Az emberek vagy szívből utálják a szerelmesek állítólagos ünnepét, vagy apró figyelmességgel lepik meg a célszemélyt, derült ki az utcán. A hipermarketek plüssvirággal, szív alakú növénnyel, gazdaságos játékmacival vagy parfümre emlékeztető csokival gondolják kifejezni az érzéseinket. A Cora-, Tesco-, Auchan- körképből kiderül, hol nem érdemes a szerelmesnapra vásárolni.

A Valentin-nap és a körülötte lévő felhajtás egyesek szerint egy újabb anyagias amerikai csökevény, van, aki szerint viszont kiváló alkalom, hogy csokival, szívecskével és plüssállatokkal halmozzuk el kedvesünket. Megkérdeztük az utca emberét, hogy mit gondol a szerelmesek ünnepéről.

A Valentin-nap eredete

Szent Bálint (angolul Valentine) napján a szerelmesek megajándékozzák egymást. A szokás eredete, hogy Szent Bálint a XIV. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. A történet szerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint visszaadta a látását börtönőre vak leányának. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.”

Forrás: Wikipedia

Márton

Márton (20) például nem tartja sokra ezt a jeles napot. „Lassan minden, ami rózsaszín, nagyon ciki, ugyanis divat lett. Sokkal fontosabb, hogy az emberek együtt legyenek egy napig, minthogy ajándékokat nyomkodjanak egymás kezébe. Többet ér egy rózsa vagy egy vacsora, mint a drága, plüssből készült ajándékok.” Kísérője, Bernadett (17) hasonlóképpen vélekedik. „Ugyanúgy, mint a legtöbb ünnep, ez is az egynapos szeretetről szól. Nem szívecskés dolgokkal kellene elönteni a másikat, hanem valamilyen személyes ajándékkal."

Orsolya

Orsolya szintén 17 éves, de ő kifejezetten jó ünnepnek tarja a Valentin-napot. Igaz, ő sem ragaszkodik a giccses meglepetésekhez. „Ha lenne barátom, sok szeretetet szeretnék kapni, nem fontos a tárgyi ajándék. Lényeg az, hogy szeressen, odafigyeljen rám, és ne hazudjon.” Barátnője, Dalma osztja véleményét. „Nekem van barátom, de megbeszéltük, hogy nem veszünk egymásnak semmit. Ígért nekem egy gyertyafényes vacsorát, de nem tudom, hogy mi lesz belőle."

Zoltán és Petra

Zoltán és Petra rajong a cuki apróságokért. „Egy éve vagyunk együtt, szóval nagy ünnep lesz idén a Valentin-nap. Elmegyünk sütizni valahova, szeretnék elutazni egy hosszú hétvégre is, amikor jobb lesz az idő. Az ajándékozás nálunk egyébként nem kötődik ehhez naphoz. Két héttel ezelőtt is megleptem a páromat egy szál rózsával, meg szívecskével” – mondta a harminckét éves fizikus.

Megnéztük három hipermarketben, hogy kínálnak-e valami eredeti apróságot azoknak, akik Zoltán és Petra pártján állnak, és mindenképpen szeretnék megajándékozni kedvesüket valamilyen Valentin-napi csekélységgel. Nem állíthatjuk, hogy csupa kreativitásba botlottunk, de szívalakú csokoládét bármelyik nagyáruházban lehet venni.

Cora - Értelmes apróságok

Parfüm-jellegű édesség

A Corában Valentin-napi ajándékot keresni felér egy kudarccal, kivéve, hogyha a kevésbé fantáziadús ajándékokra hajtunk. Kapható itt többféle színes plüssállatka, például a Valentin-szempontból furcsának tűnő majom, oroszlán vagy béka (799 Ft-tól 1790-ig), de van akciós koala (700 Ft) is. Szerelmeseknek való az a termék, amely a cuki és a giccses határvonalán húzódik: egy szív alakú párnán két mackó ölelkezik, kétféle színben. Nagyáruház lévén a csokoládéból és desszertekből viszonylag nagy a választék. Szimpatikus például a Kenzo-parfümre emlékeztető csomagolású Rafaello-bonbon, ami 319 Ft (a normál változata ennél jóval olcsóbb). A szívalakú, nagy Milka-csoki 1150, a kicsi epres pedig 565 Ft. Lehet kapni még növényeket is, de nem mondhatnánk, hogy lehet válogatni: találtunk egy olyan, szív alakú növényt, ami húsos levelű, és valaki néhány darabra ráírta piros betűkkel, hogy Love. Na, ilyet nem szeretnénk kapni.

