horoszkóp

A dohányzásnál is károsabb a lustaság

2004.07.26. 12:03
A mozgáshiány miatt elhunytak száma meghaladja az elhunyt dohányosokét Hongkongban. A nemzetközi statisztikák szerint évente mintegy ötmillióan vesztik életüket a dohányzás ártalmai miatt.
A testgyakorlás hiánya még a dohányzásnál is ártalmasabb a szervezetre - állítják hongkongi kutatók. Most megjelent tanulmányukból ugyanis kiderült, hogy a fizikai aktivitás hiányára visszavezethető halálozási adatok 1998-ban magasabbak voltak, mint a dohányzás áldozataié - adta hírül a South China Morning Post című, angol nyelvű kínai napilap.

Nem sportolnak a harminc év felettiek

1998-ban 24 079 harmincöt évesnél idősebb hongkongi elhunyt közül 6400 halálának oka a fizikai aktivitás hiánya volt, míg "csupán" 5700 esetben mutatták ki a dohányzás halálhoz vezető szerepét - jelent meg a tanulmányban.

A hongkongi egyetem és az egészségügyi minisztérium kutatói felkeresték a vizsgált személyek családtagjait, és kikérdezték őket az elhunyt életmódjáról, különösen arról, milyen testgyakorlást végzett az illető a halála előtti 10 évben. "Számításaink szerint a 35 éven felül elhunyt hongkongiak mintegy 20 százalékánál kimutatható a fizikai aktivitás hiánya. Ez 6450 halottat jelent" - idézte Lam Tai-hinget, az egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársát a napilap. "A mozgáshiány miatt elhunytak száma meghaladja az elhunyt dohányosokét: 1998-ban 5270 dohányost temettek el" - tette hozzá a szakértő.

Tornázni kell

A tanulmány szerint mindössze az 1998-ban elhunytak egyharmadáról állították, hogy a halálukat megelőző hónapban legalább egyszer sportoltak volna. Lam figyelmeztette a nemdohányzókat (akik gyakran egészségesebbnek hiszik magukat a dohányosoknál): "Remek dolog, ha nem dohányzunk. De ha nem tornázunk, mégis nagy veszély leselkedik ránk."

Tíz évvel kevesebb

A nemzetközi statisztikák szerint évente mintegy ötmillióan vesztik életüket a dohányzás ártalmai miatt, és ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2005-re évi tízmillióra nőhet a dohányzás okozta halálesetek száma a világon. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a dohányosok átlagosan tíz évvel élnek kevesebbet mint a nemdohányzók. Richard Doll, az Oxford Egyetem 91 éves professzora szerint ötven éves korban sem késő felhagyni a káros szenvedéllyel, mert ezzel akár felére is csökkenthető a rizikófaktor.