horoszkóp

A nőknél nem okoz magas vérnyomást a kávé

MTI
2005.11.10. 16:11
A nőknél egyáltalán nem növeli a hipertónia kockázatát a kávé, a kóla viszont annál inkább.

A nőknél a kávéfogyasztás nem növeli a magas vérnyomás (hipertónia) kockázatát, a koffeint tartalmazó kóla, egész pontosan a Coca Cola fogyasztása viszont igen - derül ki abból azokból a vizsgálatokból, amelyeket Wolfgang Winkelmayer osztrák orvos és társai az amerikai Harvard Egyetem bostoni női klinikáján 155 ezer nő részvételével végeztek. A kutatás eredményeit legújabb számában közölte a Journal of the American Medical Association (JAMA) tudományos folyóirat legújabb száma.

Városi legenda

Winkelmayer az osztrák APA hírügynökségnek adott nyilatkozatában rámutatott, hogy a koffeint tartalmazó kávé és üdítő világszerte igen népszerű. Ezért a koffein bármilyen egészségkárosító hatása óriási kihatással lenne a népegészségügyre, és első sorban egy olyan alattomos és igen veszélyes betegségre, mint amilyen a magas vérnyomás. Megállapította: 26 és 71 év közötti kórházi ápolónők egészségi állapotának 12 éven át tartott rendszeres vizsgálata kiderítette, hogy puszta mítosz a hiedelem, amely szerint a gyakori kávéfogyasztás magas vérnyomást okoz.

A kóla rossz

Ezzel szemben világosan megmutatkozott az összefüggés a koffein tartalmú - cukrozott és cukormentes (light) - üdítő italok fogyasztása és a magas vérnyomás fokozott kockázata között. Fiatalabb - 26 és 46 év közötti - nőknél, akik napjában négy vagy annál több pohár, illetve doboz kólát fogyasztottak, 28 százalékkal nagyobb volt a magas vérnyomás kockázata. Ugyanakkor a 43 és 71 év közötti nőknél ugyanennyi kóla fogyasztása esetén már 44 százalékos volt a kockázat a hasonló korú, de kevésbé szomjas nőkhöz viszonyítva. A Coca Cola light változatának fogyasztása kevésbé növelte a magas vérnyomás kockázatát: a napi négy pohárnyi üdítőt fogyasztó fiatalabb nőknél 19, az idősebbeknél 16 százalékkal nőtt meg a hipertónia veszélye.

Az 1998 óta a Harvard Egyetemen dolgozó Winkelmayer rámutatott: még nem tudni, hogy miért kockázati tényező a magas vérnyomás vonatkozásában a kóla, s ezért nem áll módjában ajánlásokat adni. Örvendetesnek mondta viszont, hogy a hölgyeknek a vérnyomásuk miatt nem szükséges lemondani a kávézásról.