"De nincs értelme itt állni!" - hallhattuk a kamerások zsörtölődését, akik a fotósokkal együtt a Vörösmarty téri kávézó falához préselődve várták a "legjobb kávékat és koktélokat bemutató" esemény kezdetét. A koktélok ugyan tényleg csak mutatóba készültek, viszont a sarokban meghúzódó celebek passzív részvételével zajló sajtótájékoztatóból kiderült, az Első Magyar Kávé- és Koktélfesztivál lényege, hogy az emberek meg tudják különböztetni a hosszúkávét a hosszúkávétól.
Mediterrán terasz és repülő mixer
A rendezvény idejére, július 3. és 6. között, állítólag mediterrán terasszá fogják varázsolni a Millenáris Parkot. A szervezők azt szeretnék, ha mindannyian megtanulnánk, "hogyan néz ki egy igazi ristretto és a mojito, és ha nem azt kapjuk, merjük bátran visszaküldeni". Szieben Katica főszervező hozzátette, hogy a háromnapos rendezvény ideje alatt minden standnál 300 forint lesz majd a presszókávé, 400 a cappuccino, mégpedig az esélyegyenlőség miatt: "nem arról van szó, hogy [melyik kiállítónak] van több pénze promócióra, hanem meg lehet kóstolni a különféle kávékat".
A rendezvényen nemcsak az ivásnak hódolhatunk majd, de lesz zene és tánc is, bárzongoristával és afrikai zenekarokkal. Emellett pedig mixer- és baristaversenyt is rendeznek, a flair mixer show-n alig győzünk majd elhajolni a röpködő vodkásüvegek elől.
Mindenki absztinens, kivéve Hawaii-on
Miután kénytelenek voltunk végignézni, ahogy Jáksó László berendelte a tizenegyedik és a tizenkettedik kávét is egyszerre, és hülyegyerekpózba vágta magát a fotósok kedvéért, igyekeztünk levadászni az addig hallgatásra ítélt hírességeket. Sajnos nem tudtuk meg, hogy ők hány Long Island Ice Tea-t isznak egy-egy jól sikerült születésnap alkalmával, mert állítólag nem isznak.
Erdőhegyi Brigitta őszintén bevallotta, hogy nem koktélozik, "maximum alkoholmenteset és lájtosat". Kifejezetten nem kedveli a színes-szagos, de ellenőrizhetetlen összetételű italokat, amelyek ráadásul tömve vannak sziruppal. Az alkoholmentes mojitót viszont megissza, ha tudja, hogy mi van benne. Az énekesnő inkább borozni szokott, de alapvetően nem alkoholfogyasztó ember, mert "nem "vagyok elkötelezett híve".
Medveczky Ilona, aki az esemény során két kávét és legalább két, színes koktélt elfogyasztott, még táplálta bennünk a reményt. Igaz, hogy ő is csak meleg tájakon - érti ez alatt Floridát, Acapulcót, Mexikót, Hawaii-t - koktélozik. A művésznő annak kifejezetten örül, hogy "az alkoholmentes koktélok bejöttek Magyarországon, főleg a nulltolerancia miatt". Ha itthon nem is annyira engedi el magát, azért Hawaii-ról hozott haza néhány koktélport, melyek közül a kedvence a Mai Tai. Ez "Bacardiból és egyéb alkoholból és ananászdzsúzból áll, és hatalmas tálban szervírozzák, ami tele van orchideával. Nagyon be lehet tőle csípni" - tette hozzá sejtelmes mosollyal Medveczky. "Ezt az ember csak olyan helyen issza, ahol nem ül kocsiba, és nyaral."
Legyen bennünk egy igény
A fesztivál egyik fő célja, hogy az emberek meg tudják különböztetni a zaccosat a minőségi kávétól, másrészt viszont fórumot biztosít a szakmának is. Ezért is rendeznek barista- és mixerversenyt, de lesz a gyerekeknek tej-, zöldség- és gyömölcsbár is, és bio- valamint fairtrade (azaz méltányos kereskedelemből származó) kávét is kóstolhatunk majd a mediterrán Millenárison. Erdőhegyi Brigittától azt is kérdeztük, hogy szerinte az embereknek mennyire fontos a minőségi gasztronómia, mire ő az igényességet hangsúlyozta. "Szerintem előfordul, hogy az emberekben ki sem feljődik az igény". Hozzátette, hogy megérti, hogy ha a túlhajszolt, kizsigerelt embereknek, akikből szerinte ma nagyon sok létezik Magyarországon, "nem az a fő prioritásuk, hogy hová üljünk be inni egy jó kávét, hanem örülnek annak, hogy élnek." A holdarcú celebritás szerint a jó élethez az is kell, hogy valaki "embernek érezze magát".
Ivan, aki nem fogyaszt alkoholt, mert nem bírja a mája, kávét pedig egyáltalán nem iszik, megosztotta velünk életfilozófiáját. Szerinte az emberek szeretik a minőséget és érzik a különbséget a jó és rossz között. Ivan azt vallja, hogy kevesebbet, abból viszont jobb minőséget vegyen az ember. "Közgazdászként végeztem, tudom, hogy hosszú távon ez a célravezető."