Kövér szülőknek kövér gyerekei lesznek

2004.07.13. 09:57
Egy tanulmány szerint a szülők kulcsszerepet játszanak abban, hogy gyermekük túlsúlyos lesz, vagy sem. A kövér szülők gyerekei ugyanis nagy valószínűséggel szintén kövérek lesznek, de sokat számít az alvás, vagy éppen a hiszti is.
A tanulmány alapját képező amerikai kutatásban az orvosok 150 gyermek testsúlyának alakulását követték születésüktől egészen kilenc éves korukig - írja a BBC. A Gyermekgyógyászat című folyóiratban elsősorban azt a következtetést vonták le, hogy azok a gyermekek, akiknek szülei túlsúllyal küszködnek, nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is túlsúlyosak.

Egyre több az elhízott gyerek

Emellett a kutatás szerint döntő szerepet játszott az is, hogy a szülők hogyan kezelték a gyerekük hisztériáit és dühkitöréseit, valamint, hogy maguk a szülők hogyan viszonyulnak a testsúlyhoz és a vékonysághoz. Az orvosok tehát számos olyan faktort felsoroltak, amelyek szerepet játszhatnak a gyermek túlsúlyában, és ezek közül a szülők túlsúlyát tartották az egyik legfontosabb összetevőnek. Ez a kérdés azért is tűnt rendkívüli fontosságúnak az orvosoknak, mert köztudott, hogy az Egyesült Államokban, valamint Nagy-Britanniában van a legtöbb túlsúlyos gyermek, de a folyamat már más európai országokban, köztük hazánkban is megfigyelhető.

A vizsgálatok során úgy találták, azok a gyerekek, akiknek szüleik elhízottak voltak, 64 százalékban maguk is túlsúlyosak voltak, szemben a normális súlyú szülők gyerekei csak 16 százalékban voltak kövérebbek az átlagnál.

Hiszti és érzékenység

Emellett döntő fontosságú a gyermek temperamentuma is. Akik túl nagy feneket kerítettek az étkezésnek vagy nagyon válogatósak voltak, később nagyobb arányban váltak túlsúlyossá. Az orvosok ezt azzal magyarázzák, hogy az érzékeny gyerekeket, akik hisztit csapnak az étkezések körül, szüleik gyakrabban etetik, ezáltal remélve, hogy a gyerek jobban hozzászokik az étkezéshez. További érdekesség, hogy azok a gyerekek, akiket szüleik féltenek az elhízástól, szintén gyakrabban híznak el; az orvosok szerint azért, mert a szülők túlságosan óvják a gyereket, aki így nem tanulja meg az egészséges táplálkozás szabályait.

Az alvás is rizikófaktornak számít, úgy találták ugyanis, hogy az elhízott gyerekek mintegy 30 perccel kevesebbet alszanak naponta, mint a normális súlyú társaik. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy a túlsúlyos gyereknek kevesebb ereje van napközben szaladgálni, ezáltal kevesebb energiát éget el, valamint kevésbé lesz fáradt, és kevesebbet alszik. Emellett, az előzetes feltételezésekkel ellentétben arra nem találtak bizonyítékot az orvosok, hogy a szoptatásnak időtartamának bármi köze lenne a túlsúlyhoz.

Szemléletváltás

Az orvosok úgy gondolják, ezeknek a rizikófaktoroknak az ismeretében a szülők megváltoztathatják nevelési szokásaikat, és az elhízás veszélye számos esetben kiküszöbölhető. A kutatást sok orvos üdvözölte, hiszen bár ezek a tények nem jelentenek nagy újdonságot, most orvosi szempontból is bizonyítást nyertek. "Mindenki tudja, hogy aki kövér, az sokat eszik, és keveset mozog" - mondta Dr Ian Campbell a kutatásról a BBC-nek. "Ez a tanulmány azonban arra világít rá, hogy ennél az egyszerű tézisnél sokkal mélyebben kell keresnünk az elhízás okait."