Az Elvarázsolt kastélyban megtartott sajtótájékoztatón volt szó a gyomorgyűrűkről, és ballonokról, a magyar ember falásrohamairól és a karikára vágott füstöltkolbászról. Esztergályos Cecília pedig kövérjelmezben arról prédikált: nem kell mindenkinek lefogyni.
Bevallom kissé elkéstem a sajtótájékoztatóról, utólag azonban annyira nem bántam, mert nem volt jó átlagmagyarnak lenni a vidámparki Elvarázsolt kastélyban, ahol dr. Halmy László, a Magyar Elhízástudományi Társaság Elnöke tartott előadást az elhízás veszélyeiről és kezelési lehetőségeiről.

Alattomos falásrohamok

A magyar emberek 20 százaléka ugyanis túlsúlyos, tehát kövér, és az elhízottak 25 százaléka falásrohamokkal küzd, vázolja dr Halmy. Azaz alig várja, hogy hazaérjen, feltépje a hűtőt, amit hétvégén teletömött és rendkívül gyorsan, mintegy tíz perc alatt jelentős mennyiségű táplálékot gyömöszöl magába. "Majd ezek után leül a tévé elé, iszik egy felest, meg hozzá egy sört, majd éjjel, félkómában ismét a hűtő elé vánszorog, és eszik még egy sort." - folytatja a professzor. "Ezzel szemben mit csinál egy japán? Hazamegy, üdvözöl mindenkit, lefürdik, imádkozik az ősökhöz és azután egyenes derékkal elfogyasztja az ő kis szusiját."

Lufi a hasban

Halmy doktor szerint jelentős szemléletbeli váltásra van szükség, mind a táplálkozáskultúra, mind az életmód terén. Addig azonban számos súlyosan elhízott beteg kezelést igényel, többségük főleg pszichoterápiát. A pszichoterápia mellett felsorolt még számos olyan kezelési módot, melyek egyenként is olyan ijesztőek, hogy rögtön elmegy a kedvünk az elhízástól.

Az egyik népszerű módszer lényege, hogy egy felfújt ballont helyeznek a gyomorba, ami egész napra teltségérzetet okoz. Túl azon a tudaton, hogy egész nap egy lufival a gyomrában mászkál az ember, kellemetlenséget okoz az is, hogy csak pépes ételt tud fogyasztani, és abból is keveset.

"Volt azonban, akinek így sem sikerült fogynia, és hosszú hónapokig tartott, mire rájöttünk, hogy a sunyi páciens napi két kiló fagylaltot fogyaszt el, valamint porrá zúzta a fagyasztott birkapörköltet és napi rendszerességgel fogyasztotta" - meséli a felháborodott professzor. A ravasz betegnek ezután egy gyűrűt húztak a gyomorszájára, amely szabályozta a fogyasztható étel mennyiségét, a szükségleteknek megfelelően szűkül és tágul.

Ám a professzor szerint a fogyás még nem minden, megnyúlt, lötyögő bőrrel ugyanis a páciens meglehetősen kellemetlenül érzi magát, és rohan a plasztikai sebészhez, aki ilyenkor nagyobb kárt tesz, mint hasznot. "Mindazonáltal az ilyen jellegű plasztikai műtéteket támogatnia kellene a társadalombiztosításnak, hiszen a jó közérzethez hozzátartozik a megfelelő külső. A baj csak az, ha valaki rögtön fogyás után rohan a sebészhez, mert akkor a bőrnek nincs ideje regenerálódni."

Esztergályos Cecília színre lép

Dr Halmy László után a meghívott vendég, Esztergályos Cecília perdült a vetítővásznon villódzó táblázatok elé, és körülbelül két perc alatt romba döntötte a professzor addig szépen felépített előadását. A színésznőt ugyanis azért hívták meg, mert példaértékűnek tartották, hogy 58 évesen piacra dobott egy aerobikkazettát.

Esztergályos Cecília azonban rögtön közölte, hogy kazettáját szinte senki nem vásárolta meg, és őt a dolog a továbbiakban nem is érdekli: egy tornamozdulatot sem végzett azóta, azaz immár négy éve. Sőt akkor sem nagyon, mert nehogy azt higgyük, hogy végigcsinálta a gyakorlatokat, csak egyet-kettőt bemutatott belőle a kazettán.

A közérzet a fontos

"Éljen mindenki úgy, ahogyan jól érzi magát, és kész. Persze ha betegség fenyegeti az elhízás miatt, hát fogyjon le, de ha kövéren érzi jól magát, maradjon kövér, igazam van, doktor úr?" - szegezte a kérdést Esztergályos Cecília a félhomályban meghökkenten ácsorgó professzornak, aki meglepetésében csak hümmögni tudott, és mivel a vendéget ő hívta meg, kénytelen volt egyet érteni vele.

Esztergályos Cecília beöltözött "kövérjelmezbe", mint mondta, mintegy 20 kiló súlyfölösleget pakolt a hasára, és úgy próbált meg sürögni-forogni, hogy bebizonyítsa, mennyire rossz a kövéreknek. Mivel azonban egész idő alatt arról beszélt, hogy mennyire utálja azokat az embereket, akik fiatalabbnak akarnak látszani koruknál, ezzel nem igazán érte el célját.

"Egyébként manapság azok járnak jól, akik kövérek - folytatta Esztergályos - hiszen ma ez a divat. A kövér színésznőknek sokkal nagyobb sikere van, sokkal keresettebbek. Én nem vagyok kövér, így engem csak a József Attila színház szerződtetett" - vélte Esztergályos Cecília.

Kolbászt karikáz a példabeteg

Halmy doktor úr ekkor nem bírta tovább, és valahonnan a varázstükrök mögül előszedte K.Gy. sülysápi lakost, akit mint terápiája ékes bizonyítékát mutatott be. Nevezett fiatalember ugyanis egy év alatt leadott negyven kilót, így most már csak százhúsz kilót nyom, és jelentősen jobban érzi magát. K.Gy. elmondta, hogy sikerét főleg annak tudja be, hogy apró karikákra vágva ette a füstölt kolbászt, ahelyett hogy jóízűen harapta volna, így jelentősen kisebb mennyiséget fogyasztott el. Erre Esztergályos Cecília közölte, hogy nagyon megéhezett.

Mielőtt az egész sajtótájékoztató kabaréba fulladt volna, kitereltek minket a hullámvasút melletti hirtelenjében felállított reformbüfébe, ahol a hatalmas körözöttes szendvicsek között még halványan hallottam, ahogy az újságírónők Esztergályos Cecília külsejét és életfilozófiáját dicsérik.