Ez nekem elég fanyar, úgy látszik a női italokat szeretem férfias erővel" - mondta egy kolléga szomszéd asztalnál, mielőtt a piromániások és a gyors lerészegedés híveinek körében népszerű B52 koktélt kezdtük volna keverni. Laisz András előzőleg egy pohárból kiinduló fát rajzolt a táblára, és mielőtt Dalí naiv követőjeként gondoltam volna a mixermesterre, elmagyarázta, a négy ág az jelenti, hogy a pohárban található bázisitalhoz négy más ital keverhető, a koktél ideális esetben ugyanis legfeljebb öt hozzávalóból áll. "Kivéve a Long Islandet, amelyik hatból áll, gyors, felszabadulító érzéssel ajándékozva meg fogyasztóját" - tette hozzá, majd a B52 három komponensét készítette elő.
Elővettünk egy shooter-poharat, amelybe elsőként két cent Kahlua kávélikőrt töltöttünk, mert az a legfajsúlyosabb ital, ezért a pohár aljára kerül. A következő réteg a Carolans volt, amelyhez egy lefelé fordított kanalat használtam, mégis összekeveredett a kávélikőrrel. A harmadik rétegnél feladtam, a Grand Marnierrel vegyülve a koktél kellemes okkerszínű elegyet alkotott. Laisz András modellje precíz három rétegű koktél lett, amit a lámpák leoltása után begyújtott. "Szippantsd gyorsan, nehogy leégjen ez a polgári vagyon" - mondta egy fiú az égő szívószállal hadonászó padtársának a hozzávalók magas piaci értékére utalva. Laisz szerint a koktélban végbemenő kémiai folyamat dacára a tűz nélkül fogyasztott B52-nek is ugyanolyan íze van. Inni hasonló ügyességet igényel, mint elkészíteni.
Pirotechnika után oklevél
A pirotechnikai kísérletet követően felkapcsoltuk a lámpát, majd egyre kevesebb önbizalommal, másfelől egyre felszabadultabban készültem a harmadik tételre. "A Cosmopolitan koktéltól nem álltok fejre, azt garantálom. Az a fajta ital, amelyik lassan itatja magát, és éjfélkor még képben vagytok. Van, amikor ez kifejezetten jól jön" - mondta a mixer, és újból letekerte a Grand Marnier kupakját. A narancslikőrből 2 centet töltöttünk a sékerbe, majd 3 cent Finlandia vodkát, amelynek népszerűsítéséért a cég megbízásából Laisz korábban több koktélversenyt is levezényelt. Néhányat hírességek részvételével, akik nem bizonyultak rátermettebbnek, mint most az újságírók.
"Jól rázd össze a feketeribizlilével" -jött az instrukció. Az ital díszítése nagyobb koordinációs nehézséget okozott, mint előtte gondoltam volna, az erőkar és teherkar metszéspontját háromszori próbálkozásra sikerült eltalálnom a ribizlifürt közepén, hogy a pohár szélére lógassam. "Szerényen fogadjátok majd a dicséreteket, ha legközelebb kevertek a barátaitoknak" - somolygott Laisz András. A sikerekért járó oklevelet olyan érzéssel vettem át, mintha az opponensemmel írattam volna a szakdolgozatomat a pingpongozás történetéről.
|