Túlélni az újévet

2004.12.28. 10:59
Az év végének rizikós szakasza a céges karácsonyi partikkal kezdődik, amelyeken általában mindig inni kell. Ezeket egyre gyorsuló iramban követik az előszilveszteri bulik, majd maga az év vége, mindezt pedig a permanens másnaposság. Tekintve, hogy új évet nem szerencsés rosszul kezdeni, a Velvet utánajárt, hogy ha már megtörtént a baj, hogyan lehetünk úrrá háborgó karmánkon.

A lerészegedés első, és a bajt gyökerénél megragadó megoldása az, ha egyáltalán nem iszunk. Ez azonban különösen az évnek ebben az időszakában frusztráló lehet, így a felnőttkorú népességből kevesen folyamodnak ehhez a megelőzési formához. Többen esküsznek viszont arra, hogy ha már iszunk, tegyük tudományos alapon.

Az ivás előtti pohár zsír vagy olaj felhajtása állítólag működő eljárás, bár egyelőre nem találkoztunk élő emberrel, aki valóban alkalmazta volna ezt a módszert. Illetve egyvalakivel igen, de neki nem voltak szép emlékei a kísérletről. A Velvet számára sokkal szimpatikusabb az ivás előtti evés gyakorlata, illetve az, hogy ivás közben is nassoljunk egy kis olajbogyót, mogyorót, aprósüteményt, sör- és borkorcsolyákat. A napi két-három literes folyadékfogyasztásba az alkohol nem számít bele, mert bár halmazállapotát tekintve megfelelne a követelménynek, hatásmechanizmusa épp ellenkezően működik: dehidratálja a szervezetet. Ezért is érdemes ivás közben egy-egy nagy pohár ásványvízzel ellensúlyozni a káros hatást. Az igazán következetesek akár vitaminkúrával is készülhetnek egy-egy veszélyesebb évbúcsúztatóra, az szervezet természetes védekezőmechanizmusa ugyanis vitaminok - főként B- és C-vitamin - szedésével tovább erősíthető.

Esemény utáni tabletták

Ha mégis megtörtént a baj, lefekvés előtt még van esély a menekülésre: a legtöbb forrás, valamint a szerkesztőség tagjai által is visszaigazolt titkos csodafegyver a legalább három deci víz, kiegészítésképp pedig egy Aszpirin vagy Alka Seltzer tabletta. A szerkesztőségben emellett az Algopirin és az Andrews Answer nevű tabletták neve is elhangzott, amiből azt a következetetést vontunk le, hogy az A betű valamiért fontos, de csak szájon át alkalmazható szerekben. Külső használat esetén például nem működik: Zappe megfigyelése szerint az Axe másnaposság elleni tusfürdője egyáltalán nem használ.

Jó hír, hogy amennyiben lefekvés előtti állapotunk már nem teszi lehetővé az előrelátást, úgy a víz + A betűs gyógyszer kombó állítólag még utólag is hatásos tud lenni. Hallottunk emellett szódabikarbónás, illetve langyos sós vízről is, ami azért elég borzalmasan hangzik - nem csoda, hisz az utóbbi hánytatóként ismeretes -, Vera ennek barátibb verziójára, a Quarelin + kávé összeállításra esküszik. Ez azért lehet hasznos, mert a fejfájás csökkentése mellett megadja azt a kezdőenergiát is, amivel ki tudunk jutni az ágyból. Még tutibb lehet azonban a gyümölcs- vagy zöldséglé, illetve a gyomrot is megnyugtató kamillatea: ezek az egészséges életmód illúzióját lopják a reggelbe, ami a züllöttségünk miatti lelkiismeretfurdalás ellen is hatásos. Dóra kiváló bűnhődési receptje szerint "a citrom nagyon jó a másnaposan rüszülő gyomorra: kifacsarni és meginni a levét - nem állítom, hogy jólesik, de gyorsan felszívódik és stabilizálja az állapotot".

