A széles csípőjű nők tovább élnek

2005.06.06. 14:27
A csípőn felhalmozódott zsír hasznos, ugyanis meggátolja a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulását, és ezáltal hosszú, nyugodt életet biztosít.

A körte formájú teltebb nők tovább élnek, mint a gebék, vagy az alma alakú dundik, derült ki egy új dán felmérésből. A koppenhágai orvosok emellett azt is megfigyelték, hogy a szélesebb csípővel rendelkező nőket inkább elkerülik a szívbetegségek, mint a vékony csontúakat. A kutatók szerint ennek fő oka az lehet, hogy a csípőn felhalmozódott zsír gyulladáscsökkentő anyagokat termel. Ez az adiponectin nevű gyulladáscsökkentő meggátolja az artériák elzáródását, és ezáltal véd a szívbetegségek ellen.

Töltött nők

A teltebb alakot már számos nő népszerűsítette, leghíresebb közülük Marilyn Monroe és Sophia Loren, de napjainkban Catherine Zeta Jones, vagy akár Kate Winslet is azok közé tartozik, akiket nem lehet éppen gebének nevezni. Sőt Kate Winslet büszke is alakjára, amikor az egyik címlapfotón karcsú derekat és vékony lábakat retusáltak neki, magából kikelve követelte, hogy róla ne radírozzák le a kilókat. A divatvilágban amúgy egy ideje már a széles csípő a divat, melynek legkelendőbb képviselője Jennifer Lopez. Az orvosok így nyitott kapukat döngetnek, mikor a széles csípő fontosságát hangsúlyozzák, és a divatvilággal kézen fogva próbálják meg felszámolni a gebeség kultuszát

Kereken jobb

A dán orvosok háromezer férfit és nőt vizsgáltak meg 1988-ban, megmérték a páciensek magasságát és súlyát, ami alapján kiszámították a testtömegindexüket. Ezek után 2001-ig figyelemmel kísérték egészségi állapotuk változását, különös tekintettel a szív és érrendszeri megbetegedésekre, illetve az esetleges halálesetekre. Az összehasonlítások után úgy találták, hogy a szélesebb csípővel rendelkező nőket 87 százalékkal kisebb mértékben fenyegetik a halálos kimenetelű betegségek, és 46 százalékkal kisebb esélyük van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Azt egyébként már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a keskeny csípőjű nők hajlamosabbak a cukorbetegségre és a magas vérnyomásra, sőt az epehólyag betegségeire is. Érdekes módon azonban az elhízás következményeivel foglalkozó Obesity Research szaklapban közölt tanulmány szerint a férfiak csípőjének körmérete, és szívük egészségi állapota között nincs összefüggés.

Inkább körte, mint alma

Berit Heitmann, a kutatást vezető professzor szerint tulajdonképpen nem a széles csípő az, ami megvéd a betegségekről, hanem a keskeny csípőnek lehetnek káros következményei, mivel a keskeny csípőn nincs izom és zsír, valamint általában a csontok sem olyan szilárdak. "A csípőn felhalmozódott zsír más, mint a hason lévő zsír. Ha a csípőnkön nincs elég zsír, jobban ki vagyunk téve a szívbetegségeknek" - mondta el Heitmann a BBC-nek, ismét hangsúlyozva, hogy csak a csípőn lévő zsír számít jótékonynak, a gyomrot borító zsírréteg viszont kifejezetten káros az egészségre. A gyomron felhalmozódott zsír olyan anyagokat termel, mely kifejezetten növeli a cukor- és szívbetegség kockázatát. Bár abban minden orvos egyhangúlag egyet ért, hogy a szívbetegségek ellen leginkább kevesebb evéssel és sok mozgással lehet védekezni, a BBC-nek nyilatkozó orvosok azonban elmondták, eddig is azt figyelték meg, hogy a csípőn kerekebb, úgynevezett körte alakú nők egészségesebbnek bizonyultak, mint a gyomorra hízó, alma formájú hölgyek.