horoszkóp

Csak a beteg kutyáknak kell ruha

2006.08.31. 16:56
A kutyáknak nem jó, ha beöltöztetik őket ennek-annak, mert megzavarja a hőháztartásukat és nem tudnak szocializálni és futkosni.

A kutyatartóknak csak akkor kell textíliákba csomagolniuk kis kedvenceiket, ha az állat beteg vagy sérült - állítja a dpa. Ha elkerülhetetlen a kutya beöltöztetése, állatorvos felügyelete alatt kell történnie, tanácsolja a Német Állatvéldő Egyesület Bonnból.

Nem tud mozogni

Egy egészséges kutya mozgását korlátozzák a pólók, kabátok és a cipők, nem beszélve arról, hogy a sok gönc megzavarja az állat hőháztartását. Az sem tanácsos, ha kiegészítőkkel csinálnak bohócot a kutyából. Ezért állatvédelmi szempontból sok, a piacon kapható divatos kiegészítő megfontolandó, vélik az állatvédők.

Nem jó táskába tenni

Az sem tesz jó a kutyának, ha bevásárlás során vagy sportoláskor táskában hurcolásszák, mert ez természetellenes egészségi károkat okozhat gerincoszlopában vagy mozgásszerveiben. És azért sem jó a táskás utaztatás, mert a kutyát nagyban korlátozza a mozgásban és szociális kapcsolatai ápolásában.

Személyes igények

A kutyatartónak figyelembe kell vennie a sétáltatás során a kutya személyes igényeit is. És az sem lényegtelen, hogy milyen idős és mekkora termetű az eb. Ha kétség merül fel, jobb, ha a kistermetű kutyát inkább nem viszik bevásárolni vagy kocogni.