horoszkóp

A ruházkodásban a nemzeti jelleg a lényeg

2008.03.16. 16:05
A Fidesz-gyűlésen találkoztunk a világ egyik legszebb nőjével, a Váci utcában láttuk a magyar nemzeti hip-hopot, a Jobbik gyűlésén pedig az egyik legnagyobb kokárdát láttuk. De volt még halálfejes motoros és hivatalos kampányoló is. Forradalmi trendszpotting.

Március 15-én a legtöbb ember feldobja öltözékét egy kokárdával, de sokan vannak olyanok is, akiket elragad a hév és nem elégszenek meg ennyivel. A tegnapi gyűléseken, beszédeken két alapvető trendet figyeltünk meg: az egyikben az emberek minél több, vagy minél nagyobb magyaros motívumot kívántak magukon elhelyezni, a másikban az eleganciáé volt a főszerep. A kokárda alá vagy valamilyen elegáns történelmi viseletet vettek a szép időben sétálgatók, vagy valamilyen hagyományosan elegáns darabot.

Legnagyobb meglepetésünkre az igazán extrém külsejű, de inkább ijesztőnek kinéző fiatalok és kevésbé fiatalok mellett a történelmi egyenruhás, egyébként díszesen, ízlésesen felöltözött emberek tagadták meg általában a szereplést rövid válogatásunkban.

Így hordjuk a kokárdát

"Ez egy Bocskai. Nem hordom minden nap. Templomba szoktam menni ebben a szép kis kabátomban. Külön csináltattam szabóval" - mondta Piroska, akivel a Március 15. téren találkoztunk, miután a tömegből többen megpróbálták tojásokkal, kövekkel eltalálni a szónokló Demszky Gábort.


"Én vagyok Magyarország legelegánsabb asszonya, és 52 évesen is az egyik legszebb, csak ezt nem mindenki tudja még rólam, úgyhogy most meg is ragadtam az alkalmat, hogy elmondjam. Egyébként csak azért nem vagyok ma jó formában, hogy úgy mondjam, a legszebb nő a világon, mert egy kicsikét meghűltem, meg vagyok fázva. Viszontlátásra" - vette át az irányítást a beszélgetésben a hóbortos Magica.


"Nem öltöztem fel másképp, mint ahogy a hétköznapokon szoktam. Szerintem, ahogy elnézem, teljesen átlagosan jelenik meg az ünnepen mindenki, nem öltöznek ki különlegesen. Nincs rajtam zászló persze mindennap, az március 15-ének szól" - mesélte vidáman István néhány perccel az erzsébet téri Jobbik esemény előtt.


"A kokárda mérete nem fontos. Én 1972 óta, amikor megzavartak a rendőrök a Váci utcában, nem vettem még fel ilyen nagyot. Most azért vettem fel ekkorát, mert eljöttem megnézni a Jobbikot és még nem voltam itt" - mesélte Pál a napsütésben az Erzsébet tér Gödör Klub felőli részén.


"Egyébként is szoktam feltűnően öltözni, de most legfőképpen az ünnepnek szól. A mellényemet még tavalyelőtt vettem az országos táncház-találkozón. A pólót inkább nem mondanám meg, mert aki készítette, nem biztos, hogy magyar érzelmű, csak ilyen pólót készített. Pár éve az országos plakátkiállítás készítői csinálták" - futottunk össze Györggyel a Jobbik gyűlése után.


"Minden motorozáshoz így öltözöm, hogy ne fázzon az arcom. Tudom, hogy figyelemfelkeltő, de szeretem, ha észrevesznek, meg így az ismerősök is látnak. Eddig ebből még szerencsére soha nem volt kellemetlen élményem. Nem vagyok olyan, hogy kihívjam magam ellen a sorsot. Elég ha már motorozom, úgyse szeretnek" - fejtette ki az ijesztőnek kinéző, de jókedvű Miki a véleményét a motorozás árnyoldalairól.


"Mindig ilyen feltűnően öltözöm. Március 9-e előtt folyamatosan a körúton kampányoltam az igenekért. Önként csinálom, amit csinálok, szívből. Szeretnék már boldog lenni. Húsz évig dolgoztam a kommunistagyárban, a Csepel Művekben, ahol ment a KISZ-es duma, aztán eladták a gyárat, nem lehetett hol dolgozni, de hála istennek én vagyok olyan talpraesett, hogy feltaláljam magam" - lamentált egy kicsit az egyébként ragyogó napsütésben megtartott Fidesz-gyűlés szélén Lajos.


"A ruháimmal a nemzeti jelleget szeretném hangsúlyozni. Ez a lényeg. Március 15-én meg főleg. A nemzeti jelleg alapján választottam ki, hogy mit veszek fel. Ez volt a fő irányelv. A nemzeti címert viselő felső különösen a mai napnak szól, ezt nem szoktam minden nap hordani, csak a zászlót. Azt viszont a kocsimon kívül, a kocsimon belül" - mondta az egyik legtöbb piros-fehér-zöld motívumot felvonultató László.


"Próbálkoztunk valami különleges ruhát felvenni, de nem tudtunk annyira. Más, elegánsabb ruhában nem tudnánk rendesen mozogni. A kokárda még nem zavar, ezért azt felvesszük, de más már nem menne" - mesélte kicsit zihálva a Soldiers Crew egyik tagja, miután bemutatták ezt a remek hagyományőrző pozíciót.Ha képen nem látszana jól: a srácok mind kokárdában nyomják a breaket, egyikük még nemzetiszín karszalagot is felvett.