Világuralomra tör az integető szerencsemacska

vb
2006.04.18. 17:03
Állítólag ő inspirálta az 1974-ben született Hello Kittyt, mára pedig az egész világon kultikus ikonná vált: a Maneki Neko névre hallgató díszmacska a buddhaszobrok nyugalmával ül hátsó lábain, első mancsával pedig azért kalimpál, hogy szerencsét hozzon tulajdonosának. Az ősi sógunok korából származó tárgy alig negyven éve indult el világhódító útjára, s mára elérkezett hozzánk is, hogy egyszerre legyen konkurenciája a malacperselynek és a szerencsepatkónak.

Maneki Neko a neve a vizsgálódásunk tárgyát képező szerencsemacskának, mely a babonásoknak legalább olyan fontos, mint a szerencsepatkó vagy a préselt lóhere. Neve a japán maneki (integető) és a neko (macska) szavakból tevődik össze, és leggyakrabban ázsiai boltokban és éttermekben találkozhatunk vele, ahol a belépőket kissé merev karlengetéssel üdvözli.

Nem mindegy, hogy jobb vagy bal

A Japánból származó macskát a kezdetekben porcelánból vagy kerámiából készítették, és kedvelt dísztárgynak számított hazájában. Az utóbbi időkben rendszerint könnyű műanyagból fröccsöntik, többnyire Kínában. Ülőmacska ő, mely mellső mancsával ritmusosan integet, és üzletekben, éttermekben, de még munkahelyeken is megtalálható. Eleinte csak Ázsiában volt divat, manapság azonban bármely kontinensen megtalálható, főleg ázsiai boltokban, éttermekben, valamint feng-shui-hívők által üzemeltetett kereskedelmi egységekben. A jobb mancsát lengető macska jólétet és szerencsét hoz, a balkezes pedig vásárlókat, de van, aki éppen ennek ellenkezőjét állítja.

Maneki Neko a giccs egyik legszebb megjelenési formája; Ázsiában számos színben, stílusban és méretben kapható, és az említett malacpersely szerepen kívül lehet kulcstartón, pénztárcára varrva (ez látható a lenti képen), de akár gyertyába öntve is. Fajtáját tekintve legtöbbször a japán bobtail nevű, farkatlan vagy rövid farkú macskafajtára emlékeztet.

A fekete elűzi a rossz szellemeket

Régebben a színnek csak szimpla díszítő szerepe volt, ma már az eltérő színek eltérő tulajdonságokat sugallnak. Legnépszerűbb a háromszínű macska fehér alapszínnel, melyen fekete és narancssárga foltok váltakoznak randomban. Szoros összefüggésben van azzal, hogy a modellként szolgáló japán bobtail macska bundája is ebből a három színből tevődik össze.

A második legnépszerűbb a fehér macska, mely tisztaságot jelez, míg a feketéről az a hír járja, hogy elűzi a gonoszt. A kézműipar macskáknál a természetben ritkán előforduló színekben is gyártja az állatot, így a piros is egy védelmező szín, amiről azt tartják, hogy távol tartja a rossz szellemeket és a betegséget. Az aranyszín a jóléttel függ össze, míg a legkevésbé tradicionális rózsaszín a szerelmet szimbolizálja.

Aranykéz

A szerkesztőségünkben rendszeresített, a sztorik vonzása céljából beszerelt példány aranyszínű műanyagból készült, és a modern technika vívmányait alkalmazza. Lengő karját ugyanis elem mozgatja szüntelen, fel-le. A mellékelt, borzalmasan rossz angolsággal fogalmazott használati útmutató azt javasolja, amennyiben valóra váltandó kívánságunk van, írjuk fel egy cetlire, és azt helyezzük a macska fenekén található nyílásba. Ezt eddig még nem próbáltuk ki, az integetés viszont idegnyugtató hatású.

Kiegészítők

Maneki Neko gyakran tart nem integető mancsában egy jobbára aranyszínű érmét, írja a Wikipedia vonatkozó szócikke. Ennek koban a neve és nagyon sokat ért az Edo sógunok korában, a XV-XVIII. században. Mivel az érme szorosan kapcsolódik a macska szerencsét hozó tulajdonságaihoz, nem véletlen, hogy sok Maneki Neko gyakran funkcionál perselyként. Használati tárgyként könnyebben el is lehet adni.

Nyakában gyakran van egy piros nyakörv kis haranggal, mely szintén az Edo sógunok korát idézi. A macska abban az időben még drága háziállat volt, mivel csak i.sz. 1000 körül jelent meg Japánban A befolyásos hölgyek szívesen díszítették cicusukat szalagocskával, a kis csengő pedig arra szolgált, tudják merre jár.

Sógunok vagy mosakodó macska

Maneki Neko születésének körülményeit homály fedi, egyesek a már említett Edo sógunok idejére vezetik vissza, míg mások a mosakodó macska közti hasonlósággal hozzák összefüggésbe. Japánban ráadásul van egy olyan hiedelem, miszerint az arcát tisztító macska látogató érkezését jelzi. Innentől már egyenes út vezet addig a hiedelemig, hogy Maneki Neko elősegíti a vásárlók érkezését.

Nemzetközi karrier

Nem teljesen világos az sem, mikor lépett ki a nemzetközi porondra. Tény, hogy elsőként az Egyesült Államokban jelent meg 1963 körül, amikor Patricia Dale-Green írónő a The Cult of the Cat című könyvben írt róla. Az elmúlt néhány évben itthon is egyre többet látni, s míg a Sárkány Centerben hiába kerestük, az Asia Centerben pár ezer forintos áron észlelték kémeink. Ha további lelőhelyet tud, kérjük jelentse.