Betegesen fogyózó férfiak

2006.01.25. 13:48
Sokáig azt hittük, az anorexia nőnemű kifejezés. Mára kiderült, hogy erről szó sincs: a nemzetközi adatok szerint az evészavarokban szenvedőknek legalább tíz százaléka férfi. Az érintettek már nevet is kaptak: ők a manorexiások.

Hová tűntek azok a farmerreklámok, amelyeken az ifjú Brad Pitt mutogatta izmos mellkasát és kidolgozott hasát? A kifutókon és az óriásplakátokon a férfiasan tökéletes fiatalembereket lassacskán felváltják a sápatag, nemritkán kórosan vékony fiúk, azok a típusok, akiket, ha lányok lennének, leginkább a "penészvirág" kategóriába sorolnánk. Az új férfi-szépségideált megtestesítő modellek nemcsak nem ehetnek kedvükre, hanem menedzsereik állítólag még a korábban kívánatosnak tartott edzőteremtől is eltiltják őket, nehogy elveszítsék kellően trendi, tornából felmentett külsejüket.

Férfiak előretörőben

Ami a kifutón fárasztó munkával elért divatos megjelenés, az a hétköznapokban súlyos betegség jele lehet. A szakemberek szerint a fiúk bő pólója és lötyögő farmernadrágja alatt egyre gyakrabban rejtőzik éheztetéssel és hánytatással kínzott, ijesztően sovány test. Egy brit felmérés szerint a szigetország anorexiában vagy bulimiában szenvedő polgárainak tíz százaléka a férfiak közül kerül ki, és az angolul csak "manorexiások" néven emlegetett betegeknek a száma fokozatosan növekszik. Egy másik kutatás azt mutatta ki, hogy a fiatal férfiak 42 százaléka elégedetlen a megjelenésével, és sokkal boldogabb lenne egy-két (ne adj' isten sok) kilóval könnyebben. Mindezen adatok alapján a szakemberek úgy vélik, az evészavarokkal küszködő férfiak száma jóval magasabb a statisztikákban megjelenő arányoknál: elérheti akár a 30-35 százalékot is.

A betegségüket gondosan rejtegető manorexiásoknak megvan az okuk a titkolózásra. Az evészavarok ugyanis - legyen szó bár a színleg normálisan táplálkozó, majd titokban önmagát hánytató bulimiásokról, vagy a kényszeresen éhező anorexiásokról - a közvélemény szemében tipikusan női nyavalyáknak minősülnek. Ha egy lány kezd elfogyni lassan, mint a gyertyaszál, a barátnői sajnálják, és segíteni próbálnak rajta. A hasonló cipőben járó fiú vagy férfi ugyanakkor nem számíthat túl sok együttérzésre a haverjaitól, ám annál több gúnyolódó megjegyzésre. Holott a betegség kialakulásának oka azonos mindkét nemnél: az önértékelés zavara, és ennek megfelelően a terápiás megoldást is ugyanaz jelentené. Eltérő hozzáállásuk miatt azonban a férfiak jóval nehezebben jutnak segítséghez.

Billy Bob hallgat

Hozzáértők szerint az említett okokkal magyarázható, hogy míg a nőnemű hírességek szégyenkezés nélkül ország-világ elé tárják evési problémáikat, addig a másik nemhez tartozó társaik kevésbé hajlandók ily módon a reflektorfénybe állni. Holott, ha olyan, időnként pálcikavékonnyá fogyó sztárok, mint Geri Halliwell vagy Jessica Alba nyíltan beszámolnak a szenvedéseikről, akkor ezzel példát mutatnak a többi betegnek: a sorsukban osztozó lányok hatásukra könnyebben szakítanak a titkolózással és kérnek segítséget. Az ismert férfiak közül mégis mindössze egyetlen bátor jelentkező akadt eddig, aki bevallotta, hogy kamaszkorában a bulimiások népes táborához tartozott: Natalie Imbruglia férje, a szintén zenész Daniel Johns. A többiek - az interneten újabban riasztó fotókon felbukkanó egykori Pókembertől, Tobey Maguire-től a manapság szintén kész csontkollekciónak látszó Billy Bob Thorntonig - hallgatnak, mint a sír.

A teljes cikk az ELLE januári számában olvasható.