A koplalástól óv Béres Alexandra

2004.06.07. 14:43
Béres Alexandra szerint egészségtelen az Atkins-diéta, és a koplalós fogyókúrákat sem tartja jónak. A fitneszvilágbajnok szerint nem az a fontos, amit a mérleg mutat, hanem amit a tükörben látunk. Az ideális formák eléréséhez pedig nem a csodára kell várni, hanem sok folyadékot inni, kevés zsírt enni, és sportolni.
Az Atkins-diéta követői az úgynevezett low-carb táplálkozás hívei, azaz a lehető legkevesebb szénhidrátot juttatják a szervezetükbe, ellenben annál több zsírt és fehérjét. "Azért nem preferálom az Atkins-diétát, mert az agy és az idegrendszer szénhidráttal működik" - mondja Béres Alexandra.

Nem kell zsír

Azzal egyetért, hogy a három alapvető tápanyagcsoportból (szénhidrát, zsír és fehérje) közül érdemes egyet elhagyni, azonban az Atkins-diétával ellentétben Alexandra a zsírmentes étkezést javasolja. "A három közül az egyiket mindenképpen el kell hagyni, és a fehérjét érdemes megtartani" - mondja.

Az emésztésünkhöz szükséges zsírsavakat, a húsokkal, a halakkal és a tojással be fogjuk vinni, véli Béres Alexandra. "Általában a fehérjékből kisül annyi zsiradék, ami elég, pluszzsiradékot ne fogyasszunk! Növényi olajat lehet, de abból is a legkevesebbet." - tanácsolja.

Délelőtt kell sokat enni

"Egészséges megoldás a fehérjét szénhidráttal párosítani"- véli a fitneszbajnoknő - "Sok szénhidrátot együnk, hogy legyen energiánk a nap folyamán. Ezt a szénhidrátmennyiséget inkább délelőtt fogyasszuk el, mert utána az alváshoz már nincsen rá szükségünk. Olyan három-négy óráig együnk rendesen, utána már csak zöldséget, fehérjét és folyadékot fogyasszunk."

Alexandra szerint a szénhidrát és a fehérje arányára kell odafigyelnünk. "Ha kiszámoljuk, hogy mennyi kalóriát viszünk be az egyikből és a másikból, akkor meg fogunk lepődni, hogy milyen furcsa ez az arány. Minél inkább a fehérjét emeljük ezen belül, annál jobban el fog indulni a fogyás." - ígéri.

Az önkép a fontos

Béres Alexandra nem tud olyan kalóriaszámot mondani, ami mindenkinek jó lenne. "Szerintem a tükörkép számít, nem az, amit a mérleg mutat. Nincsen olyan szám, amire nyugodtan ki lehetne jelenteni, hogy megfelelő".

Napi ötször

A napi ötszöri étkezésre fitnesz világbajnokunk szerint az anyagcsere miatt van szükség. "Ha állandóan rágunk, akkor működik a gyomor perisztaltikus mozgása és állandóan emésztünk, és sokkal könnyebben fel tudjuk dolgozni a táplálékokat" - mondja.

Sok vizet kell inni

Legalább két és fél litert meg kell inni egy nap alatt. "Ez a legtöbb embernek sok. Hozzá kell szoktatnunk magunkat. Fontos, mert a tápanyagokat szállítja a szervezetben, így az anyagcserét gyorsítja, és a zsír lebontásában is fontos szerepe van. El is tömít bennünket, úgyhogy sokszor amikor éhesek vagyunk, elég, ha iszunk valamit, mert csak szomjasak voltunk."

A rostos gyümölcslevekkel szemben Béres Alexandra óvatosságra int. "Ugyanúgy gyümölcs van benne, sőt még több is, mintha megennénk egy gyümölcsöt, ezért a kalóriabevitel miatt kell odafigyelnünk rá. A teák jók, és a diétás üdítők."

Jó a bio

A bioételek ajánlottak fitnesztanácsadónk szerint. "Az, hogy valami bio, az többek között azt jelenti, hogy nincsen benne tartósítószer meg mesterséges színezék. De attól még lehet benne cukor, tehát ha testsúlyt szeretnénk veszíteni, akkor ne higgyünk csak annak, hogy rá van írva, hogy bio."

Mértékkel bármit, és ne koplaljunk

Próbáljunk változatosan enni, találjuk ki, mi esne jól. "Fűszerezzünk nyugodtan," - mondja Béres Alexandra "együnk finomakat, és főzzünk változatosan. Ez fontos, mert különben meg fogjuk utálni a diétát. Mindent el lehet készíteni egészségesebben, például ha nem fehérlisztet használunk, hanem rizst, rozst vagy szójalisztet vagy nem cukrot, hanem édesítőszert. A szerveztünk megmondja, hogy mi kell neki, figyelni kell."

A koplalással döntően beleszólunk az anyagcserébe, ezért Béres Alexandra mindenkit lebeszél róla. "A szervezetünk elkezd raktározni, és bármit megeszünk, azt beépíti. Ha jól működik az anyagcsere, és nem szólunk bele, akkor a szervezetünk egészségesen tud fejlődni. Ha beleszólunk, akkor elkezd működni a jojóeffektus: a koplalást nem bírjuk sokáig, és egyszer csak jól bekajálunk."

Tanulság

Alexandra szerint az a fontos, hogy mindenki bízzon magában. "Nem a csodákban kell hinni, senki nem tehet annyit értünk, mint saját magunk. A cellulitisszel kapcsolatban sem abban kell bízni, hogy ha befekszünk egy masszőrhöz, hogy akkor az, mint egy varázsló, megszünteti, hanem sok folyadékot kell inni és sokat sportolni." - fogalmaz keményen a fitneszbajnok.