Mindig mosolyogj, és válaszolj igennel

2008.08.27. 20:26
Kacziba Andreával a rekkenő hőség elől egy patinás belvárosi cukrászdába menekülve fagyizunk Milánó belvárosának kellős közepén. Andrea szép és komoly üzletasszony benyomását kelti, a pincér mégis letegezi. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a hölgy már régóta nagy becsben tartott törzsvendégük. 1996-ban fiatal modellként érkezett Milánóba, majd miután a szépségszakmában elérte, amit lehetett, átnyergelt a rendezvényszervezésre, és ezzel a milánói elit társasági életének egyik mozgatórugójává vált. Az következő sztorikat, túlélési trükköket, szépségfortélyokat és vásárlási tippeket osztotta meg velem és a Velvet-olvasókkal a pörkölt mandulával körített gelato-kehely mellől.

Végre egy magyar lány, aki elégszer tudott igent mondani

"18 évesen elmentem Budapesten az 1992-es Év Arca versenyre. Ott az akkori főnök felajánlotta, hogy legyek az asszisztense. 94-ben alapítottam az Attractive modellügynökséget Szűcs-Gáspár Kinga barátnőmmel, aki a Miss Hungary döntőseként került a divat világába. Nagyon fiatal voltam ekkor még, ha a koromat kérdezték, mindenkinek 25-öt mondtam." Nemsokára külföldi ajánlattal kereste meg Andreát egy olasz cég: "Andrea, gyere ki hozzánk egy hónapra vakációzni! - mondták. Bedobáltam mindent egy bőröndbe és kijöttem. Úgy döntöttem, hogy megint modellkedni fogok. Ezt a tanácsot kaptam: itt az a lényeg, hogy mindig mosolyogj, és mindenre mondd azt, hogy igen".

Ilyen jó fegyver tud lenni a tűsarok és a miniszoknya

"Elküldtek a Fendi válogatására az érkezésem utáni harmadik napon. Mindig mindenhova miniszoknyában és magassarkúban jártam, mert az ügynökségnek ez volt a kívánsága. Zuhogott az eső, a válogatásra mindenki tornacipőben jött, ezért amikor járatták a lányokat a parkettán, csak úgy csikorogtak a nedves cipőtalpak. Erre jöttem én, és kitipegtem magassarkúban. Rögtön meg is kaptam a Fendi-bemutatót. Szerencsém volt, rengeteget dolgoztam. Harisnya-, fehérnemű-katalógusokat, kampányokat, divatbemutatókat csináltam. Még nem használtak a fotósok computert, digitális kamerát, minden nap a legjobb formámat kellett hoznom." Miért jutnak ki Magyarországról olyan kevesen modellnek? - érdeklődöm. "Vannak nagyon-nagyon jó magyar lányok, de a magyarok mentalitása az, ami kizárja, hogy igazán nagy nevekké váljanak. Addig jó modell az ember, amíg nem kérdez semmit, nincs véleménye és képes mindig csöndben maradni. Eshet az eső, fújhat a szél, a cipő lehet egy-két számmal kisebb-nagyobb, az öltöztetőnő vagy a tervező bunkó stb... A jó modell szó nélkül este hatkor hazamegy, megiszik egy jó meleg teát és lefekszik. Éhgyomorra. Semmi éjszakázás. Ez így a magyaroknak nem szokott menni."

Ennyire édes a dolce vita egy magyar szájnak

"Amíg nem akarsz senkitől semmit, addig tényleg mindenki jófej itt kint. Az olaszok alapállapotban mosolyognak, jófejek, ami nálunk Magyarországon nem jellemző. Amikor megérkeztem, tőlem is mindenki azt kérdezte, mi a baj, miért nem mosolygok. Én azt válaszoltam, azért nem, mert nincs semmi okom rá, hogy mosolyogjak. Ők viszont minden ok nélkül is vigyorognak, ez tény. Vígan fogják fel az életet. Imádnak enni, bár igaz, hogy mindig ugyanazt eszik. Külföldön mindenki szereti az olasz kaját, de próbáld meg ezt enni minden nap...! Itt a gyerekek a pasta al pomodorón nőnek fel."

