A kávé nagy mennyiségben altat
A kávémagban 0,6-2,5 százalékban található koffein értékes gyógyszeralapanyag is, de orvosi tapasztalatok szerint jótékony haszna ritkábban érvényesül, hiszen kevesen állnak meg napi egy csészényi kávénál - olvasható a New York Times egészségügyi mellékletében.
A koffein alacsony fogyasztás mellett élénkít, nagyobb adagban viszont árt az epének, májnak, vesének, gátolja a szellemi tevékenységet, sőt - paradox módon - altat. Ha más folyadék nélkül, sietve fogyasztjuk, lökésszerűen hat a szervezetre. Az említettek mellett a legfőképpen támadott szervek: a szív, az idegrendszer és a hasnyálmirigy.
Cukorbetegséghez vezethet
A közvélemény előtt jól ismert jelenség, hogy az erős kávétól a szív szaporábban ver, de azt már csak a szakemberek tudják, hogy a hasnyálmirigyből nagyobb adag inzulint présel ki, ami gyorsan feldolgozza a vércukortartalékot. Minden következő adag kávé újabb élénkítő lökést ad a hasnyálmirigynek, ami évek során elvezethet a hormontermelő kapacitás romlásához, a cukorbetegség kialakulásához is.
Egy-két csésze fekete
Megállapításuk szerint a veszélytelen kávéadag napi 1-2 csésze (kb. 25-50 milliliter), s azt is lehetőleg főként reggel és esetleg délben kell fogyasztani, mert sokaknál még a kora délután megivott kávé is ronthatja a pihentető alvást.
A táplálkozási szakemberek tanácsa szerint a kávét ne igyuk cukor nélkül, jótékony hatású lehet utána egy kanál méz, vagy egy darab kandírozott gyümölcs, és igyunk mellé, utána egy pohár vizet. A víz ugyanis a szervezet számára tompítja a koffein lökésszerű érkezését, a szénhidrát pedig segít gyorsabban pótolni az elhasznált cukortartalékot.