Van, aki a másik véglettel, a rátöltéssel próbálkozik. Az óvatosabbak felvert és ízlés szerint cukrozott tojássárgájába tesznek pár csepp citromlevet, majd mindehhez egy kis gint vagy vodkát is adnak. A bátrabbak Bloody Maryvel kúrálják magukat, ami egyik klasszikus ellenszere a másnaposságnak: vodka és paradicsomlé különböző arányú keveréke fűszerekkel. Az igazán vakmerőek számára pedig itt a prériosztriga-koktél, ami olívaolaj, tojássárgája, Worchester-szósz, só és bors elegye, de elképzelhető, hogy ez is a langyos sós víz elvén működik.

Külső kárfelmérés

Tükörbe csak akkor nézzünk, ha belső nyugalmunkat már sikerült helyreállítanunk, mert a látványtól szükségünk lehet rá. Az alkohol és a másnaposság nem szépségfokozó tényezők, így készüljünk fel a csíkszem, a szürke vagy zöldes árnyalatú, petyhüdt bőr, puffadt arc látványára. Az arcvonások rekonstruálását egy bőrradírozást követő drasztikus hidratáló pakolással érdemes kezdeni: erre jó a vígjátékokból mindenki számára jól ismert, felkarikázott kígyóuborka. Arcpakolásként is csodát tesz, de magas víztartalma miatt ilyenkor érdemes szájon át is alkalmazni, mint ahogy az egészséges folyadékpótlás jegyében bármilyen más lédús gyümölcsöt és zöldséget is. Dóra szerint a vizes kézzel felvitt mézpakolás is segít, bár az arc ánizsos alapszínét nem ez sem módosítja.

A duzzadt szemhéjakat állítólag jégkockával lehet hűsíteni, ezt azonban az egyszeri tesztelés okozta fagyási sérülések után általában mindenki elveti. Helyette a zselés szemmaszk használata javallott, amit ilyenkor hidegen, más esetekben - pakolások hatásának fokozására - melegen is használhatunk. A zselés szemmaszk azért is jó, mert amíg rajtunk van, amúgy sem tudunk semmi mást csinálni, ezért például be lehet feküdni egy nagy kád forró vízbe. A vízbe fürdőolajat is tehetünk - a citrom és eukaliptusz például már illatterápiaként is jól működik ilyenkor - , ha pedig sikerül elérnünk a teljes relaxációs állapotot, pár óra múlva sokkal pihentebben ébredünk fel, és ettől tényleg sokkal jobban nézünk majd ki.

Rajzoljunk arcot

Amennyiben ez mégsem járható út, mert mondjuk aznap még meg kell jelennünk a munkahelyünkön, a szánakozó tekintetek elkerülésére bevethető a napszemüveg és az álcázó baseball-sapka. Ezt persze nem minden munkáltató tolerálja, a kevésbé rugalmasaknál érdemes inkább sminktrükkökkel próbálkozni. A profik titkos fegyvere a bizarr színű, pisztáciazöld stift: érdekes módon ez a színárnyalat a bőrön nem látszik, ellenben a natúr színű korrektoroknál is jobban fedi a szem alatti fekete karikákat. Erre kerülhet a megszokott alapozó és/vagy púder, de csak a szokásos mennyiségben, a sápadtságot pedig egy kis pirosítóval leplezhetjük, amiből a természetes hatás érdekében az arcon kívül az orra, állra és a homlokra is érdemes feltenni egy árnyalatnyit.

Mindezek a technikák persze opcionálisan kiegészülhetnek a "soha többé nem iszom" sűrű hangoztatásával, esetleg vallási hovatartozás szerinti imákkal, arra azonban figyeljünk oda, hogy soha ne fogadjunk meg olyat, amit nem tudunk betartani. Kudarc miatti bánatunkban ugyanis később könnyen leihatjuk magunkat.