Így öltözik, itt vásárol egy milánói nő

"A Tod's-ba járok, rengeteg mokaszint vásárolok náluk minden évben, a szivárvány minden színében, de egyébként nem vagyok márkafüggő. Gyakran benézek a Blumarine-ba és a Moschinóba, imádom Diana Von Furstenberg ruháit is. De ugyanakkor sokszor becsúszik egy-egy ing vagy felső a Zarából vagy a H&M-ből. Sok ilyen nőt ismerek, még politikusfeleségeket is, akik egyik nap Chanelbe öltöznek, másnap meg Zarába. A mai világban ez már nem számít annyira, pedig ezekről az áruházláncokról mindenki tudja, hogy koppintják a tervezőket. Ma már nincs az a nagy különbség, ami régen volt. Régen voltak a nagy tervezők, és voltak gyönyörű dolgaik. Ma már minden egyforma, kevesen vannak olyanok, akiknél a minőségen látszik, hogy igen, ez más kategória. Ezért imádom a Diort és a Chanelt, mert az ő alkalmi ruháik megmaradtak klasszikusnak, amilyenek voltak tizenöt éve." Mégis, mi számít manapság Olaszországban igazi luxusnak, mik azok a márkák, amikért megőrülnek a milánóiak? "Cipőben a státuszszimbólum Rene Caovilla, 600 eurónál kezdődik egy pár. Akinek több van, az vagy fashion victim, vagy orosz milliomos-feleség. És mindenkinek van legalább egy Louis Vuitton táskája, a férfiaknak is. Nekik pedig ott van még az égkék ing. Itt mindenki csokibarna, ezért járhat kék ingben - a magyar pasik fehér bőréhez nem áll jól a kék ing."

Kacziba Andrea képekben!

Ami csak élőben derül ki Naomi Campbellről, és ami naggyá tette Osvárt Andreát

"Egyszer egy ismerősöm elhívott hajókázni, és ott volt Naomi Campbell is. Róla akkor állapítottam meg, hogy azért néz ki olyan jól, mert kétszer olyan hosszú lába van, mint mindenki másnak." Osvárt Andreáról is kérdezem, a jelenleg legnépszerűbb olaszországi magyar nőről. "Ő 1996-ban ott volt Budapesten az Év Arcán, aztán kijött, és azóta napról napra keményen dolgozik, hogy elérjen valamit. És tessék: 2008-ban ott volt a San Remó-i fesztiválon, ami nagyon nagy dolog. Ő ezt igazán komolyan veszi."

Ettől marad szép egy volt modell a harmincon is túl

"Nem cigarettáztam soha, a dohányzás nagyon öregíti a bőrt. Régen azt hittem, minél drágább testápolót használ az ember, annál jobb, de ez nem igaz, mert nagyjából minden krémben ugyanaz van. Az arckrémeket viszont gyakran cserélgetem, mert azt mondják, az arcbőr egy idő után hozzászokik. És ami nagyon fontos az arcápolásban: az arclemosás. Akármit rákenhet az ember az arcára, ha előtte nem mossa le jól. Napi kétszer alaposan tisztítani kell az arcbőrt. Egyszer lefekvés előtt, amikor lemossuk a napi koszt, és aztán reggel is, mert éjszaka, alvás közben mindent 'kidob' a bőr, ami nap közben felgyülemlett. Ez a méregtelenítés."

Jelenlegi munkájáról, az álomesküvőkről és a kickboxról

"Amikor átálltam a modellvilágból a rendezvényszervezésre, felkerestem a régi klienseket, hogy elmondjam, hogy már ezzel foglalkozom. Elég egy olyan rendezvényt jól megcsinálni, amin mindenki ott van, és utána már jönnek maguktól a felkérések." Andrea a legváltozatosabb eseményeket képes tető alá hozni, nemrégiben például egy olyan, vallási célra már nem használt templomban tartott esküvőt szervezett, ahol a násznép szórakoztatására a Cirque de Soleil művészei léptek fel. A törékeny és elegáns hölgy meglepő módon azonban a kickboxban is otthon van. "A Doria Boxklub családi vállalkozás, a barátom az elnöke. Fő rendezvényünk a Kickboxingsuperstar, legutóbb Giorgio Armani ott ült az első sorban. Idén novemberben lesz legközelebb, és most szeretnék magyarokat is hozni erre a kickbox-fesztiválra. Kéne egy magyar, aki eljön és szétüt mindenkit."