Darth Vader és Einstein a magyar LEGO-országban

2007.10.25. 15:13
Lego kiállítás a Sugárban: interaktivitás, magyar gyűjtők és Szingapúrból érkezett vikingek ezer négyzetméteren. Kis szerencsével a karácsonyi ajándék is megnyerhető.

Korunk nagy alakjai, Einstein, Darth Vader és az alkotó barátnőjének fekete-fehér legókockákból kirakott arcképe - ez a képsorozat valamint a Los Angeles Lakers egyik jelentős játékosa fogadott minket a bejáratnál a Lego 75 éves fennállását ünneplő, tornaterem nagyságú kiállításon.

Főleg helyi gyűjtők alkotásai

Nézze meg képeinket

Ettől rögtön olyan amerikás hangulatunk lett, amit a faltól-falig terjedő süppedős szőnyeg csak tovább fokozott, mivel ilyennel fedik az amerikai mozik minden egyes négyzetméterét. Aztán kiderült, a kiállítást főleg hazai anyagból, magyar legofreakek gyűjtéséből alakították ki. (Ők egyébként egyúttal a malug.hu power userei is, akkora nevek a szakmában, hogy a dán központ is ismeri őket. Egyébként őket is meg lehet tekinteni a helyszínen, citromsárga, Lego feliratú pólóban őrködnek alkotásaik körül és interaktívak, lehet velük beszélgetni például.)

A gyerekek az óriásvárost szeretik a legjobban

A Lego kiállítás egyéként sokkal jobb, mint amire számítottam, és ezzel a véleménnyel a szúrópróbaszerűen megkérdezett óvodások is egyetértettek, akik óvónők vezényszavára vonulnak végig a látványosságokon. A legtöbb kisgyereknek a Benelux államok építkezési stílusát és tisztaságát idéző óriás városmodell tetszett a legjobban, amiben vonat is jár és amit négy magyar fan épített. A fiúk a repülőt és a sárkányt emelték ki, a lányok a mikulást.

Nyeremény és interaktivitás

Felnőtteknek van lövöldözős Nintendo játék, szülőknek különösen ajánlott az úgynevezett kívánságtábla, ahonnan a katalógusból tetszőlegesen kiválasztott játékot lehet felírni a gyerek nevével és lakcímével egyetemben, aztán reménykedni, hogy a háromszázból kiválasztott nyertesek között ő is ott lesz. Érdemes egyébként nagyot álmodni, és nem mondjuk egy mini úthengert megjelölni, a rendezvény szervezői ugyanis biztosítottak minket, bármit is kért a szerencsés nyertes, kiszállítják.

Azt is elmondták nekünk, hogy a Dániában és Németországban ismert élménypark-érzést akarták itt kicsiben visszaadni (a legközelebbi Legoland München és Stuttgart között van) így az interaktivitás fontos elem: lehet legóatókat ütköztetni, távirányítani, plafonig érő mikulást építeni, egy másiknak az ölébe ülni, rajzolni és természetesen építkezni.

Nem szedik szét minden egyes alkalommal

Klikk!

A passzívabb beállítottságú gyerekek meg nézegethetik a Clark Ádám tér élénk színekből kirakott miniatűr mását a Lánchíd hídfőjén strázsáló oroszlánokkal, fel-le járó budavári siklóval. Van külön kis mozi is, ahol a Fényálarc című animációs filmet vetítik. A terem közepén hosszasan elterülő Vikingek egy egyenesen Szingapúrból érkezett vándorkiállítás résztvevői, és hogy eláruljunk egy kulisszatitkot is: sem a vikingeket, sem pedig a sok szöszmötöléssel összerakott óriásmodelleket nem szedik szét apró darabjaira az utaztatáshoz. Úgynevezett Lego builderek rakták össze őket egyszer, később néhány darabba szedve utazgatnak (a Lego builderség egyébként kétségkívül a világ egyik legvidámabb munkaköre).

Mindenki elégedett

Egyszóval kedves kis kiállítás ez, ahol mindenki megtalálja a számítását: a gyűjtők végre a nagyközönség elé tárhatják dédelgetett munkáikat, a gyerekek kipróbálhatnak egy csomó mindent, az anyukák és apukák inspirációt kaphatnak a karácsonyi ajándékhoz, a kiállítást szervező Lego Hungary pedig örülhet ez utóbbi ténynek.

Lego kiállítás
Sugár Üzletközpont I. emeleti rendezvényterem
Nyitva: október 25-28. 10.00 - 20.00
Belépődíj nincs