Extraság: Viszont, ha már a Corában jár az ember, és valami értelmes apróságot venne, körülnézhet például a könyvespolcon vagy a zenei albumok között. Megtalálja itt például a legújabb Alicia Keys-cédét 4490 Ft-ért.

Auchan – Minden egy helyen

Itt legelőször a nagy halom édesség tűnt fel: a gyártók Valentin-napra szív alakú dobozban kínálják dolgaikat. A Cherry Queen szív itt 699 forint, akárcsak a Bonbonetti Moments, a Ferrero Rocher viszont 739-be kerül. Aki a plüssvirág helyett inkább a valódi élményre vágyik, hosszasan válogathat a különböző cserepes növények között. A Primula például csak 199 forintba kerül, a rózsa 699-be, a Valentin-napi szerencsebambusz szívecskés dísszel 999-be, az orchidea viszont 1599-be. Félórás sétánk során rájöttünk, hogy ez nap igazán a hölgyeknek szól, ugyanis az ellenkező nemnek való ajándékot alig találtunk.

Extraság: Pár lépésnyire a bonbonhalmaztól néhány izgalmas és kevésbé szexi fehérnemű volt kiakasztva. Persze más kérdés, hogyha az ember ruha-, vagy fehérneműt szeretne vásárolni, akkor ezt a Auchanban teszi-e meg.

Valentin-napi giccsparádé

Tesco - Tesco gazdaságos cukiságok

Általában ebben az áruházban a szezonális termékekkel találjuk magunkat szembe rögtön érkezéskor, ezúttal azonban néhány doboz Cherry Queen és egy pár üveg pezsgő árválkodott a bejáratnál. Az előbbi egyébként kétszáz forinttal olcsóbb, mint a madaras tescóban. A Valentin-napi bőséges ajánlatot is megtaláltuk, de a felhozatal egy-két termék híján ugyanaz volt, mint a konkurenciánál. Kicsit megdöbbentünk, amikor megláttuk, hogy a díszes csomagolásban pihenő édességek – vélhetően a nyers és vad romantika jegyében – kicsit koszos raklapokon várták a szerelmes vásárlókat. Bár a plüssjátékok és a képeslapok csak egy karnyújtásnyira voltak a bonbonoktól, a virágokért vissza kellett gyalogolni. Az Auchannal ellentétben itt szinte csak vágott virágokat lehetett kapni, volt például egyszínű tulipánokból (599,-), illetve rózsákból (699 Ft) és szegfűből (1049 Ft) álló csokor, valamint Tavaszváró (14099 Ft) és Valentin-napi csokor (1799 Ft).

Extraság: Soha nem gondoltuk volna, hogy a Tesco plüssállatokat is gyárt. Bár továbbra is némi ellenérzéssel viseltetünk az ilyesfajta cukiságok iránt, főként ha Tesco címke lóg ki a hátsójából, a tervezők kitettek magukért, ugyanis egy egész kollekciót dobtak piacra a bársonyosan puha medvékből, kiskutyákból és majmokból (890-3990 Ft).

Végkövetkeztetés: Ha édességre vágyunk, érdemes a Tescóba menni, ugyanis a szív alakú Cherry Queen itt 499 forint, míg a Corában 649, az Auchanban pedig 699. Viszont ha a célszemély nem szereti a vágott virágot, ami gyorsan az enyészeté lesz, akkor a két utóbbi multi a jó választás. A plüss cukiságokat pedig mindenhol be lehet szerezni, csupán rajtunk múlik, hogy békát, majmot, vagy macit szánunk kedvesünknek. Viszont ezek közül egyikért sem autóznánk/buszoznánk ki egyik hipermarketbe sem.